Borstvergroting in 2 minuten

Borstvergroting behandeling

Bent u niet tevreden over de grootte of vorm van uw borsten? Een borstvergroting kan dan een uitstekende oplossing voor u zijn. Wij helpen u daar graag bij.
Hierbij worden de vorm en grootte van de borsten verbeterd door middel van een borstprothese met de juiste afmetingen te plaatsen boven of onder de borstspier.borstvergroting-animatie-500 Voor veel vrouwen is de grootte van hun borsten in relatie met hun lichaam een belangrijk onderdeel van hun mate van zelfverzekerdheid. Bij het verouderingsproces, het geven van borstvoeding, gewichtsveranderingen of hormonale veranderingen kan het zijn dat de natuurlijke uitstraling van de borsten is veranderd. Het kan ook zijn dat de borsten altijd al klein, niet mooi van vorm of onderontwikkeld zijn. Met behulp van een borstvergroting is het mogelijk om natuurlijke, mooi ogende borsten te creëren.

Bent u niet tevreden over de grootte of vorm van uw borsten? Een borstvergroting kan uw wens om mooiere borsten te hebben verwezenlijken. Onze plastisch chirurgen werken hierbij uitsluitend met de veiligste en best geteste borstimplantaten. En tijdens een gratis en vrijblijvend consult informeren ze u graag over alle aspecten rondom een borstvergroting.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de borstvergroting behandeling

 • AnesthesieAlgehele anesthesie
 • Operatieduur60 minuten
 • Hersteltijd4 dagen - 14 dagen

Wat kost een Borstvergroting behandeling

Beste verhouding prijs / kwaliteit

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)

Prijzen borstvergroting

 • Borstvergroting (ronde siliconen prothesen)
  N
  € 2.600,-
 • Meerprijs prothesen Mentor Coh II
  € 400,-
 • Meerprijs prothesen Mentor Xtra
  € 750,-
 • Borstvergroting (anatomische siliconen prothesen)
  N
  € 3.750,-
 • € 30,25,-

Informatie

Veilige borstimplantaten

Een borstvergroting door het inbrengen van siliconen protheses is een betrouwbare en veelvuldig uitgevoerde behandeling. Na een borstvergroting hebben de borsten meer volume en zijn ze steviger.

Boerhaave Medische Centrum werkt uitsluitend met veilige borstimplantaten van Mentor. Zowel de anatomische als de ronde Mentor implantaten zijn gevuld met een cohesieve gel. Deze gel heeft een aantal voordelen:
– Het zorgt er voor dat de borsten bij aanraking natuurlijk aanvoelen.
– En, nog belangrijker, deze implantaten kunnen bij wijze van spreken in tweeën worden gesneden zonder dat de siliconen lekken.

Na uitgebreide, wetenschappelijke tests hebben deze implantaten hun veiligheid bewezen. En de producent geeft een levenslange garantie op lekkage. Hiervoor ontvangt u van ons een certificaat na de borstvergroting. De implantaten van Mentor zijn goedgekeurd door de FDA, een orgaan dat al tientallen jaren toeziet op de kwaliteit en veiligheid van medische hulpmiddelen. Daarnaast zijn Mentor prothesen ook goedgekeurd door het RIVM en het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gerelateerde behandelingen

Indien uw borsten te slap zijn kan ook een borstlift overwogen worden. Een borstlift behandeling kan ook gecombineerd worden met een borstvergroting. Daarnaast wordt een borstvergroting steeds vaker gecombineerd met een buikwandcorrectie. Dit wordt ook wel een Mommy makeover genoemd. Vraag uw plastisch chirurg gerust naar deze mogelijkheden.

Alternatieve behandelingen

Een borstvergroting met siliconenimplantaten is geen medisch noodzakelijke ingreep. Als alternatief zou kunnen kiezen voor het gebruik van externe borstprotheses of padding, implantaten met een watervulling (die overigens nagenoeg dezelfde consequenties en risico’s hebben als siliconenimplantaten) of het gebruiken van lichaamsweefsel voor een borstvergroting.

Ook deze alternatieve chirurgische behandelingen hebben risico’s en kunnen mogelijke complicaties opleveren. Uw plastisch chirurg kan u meer informatie verstrekken over de risico’s die verbonden zijn aan deze alternatieve behandelingen.

Consult Borstvergroting

Informatie over uw borstvergroting consult bij Boerhaave Medisch Centrum

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit eerste consult kunt u aangeven wat uw wensen zijn ten aanzien van de borstvergroting. Uw plastisch chirurg zal uw eerste vragen beantwoorden en uw medische geschiedenis met u doornemen. Hierna worden foto’s gemaakt voor het medisch dossier en onderzoekt hij uw borsten. Hij neemt de maat van uw borsten en de dikte van uw huid op. En op basis van deze gegevens kan hij u een voorstel doen voor een type prothese, of de prothese boven (subglandulair) of onder de spier (dual-plane) geplaatst kan worden en welk volume het beste bij uw wens past.

Voor de spiegel krijgt u dan de gelegenheid om de gekozen maat te “passen” om zo tot een gefundeerde keuze te komen voor het te gebruiken implantaat. Wanneer uw borsten te slap zijn zal de plastisch chirurg u informeren over een borstlift of een borstlift in combinatie met een borstvergroting.

De plastisch chirurg zal u voor en na foto’s laten zien van resultaten van de door hem/haar zelf uitgevoerde borstvergrotingen en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten besproken worden. Het consult duurt ongeveer 45 minuten en heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van zaken die geregeld moeten worden voor uw borstvergroting. 
Hier kunt u nog meer informatie lezen over u consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

Behandeling borstvergroting

Er wordt een insnede gemaakt onder de borst in de toekomstige borstplooi. Hierna wordt door de plastisch chirurg een pocket (ruimte) vrijgemaakt waarin de prothese geplaatst wordt.

Een borstvergroting vindt plaats onder algehele anesthesie (verdoving).

Plaatsing van de borstimplantaten

De plastisch chirurg kan ervoor kiezen om het implantaat geheel voor de borstspier, geheel achter de borstspier of half achter de borstspier te plaatsen. Het laatste wordt dual plane genoemd. Tijdens het consult met de plastisch chirurg wordt besproken welke plaatsing het mooiste resultaat voor u geeft.

De belangrijkste omstandigheid waarom een implantaat achter de borstspier wordt geplaatst heeft te maken met de dikte van de huid en de mate van vetweefsel. Indien de huid niet dik genoeg is kan een implantaat zichtbaar worden wanneer deze voor de borstspier wordt geplaatst. Hierdoor ontstaat er een onnatuurlijk resultaat. Na het plaatsen van de borstprothese wordt de pocket gesloten en de huid gehecht met een oplosbare hechting. De wond wordt afgeplakt met steristrips met daaroverheen een waterafstotende transparante pleister.

Video animatie over de borstvergroting bij Boerhaave Medisch Centrum

Nazorg en herstel bij een borstvergroting

U verblijft na de borstvergroting meestal nog drie tot vier uur in de kliniek. U mag naar huis als de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden. Na de operatie begint u met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit.

Sportbeha

Na de borstvergroting krijgt u een sportbeha aangemeten. Deze sportbeha krijgt u gratis van de kliniek. Het is belangrijk dat u de sportbeha gedurende zes weken dag en nacht draagt.

Herstel

Na de borstvergroting kan een stuwend of strak gevoel optreden in de borsten. Er kan een branderig gevoel in de tepels aanwezig zijn. Het kan zijn dat uw borsten en tepels enige tijd gevoelloos zijn. En de ene borst kan wat meer gezwollen en pijnlijker zijn dan de andere. De zwelling die na de borstvergroting optreedt zal rond de derde dag op zijn hoogtepunt zijn en neemt dan geleidelijk af.
U heeft in het algemeen 3 tot 7 dagen nodig om te herstellen van een borstvergroting. Indien de prothesen onder de spier of dual-plane geplaatst is duurt het herstel iets langer.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit tweemaal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat van een borstvergroting

Het uiteindelijke resultaat van een borstvergroting is pas na enkele maanden zichtbaar. In de beginperiode zult u wat ongemakken ervaren maar na een aantal maanden kunt u genieten van uw borsten die een mooiere vorm en meer volume hebben. Veel vrouwen ervaren een toename in zelfvertrouwen na een borstvergroting.

Over het algemeen is het resultaat van een borstvergroting blijvend. De prothesen zijn bedoeld voor levenslange implantatie. Zolang uw borsten soepel aanvoelen en er mooi uitzien is er geen reden om de prothesen te vervangen. Na tien jaar kunt u nog een keer langskomen in de kliniek voor een controle.

Littekens

De littekens na een borstvergroting komen precies in de huidplooi onder de borst te liggen. Gemiddeld is de grootte van een litteken vijf centimeter. De plastisch chirurg doet er alles aan om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zijn in eerste instantie rood en gezwollen, maar dit trekt na enkele weken weg. De littekens zijn dan nog nauwelijks zichtbaar. Het is nuttig om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens uit de zon te houden en goed te verzorgen. U krijgt van de kliniek een speciale verzorgende crème voor de littekens mee. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor boven factor 30 om uw huid te beschermen.

Wat zijn de risico's en complicaties?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Dit is dus ook het geval bij een borstvergroting. Het gaat bij deze ingrepen in principe om gezonde mensen en de risico’s op complicaties zijn daarom klein. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum. Zelf kunt u de risico’s op complicaties ook minimaliseren door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw borstvergroting goed op te volgen.

Elk jaar ondergaan vele mensen bij het Boerhaave Medisch Centrum succesvol een borstvergroting. En de kans dat er een complicatie optreedt is erg zeldzaam.

Enkele mogelijke complicaties van een borstvergroting kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Kapselcontractie
 • Ruptuur van het implantaat
 • Verplaatsing of draaiing van het implantaat
 • Rimpeling en plooivorming van het implantaat
 • Gevoelsverandering
 • Weefselafbraak
 • Blijvende ontsierende littekens
 • Allergische reactie op hechtmateriaal en/of pleisters.
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Kapselvorming

Na een borstvergroting kan littekenweefsel dat zich in het lichaam rond de implantaten vormt de borst verstrakken, en stevig en mogelijk pijnlijk maken. Overmatige stevigheid van de borsten kan snel na een operatie optreden, maar ook pas jaren later. Het optreden van deze verstrakking is niet te voorspellen, maar de kans op het optreden ervan neemt met de tijd steeds meer toe (na 10 jaar is het percentage 10 tot 12 procent). Deze zogenaamde kapselvorming kan ontstaan aan een zijde of aan beide zijden. Het komt vaker voor bij plaatsing van het implantaat vóór de borstspier. Behandelmogelijkheden zijn een operatie of het vervangen of het verwijderen van het implantaat. Kapselvorming kan echter ook terugkeren na chirurgische procedures om dit te behandelen.

Roken

Patiënten die voor en/of na een borstvergroting roken, tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de borstvergroting niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Chirurgische bijsluiter

Dit is de chirurgische bijsluiter borstvergroting van de Nederlandse Vereniging Voor Plastisch ChirurgenDeze bijsluiter, ontwikkeld door de NVPC, biedt u waardevolle informatie over het gebruik en de mogelijke risico’s van met siliconen gevulde borstprothesen. Met deze informatie achter de hand weet u zeker dat u een weloverwogen beslissing neemt. Het is belangrijk dat u kiest voor een plastisch chirurg die lid is van de NVPC. U kunt dan altijd terecht met vragen en informatie betreffende deze bijsluiter.

Meest gestelde vragen

Kan ik nog borstvoeding geven na een borstvergroting?

Bij een borstvergroting wordt de siliconenprothese onder de borstklier of achter de borstspier geplaatst. Er wordt daarvoor een insnede gemaakt onder je borstplooi om de borstprothese te plaatsen. Via deze insnede onder de borstplooi wordt er eerst een ruimte gemaakt (pocket) om naderhand hierin de prothese te plaatsen. Bij het maken van deze ruimte worden de melkkanaaltjes en de zenuwen die nodig zijn voor de borstvoeding niet doorgesneden. Dus als u in staat was om voor de borstvergroting borstvoeding te geven dan bent u dat ook na de borstvergroting.

Hoe snel kan ik weer aan het werk na een borstvergroting?

De meeste vrouwen kunnen een paar dagen na de operatie van een borstvergroting weer werken. Dit is wel afhankelijk van het type werk dat u uitvoert. Overleg dit goed met uw plastisch chirurg.

Wanneer mag ik weer douchen na een borstvergroting?

Direct na de operatie worden er door de plastisch chirurg op het litteken eerst pleisters en daar overheen waterafstotende pleisters geplaatst. Deze pleisters zorgen ervoor dat u de dag na de borstvergroting al kunt douchen. U hoeft zich geen zorgen te maken dat deze pleisters door het douchen eraf vallen. Tijdens uw eerste controle, na 1 week, zal uw plastisch chirurg de pleisters verwijderen.

Kan ik nog een mammografie laten maken na een borstvergroting?

Ja, het maken van een mammografie is nog steeds mogelijk na een borstvergroting.
De huidige aanbevelingen ten aanzien van screening / preoperatieve mammogrammen zijn niet anders voor vrouwen met borstimplantaten dan voor vrouwen zonder implantaten. Wij raden u aan uw MBB-er (Medisch beeldvorming en
bestralingsdeskundige) te informeren over uw prothesen. Omdat een gedeelte van het borstweefsel achter de prothese ligt is het raadzaam uw MBB-er te vragen meerdere foto’s te maken om zo de gehele borst en eventuele afwijking goed in kaart te brengen. Ook een MRI of echoscopie zijn een goed alternatief voor een dergelijk onderzoek. Houdt u er wel rekening mee dat laatstgenoemde onderzoeken niet kosteloos zijn en niet worden aangeboden vanuit het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Hoe oud moet je zijn voor een borstvergroting?

Boerhaave Medisch Centrum hanteert net als de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie een minimumleeftijd van achttien jaar voor een borstvergroting. Dit is de leeftijd dat je lichaam volgroeid is en je daarnaast in staat bent een weloverwogen beslissing te nemen. Lees meer hierover in dit artikel: Hoe oud moet je zijn voor cosmetische chirurgie.

Zullen mijn borsten na de borstvergroting natuurlijk meebewegen?

Of uw borsten na een borstvergroting natuurlijk gaan meebewegen hangt af van meerdere factoren. Zo speelt het type borstimplantaat een rol, de natuurlijke vorm en grootte van uw borsten en of de prothese boven of onder (dual-plane) de spier geplaatst is. Bij een plaatsing onder de klier heeft u de meeste kans dat uw borsten vloeiend en natuurlijk bewegen. Bij een plaatsing onder de spier of half onder de spier wordt deze natuurlijke beweging in meer of mindere mate beperkt.

Heeft een zwangerschap effect op het resultaat van mijn borstvergroting?

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding zal de vorm van uw borsten veranderen. De mate waarin dit gebeurt verschilt. Het voordeel van een borstvergroting is dat er altijd het volume van de uw implantaat blijft zodra uw borsten weer naar de oorspronkelijk vorm teruggaan. In een enkel geval zijn de veranderingen zo dat er in de toekomst een eventuele correctie gewenst is in de vorm van een groter implantaat of borstlift.
Zwangerschap zal geen effect hebben op de integriteit van uw implantaten en het geven van borstvoeding. Een toekomstige kinderwens hoeft uw wens voor een borstvergroting niet in de weg te staan.

Ik hoor rare geluiden bij mijn borsten na mijn borstvergroting. Is dat normaal?

Ja dat is heel normaal. Deze geluiden worden beschreven als iets van een piepend, knisperend tot een klotsende geluid. Soms alsof er iets leegloopt. Geluiden van de borsten na borstvergroting zijn het gevolg van luchtbellen of vocht in de ruimte rond de implantaten. Binnen een paar weken na de operatie is de lucht en de vloeistof volledig geabsorbeerd en verdwijnen de geluiden.

Wat kost een borstvergroting?

De prijs van een borstvergroting zoals aangegeven in onze prijslijst zijn all-in prijzen. Deze prijs varieert van 3000 tot 4000 euro en afhankelijk van het borstimplantaat dat u samen met uw plastisch chirurg kiest. Er komen geen kosten meer bij voor de narcose, sportBH of extra pasconsulten.

Gaan mijn borsten minder hangen na een borstvergroting?

Afhankelijk van de wens zal er na verschillende metingen van de borstomtrek gekeken worden welke maat prothese niet alleen de gewenste borstvergroting, maar ook de gewenste lift geeft. In sommige gevallen is een borstvergroting alleen onvoldoende en is een borstlift, of een combinatie van beide nodig om aan uw wens te voldoen.

Hoe moet ik slapen na een borstvergroting?

Na een borstvergroting is het belangrijk gedurende 6 weken niet op uw buik of op uw zij te slapen.
Om te voorkomen dat u toch in uw slaap omrolt is het verstandig een kussen aan beide zijden van het lichaam te leggen. Zo ligt u gedurende de hele nacht stabiel.

Ik heb gehoord dat er een bijsluiter is ontwikkeld door de NVPC. Waar kan ik die vinden?

Deze bijsluiterchirurgische bijsluiter borstvergroting van NVVPC, ontwikkeld door de NVPC, biedt u waardevolle informatie over het gebruik en de mogelijke risico’s van met siliconen gevulde borstprothesen. Met deze informatie achter de hand weet u zeker dat u een weloverwogen beslissing neemt. Het is belangrijk dat u kiest voor een plastisch chirurg die lid is van de NVPC. U kunt dan altijd terecht met vragen en informatie betreffende deze bijsluiter.

Mijn borsten zijn ongelijk. Is het mogelijk twee verschillende maat prothesen te plaatsen?

Dit kan zeker! Bijna iedereen heeft een verschil tussen hun beide borsten. Tijdens het consult zal uw chirurg de borsten en borstproporties uitgebreid meten. Bij een significant verschil tussen beide borsten kan u kiezen voor twee verschillende maten. Zo verkleint u tijdens een borstvergroting meteen het verschil. Echter is een natuurlijk borst nooit 100% symmetrisch en minimale verschillen tussen beide borsten kunnen ook nog na een borstvergroting voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat je weer kunt sporten na een borstvergroting?

Na een borstvergroting is het belangrijk intensieve lichaamsbeweging zoals fitness, joggen en andere krachtsporten gedurende 6 weken te vermijden. Door te snel te beginnen met grote lichamelijke inspanning kan de prothese gaan verschuiven en vertraagt het genezingsproces. Na 6 weken mag u langzaam weer uw normale sport routine oppakken. Dit klinkt lang maar wij wijzen u erop dat deze “6 weken niet intensief sporten” regel is ontstaan uit jarenlange ervaring.

Wat is de levensduur van de implantaten?

De prothesen die wij gebruiken zijn van
de hoogste standaard en bedoelt voor een levenslange implantatie. Dit betekent dat de prothesen, zolang deze soepel blijven aanvoelen en mooi blijven van vorm, niet vervangen hoeven te worden. In het geval van kapselcontractie, of bij andere klachten is het belangrijk uw behandelend arts te raadplegen. U bent natuurlijk altijd welkom om bij twijfel een afspraak te maken voor een controle consult.

Wat is een DBIR-registratie?

Het registreren van de borstprothesen in de DBIR is vanaf 2017 een indicator van de IGZ. Wij zullen per 1 januari 2017 bij iedere patiënt waarbij borstprothesen worden gebruikt de registratie in de DBIR standaard verwerken en als meerprijs aan u factureren. U mag deze registratie weigeren, maar dat raden we u niet aan. Ook de geëxplanteerde borstprothesen dienen geregistreerd te worden in de DBIR.

Kan ik nogmaals mijn prothesen komen passen?

We begrijpen bij Boerhaave Medisch Centrum dat u de juiste keuze wil maken als het gaat om uw prothesen. Als u twijfels heeft over de maat of het type prothesen dat u met de plastisch chirurg heeft besproken tijdens uw eerste consult, is het mogelijk om voor een tweede consult langs te komen om nogmaals te passen. U kunt dan ook besluiten een ander type prothesen of een andere maat prothesen te laten plaatsen. Uiteraard is ook dit consult met uw behandelend plastisch chirurg kosteloos en vrijblijvend.

In verband met het voorbereiden van de operatie, is een pasafspraak mogelijk tot één week voor de ingreep. Mocht u in de week voorafgaand aan uw ingreep nog twijfels hebben raden wij u aan uw operatie te verzetten zodat de pasafspraak alsnog doorgang kan vinden en u de juiste prothesen kunt kiezen.

Maak een gratis afspraak

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.