5 dingen die u moet weten over een maagballon plaatsen

5 dingen die u moet weten over een maagballon plaatsen

Overgewicht wordt een steeds groter probleem in Nederland. In 2016 had bijna de helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder overgewicht en ruim 14% had obesitas. Nu is gezond eten en meer sporten natuurlijk de beste oplossing tegen overgewicht. Maar dat is lastig en als het lukt is het resultaat vaak niet blijvend. Ook is het soms voor mensen met ernstig overgewicht of langdurige blessures niet mogelijk om te sporten. Daarom zijn er ook alternatieve manieren om uw overgewicht te laten afnemen en daarmee een gezonder lichaam te krijgen. Zo bieden we bij Boerhaave Medisch Centrum de mogelijkheid aan voor een maagballon plaatsen. Maar hoe werkt dat precies? Wat zijn de risico’s? En wat is het verschil tussen een maagballon plaatsen en een maagverkleining?

Wat is het verschil tussen een maagballon en een maagverkleining?

Het grootste verschil tussen deze twee middelen is dat u bij het plaatsen van een maagballon niet geopereerd wordt. Bij een maagballon wordt er via de mond en de slokdarm een opgerold ballonnetje naar de maag gebracht. Eenmaal in de maag wordt de ballon gevuld zodat u sneller een vol gevoel krijgt en minder eetlust heeft. Boerhaave Medisch Centrum biedt twee varianten van de maagballon aan: één ballon die voor zes maanden wordt geplaatst en een ballon die maximaal twaalf maanden in het lichaam blijft. U heeft door de ballon op een ‘natuurlijke’ manier een kleinere maag gekregen en uw eetpatroon aangepast. Een maagverkleining is een risicovolle operatieve ingreep waarbij echt een stuk van de maag wordt weggehaald. Daarnaast zijn de voorwaarden waar u aan moet voldoen voor een maagverkleining strenger dan voor een maagballon.

Wat zijn de risico’s van een maagballon?

Complicaties bij het plaatsen van een maagballon zijn klein en komen nauwelijks voor. Maar zoals bij elke medische ingreep zijn er ook bij deze ingreep risico’s. Zo kunt u last krijgen van oprispingen, een misselijk gevoel en moeten overgeven. Ook is er een kleine kans dat de ballon gaat lekken of dat je een slokdarm of maagontsteking krijgt.

Wat zijn de kosten voor een maagballon?

Bij Boerhaave Medisch Centrum vinden we het belangrijk dat onze cliënten van begin tot eind de beste zorg krijgen, dat onze patiënten worden behandeld door de beste chirurgen en met de beste materialen. Daarom hanteert Boerhaave Medisch Centrum een vaste prijs van 2750 euro voor de zes maanden ballon en 4500 euro voor de jaarballon. Hierbij zijn al uw bezoeken, zoals het consult, het plaatsen en het verwijderen van de maagballon, inbegrepen. De kosten voor een maagballon worden over het algemeen niet vergoed door uw zorgverzekering.

Hoe bereid ik me voor op een maagballon plaatsen?

Wanneer u ervoor heeft gekozen om een maagballon te laten plaatsen om af te vallen is het goed om u alvast op bepaalde zaken voor te bereiden:

  • Probeer voor dat de behandeling plaatsvindt al minder, rustiger en gezonder te eten. Zo raakt u alvast gewend aan uw nieuwe leefstijl.
  • Mocht u last van eetbuien hebben, probeer er dan achter te komen wat een trigger voor u is en wat straks een alternatief voor u kan zijn.
  • Ook adviseren wij om voor de behandeling gebruik te maken van onze diëtiste.

Kan ik weer zwaarder worden als de maagballon is verwijderd?

Een maagballon wordt voor maximaal twaalf maanden geplaatst en vooral gebruikt als hulpmiddel om te wennen aan een gezondere levensstijl. Gemiddeld verliezen mensen met een maagballon 20% van hun lichaamsgewicht. Dit gewichtsverlies is echter alleen van langere duur als u uw leefpatroon ook na de maagballon weet vast te houden.

Wilt u meer weten over een maagballon plaatsen maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak bij onze ervaren internist.

Heeft u vragen voor ons?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.