}

Gynaecomastie (borstcorrectie man)

Een gynaecomastie, ook wel een borstcorrectie bij de man genoemd, is een veel voorkomende ingreep. Wanneer er bij een man borstvorming optreedt spreekt men van gynaecomastie. Het probleem kan zich enerzijds of beiderzijds voordoen. Vaak wordt dit veroorzaakt door overmatig klierweefsel.

Dit kan komen door een te hoge oestrogeenproductie. In enkele gevallen wordt de borstvorming veroorzaakt door vetweefsel of een combinatie van vet- en klierweefsel. Soms verdwijnt borstvorming bij mannen vanzelf en zonder operatie. Als dit niet het geval is kunt u het als een storend probleem ervaren. In dat geval kan een chirurgische gynaecomastie behandeling door middel van liposuctie, klierverwijdering en/of huidreductie een uitkomst bieden.

Plan uw vrijblijvend consult

Feiten over de gynaecomastie (borstcorrectie man)

 • AnesthesieLokale of Algehele anesthesie
 • Operatieduur1 -2 uur
 • Hersteltijd7-14 dagen

Wat kost een Gynaecomastie (borstcorrectie man)

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Gynaecomastie – liposuctie
  L
  € 1.500,-
 • Gynaecomastie – klierverwijdering
  N
  € 2.500,-
 • Gynaecomastie – klierverwijdering en liposuctie
  N
  € 3.500,-
 • Gynaecomastie - klierverwijdering, liposuctie en huidreductie
  N
  € 4.250,-

Informatie gynaecomastie

Borstvorming bij de man kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een verandering in de hormoonproductie door bijvoorbeeld het slikken van hormonen, een opstapeling van vetweefsel, een bijwerking van medicatie of een reactie op stofwisselingsveranderingen. In veel gevallen is het echter lastig een oorzaak van gynaecomastie aan te wijzen.

Wanneer er bij een man borstvorming optreedt spreekt men van gynaecomastie. Het probleem kan zich enerzijds of beiderzijds voordoen en wordt vaak veroorzaakt door overmatig klierweefsel. Soms verdwijnt borstvorming bij mannen vanzelf, maar als dit niet het geval is kunt u het als een storend probleem ervaren.

Consult

Informatie over uw gynaecomastie consult bij Boerhaave

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens het consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw borsten het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. Hierna zal uw plastisch chirurg foto’s maken voor het medisch dossier en zal hij uw borst onderzoeken. Samen met u gaat hij voor een spiegel uw wensen ten aanzien van uw borstcorrectie bespreken. Naar aanleiding hiervan zal hij de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen en deze met u bespreken. De plastisch chirurg zal u voor en na foto’s laten zien van borstcorrecties bij mannen die hij zelf heeft uitgevoerd en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Voor de spiegel wordt u dan uitgelegd wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Daarbij zullen ook de herstelperiode en de eventuele risico’s en complicaties met u worden doorgenomen.
Op deze manier kunt u weloverwogen een goede beslissing nemen. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden. Het consult zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen en heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw behandeling. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult bij Boerhaave.

Behandeling gynaecomastie

U wordt een half uur voor uw behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Als u de gynaecomastie behandeling onder plaatselijke verdoving ondergaat krijgt u op de operatietafel van de plastisch chirurg een paar kleine injecties toegediend in het te behandelen gebied. De plaatsen waar de sneetjes komen zijn daardoor verdoofd.

Bij gynaecomastie onder narcose krijgt u een dun slangetje in uw arm (een infuus) waardoor het verdovingsmiddel wordt toegediend. Een eventueel tekort van vocht door het nuchter zijn wordt ook via het infuus gecompenseerd. Wanneer u zich na de ingreep weer goed voelt en weer kunt drinken wordt het infuus verwijderd. Tijdens de behandeling onder narcose worden naast de polsslag onder andere het hartritme en de ademhaling gecontroleerd en in de gaten gehouden door de anesthesist.

Bij een gynaecomastie behandeling neemt u in de regel in rugligging plaats op de operatietafel. Indien u last heeft van overtollig klierweefsel maakt de plastisch chirurg een incisie aan de onderzijde van uw tepelhof. Via deze kleine incisie scheidt de plastisch chirurg het klierweefsel van de huid en spier. Vervolgens kan het klierweefsel eenvoudig worden verwijderd, waarbij er een kleine hoeveelheid achterblijft om indeuken van de tepel te voorkomen.

Wanneer uw borstvorming wordt veroorzaakt door vetweefsel zal de plastisch chirurg de liposuctie methode toepassen. Als de correctie naar tevredenheid is van de plastisch chirurg worden de sneetjes gesloten met kleine (oplosbare) hechtingen. De huid wordt daarna met wondverband afgedekt. Vervolgens krijgt u over het behandelde gebied speciale drukkleding aangemeten.

Duur gynaecomastie behandeling

De duur van een gynaecomastie behandeling is afhankelijk van de omvang van de gynaecomastie. Een meer uitgebreide gynaecomastie behandeling duurt uiteraard langer. In het algemeen duurt een gynaecomastie behandeling 60 tot 150 minuten.

Nazorg en herstel

Het herstel is afhankelijk van het type borstcorrectie (liposuctie of chirurgisch). Gedurende zes weken draagt u een korset, deze krijgt u van de kliniek. Tijdens deze zes weken mag u niet intensief sporten, niet zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten.

Herstel

U heeft in het algemeen 7 tot 14 dagen nodig om te herstellen van een borstcorrectie. U kan zwellingen en bloeduitstortingen waarnemen. De zwelling neemt de eerste dagen toe en zal na een week weer gaan afnemen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en in het algemeen niet zorgwekkend. Dit kan enkele weken duren en zal in de loop van de tijd wegtrekken.

Nazorg

Onze medewerkers doen hun uiterste best om een voor u zo goed mogelijk resultaat te behalen, ook tijdens de nazorg. Daarbij is uw eigen inbreng van groot belang. Houdt u zich daarom na uw borstcorrectie aan de instructie die u heeft meegekregen.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat

Met een gynaecomastie behandeling kunnen grote resultaten worden geboekt. Direct na de gynaecomastie behandeling zult u nog niet direct resultaat zien.

De huid is gezwollen en opgezet waardoor het effect van de gynaecomastie behandeling nog niet zichtbaar is. De huid heeft tijd nodig om strak te trekken en zich aan te passen aan de nieuwe lichaamsvorm. Na een aantal weken zijn de zwellingen weggetrokken en is het vocht verdwenen. Omdat de huid tijd nodig heeft om weer strak te trekken is pas na drie maanden te beoordelen of de ingreep geslaagd is. Het uiteindelijke resultaat is pas een jaar na de behandeling goed zichtbaar. Pas dan is het lichaam volledig genezen van de ingreep.

Littekens

De littekens na een gynaecomastie zijn niet groot. Gemiddeld is de grootte van een liposuctie litteken een halve centimeter. Wanneer er klierweefsel wordt weggenomen is het litteken ongeveer de halve omtrek van de tepel. De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. De littekens zijn dan nog nauwelijks zichtbaar. Het is goed om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens goed in te smeren met de littekencrème en uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor boven factor 30 om uw huid te beschermen.

Risico's en complicaties

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Elk jaar ondergaan mannen bij Boerhaave succesvol een gynaecomastie behandeling. Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw gynaecomastie goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een gynaecomastie behandeling kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Ervaringen gynaecomastie bij Boerhaave

Voor en na foto's

Loading
Je moet minimaal 18 jaar of ouder zijn om deze foto's te zien

Meest gestelde vragen

Kan ik door sporten en diëten gynaecomastie beïnvloeden?

Ondanks dat een gezonde levensstijl zeer aan te raden is zal sporten of diëten geen invloed hebben op gynaecomastie. Gynaecomastie kunt u dus niet wegtrainen.
Omdat het te veel aan weefsel bij gynaecomastie op de borstspier ligt, zal door het trainen van deze spier het weefsel nog meer naar buiten worden geduwd en daarmee in sommige gevallen het vet of klierweefsel nog zichtbaarder zijn.
Een behandeling door middel van klierverwijdering, liposuctie of een combinatie van beide is in dit geval de beste oplossing.

VRIJBLIJVEND CONSULT

Wilt u meer informatie? Plan uw vrijblijvend consult of stel uw vraag

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 088 - 40 00 200 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Vrijblijvend consult