Kapselcontractie vervangen en verwijderen van borstprothesen

Kapselcontractie: Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten borstprothesen geplaatst. In principe zijn deze implantaten, met name die van 10 jaar terug of ouder, niet bedoeld voor een levenslange implantatie.

Een prothese is een lichaamsvreemd object en wordt daarom door het lichaam voorzien van een dun laagje bindweefsel ter bescherming. Dit natuurlijke verschijnsel noemt men een kapsel. Slechts een klein percentage van de vrouwen heeft kans op overmatige kapselvorming of kapselcontractie. Dit kan leiden tot pijnklachten en vormverandering van de borsten.

Volumeverlies door verwijderen van de prothesen of door het verouderen/verschuiven van het bestaande volume, kan worden gecompenseerd door dit op te vullen met eigen vetweefsel. Deze methode wordt lipofilling genoemd en dit kan vaak tegelijk met verwijderen van de oude protheses of een andere correctie worden uitgevoerd.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de kapselcontractie vervangen en verwijderen van borstprothesen

 • AnesthesieAlgehele anesthesie
 • Operatieduur1,5 - 2 uur
 • Hersteltijd1 -2 weken

Wat kost een Kapselcontractie vervangen en verwijderen van borstprothesen

Beste verhouding prijs / kwaliteit

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Prothesewissel enerzijds met ronde prothese
  N
  € 2.750,-
 • Prothesewissel enerzijds met anatomische prothese
  N
  € 3.325,-
 • Prothesewissel beiderzijds met ronde prothesen
  N
  € 3.750,-
 • Prothesewissel beiderzijds met anatomische prothesen
  N
  € 4.900,-
 • Verwijderen kapselvorming enerzijds
  N
  € 1.500,-
 • Verwijderen kapselvorming beiderzijds
  N
  € 2.900,-
 • Prothesewissel enerzijds met verwijderen kapselvorming met ronde prothese
  N
  € 3.100,-
 • Prothesewissel enerzijds met verwijderen kapselvorming met anatomische prothese
  N
  € 3.675,-
 • Prothesewissel beiderzijds met verwijderen kapselvorming met ronde prothesen
  N
  € 4.600,-
 • Prothesewissel beiderzijds met verwijderen kapselvorming met anatomische prothesen
  N
  € 5.750,-
 • Prothese verwijderen enerzijds
  N
  € 1.900,-
 • Prothesen verwijderen beiderzijds
  N
  € 2.200,-
 • Prothese verwijderen met kapselvorming (enerzijds)
  N
  € 2.500,-
 • Prothesen verwijderen met kapselvorming (beiderzijds)
  N
  € 2.750,-
 • Borstlift en verwijderen prothesen
  O
  N
  € 4.500,-
 • Borstlift met verwijdering kapselvorming en wissel met ronde prothesen
  O
  N
  € 7.000,-
 • Borstlift met verwijdering kapselvorming en wissel met anatomische prothesen
  O
  N
  € 8.150,-
 • Borstlift met prothesenwissel (ronde prothesen)
  O
  N
  € 6.300,-
 • Borstlift met prothesenwissel (anatomische prothesen)
  O
  N
  € 7.450,-
 • Meerprijs prothesen Mentor Coh. II
  € 400,-
 • Meerprijs prothesen Mentor Xtra
  € 750,-
 • € 30,25,-

Informatie

Als u in het verleden een borstvergrotende operatie met gebruik van implantaten heeft ondergaan, is het verstandig om uw borsten eens in de tien jaar bij een plastisch chirurg te laten controleren.

De wens om een borstimplantaat te wisselen kan voortkomen uit het ontstaan van kapselcontractie of het feit dat u uw borsten na verloop van tijd minder mooi vindt geworden.

Bij een kapselcontractie is het kapsel dat zich rondom de prothese heeft gevormd gaan samentrekken. Uw borsten kunnen hierdoor harder gaan aanvoelen. Dit kan leiden tot pijnklachten en vormverandering van de borsten. Wanneer u last krijgt van kapselcontractie is het verstandig dit operatief te laten verhelpen. Het kapsel wordt ingesneden of volledig verwijderd, dit noemt men capsulectomie. Lees hier meer over kapselvorming.

Uw borsten kunnen er in de verloop van de tijd minder mooi uit komen te zien. Deze vormverandering of volumeverlies van de borsten kan het gevolg zijn van veroudering, zwangerschap of gewichtsschommelingen.

Consult Kapselcontractie en vervangen van borstprothesen

Informatie over uw kapselcontractie of kapselschrompeling bij Boerhaave Medisch Centrum

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.

Eerst heeft u een persoonlijk adviesgesprek met de plastisch chirurg over de medisch inhoudelijke zaken en uw wensen ten aanzien van uw vervanging van uw borstprothese. Daarna worden er foto’s gemaakt en zal hij uw borsten onderzoeken. Zaken die hierin een belangrijke rol spelen zijn de elasticiteit van de huid, de kwaliteit en hoeveelheid van het borstklierweefsel en eventuele onregelmatigheden in de borstklier. Gerichte informatie hierover helpt bij het maken van de juiste keuze. Uw borsten worden opgemeten. Op basis hiervan kan hij u een voorstel doen welke behandeling het beste aansluit bij uw wensen.
Voor de spiegel krijgt u dan de gelegenheid om uw wensen ten aanzien van uw vervanging van uw borstprothese aan te geven. Indien er gekozen wordt voor een groter implantaat zal de gekozen maat “gepast” worden om zo tot een weloverwogen keuze te komen.
Daarnaast zal de plastisch chirurg u voor en na foto’s laten zien van eerdere borstcorrecties die hij zelf heeft uitgevoerd. Ook worden de voor- en nadelen van de kapselcontractie en vervangen van een borstprothese, mogelijke complicaties en eventuele risico’s met u besproken. Het consult zal in totaal ongeveer 45 minuten duren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom de vervanging van uw borstprothesen. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

Pasafspraak

Na het eerste consult kan er veel informatie op u afkomen. Indien u achteraf onzeker bent over de genomen beslissingen kunt u een aparte afspraak maken om nog een keer uitgebreid met uw plastisch chirurg te spreken. Indien gekozen wordt een groter implantaat te gebruiken kunt u deze nogmaals passen. Zo kunt u in alle rust een weloverwogen beslissing nemen welke vorm en cupmaat voor u het gewenste resultaat oplevert.

Behandeling Kapselcontractie en vervangen van borstprothesen

U wordt een half uur voor uw behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg uw borsten volgens het behandelplan af. Daarna wordt de algehele verdoving toegediend.

De operatie wordt uitgevoerd volgens het gezamenlijke afgesproken behandelplan.
Een prothesewissel wordt indien mogelijk via het oude litteken uitgevoerd. Dit litteken is vaak 4 tot 5 cm en kan zo nodig iets verlengd worden. Wanneer u uw oorspronkelijke litteken in de oksel of rondom de tepel heeft krijgt u een nieuw litteken in natuurlijke borstplooi.

Kapsel verwijderen of insnijden

De meest geschikte behandeling voor kapselvorming is een volledige verwijdering van het kapsel rondom de borstprothese: oftewel capsulectomie. Dit is de meest waarschijnlijke procedure om toekomstig terugkerende vorming van kapselcontracties te voorkomen. Capsulotomie, oftewel het alleen insnijden van het kapsel geeft veel meer kans op een herhaling van het probleem.

Nadat de plastisch chirurg het kapsel heeft verwijderd wordt het nieuwe implantaat geplaatst.
De holte wordt na het plaatsen van de borstprothese gesloten waarna achtereenvolgens de huid wordt gehecht met een oplosbare hechting en de wond wordt afgeplakt met steristrips. Daaroverheen komt een waterafstotende, transparante pleister.

Wanneer u uw prothesen laat verwijderen zonder te vervangen is een uitgebreidere ingreep vaak noodzakelijk. Uw huid kan opgerekt zijn en zonder prothesen blijven er vaak slappere borsten over. Door middel van een reconstructie kan de plastisch chirurg een esthetisch mooi resultaat bereiken.

Na de operatie moet u uiteraard voorzichtig zijn. Gedurende zes weken mag u niet intensief sporten, niet zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten. De borsten voelen in het begin enigszins hard aan. Na verloop van enkele maanden verdwijnt dit.
Een week na de operatie komt u op controle en worden de hechtingen en het verband verwijderd.

In totaal is met de ingreep één tot anderhalf uur gemoeid.

Nazorg en herstel

Na de operatie verblijft u meestal nog drie tot vier uur in de kliniek. U mag pas naar huis als de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden. Na de operatie begint u met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit.

Sportbeha

Na de operatie krijgt u een sportbeha aangemeten. Deze sportbeha krijgt u gratis van de kliniek. Het is belangrijk dat u de sportbeha gedurende zes weken dag en nacht draagt.
De dagen na de kapselverwijdering en vervangen van een borstprothese zullen uw borsten pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u een lichte stuwing rond het behandelde gebied ervaren. De huid rondom het behandelde gebied staat strak en gespannen. Dat komt doordat de huid zich moet aanpassen aan de nieuwe borstomvang. Ook kunt u spierpijn voelen.
Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de behandeling rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Ook moeten het borstweefsel en de huid rondom de borsten zich aanpassen aan de nieuwe vorm. Deze aanpassing kost tijd.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat van een kapselcontractie en vervangen van borstprothesen

Het uiteindelijke resultaat is pas na enkele maanden zichtbaar. In de beginperiode zult u wat ongemakken ervaren maar na een aantal maanden kunt u gaan genieten van uw borsten die een nieuwe vorm en eventueel meer volume zullen hebben.
Over het algemeen is het resultaat na een kapselectomie en het wisselen van de prothesen blijvend.  Zolang uw borsten soepel blijven aanvoelen en er mooi blijven uitzien is er geen reden om de prothesen te vervangen. Na tien jaar kunt u nog een keer langskomen in de kliniek voor een controle.

Littekens

Na een littekens komen de onderste littekens in de huidplooi onder de borst te liggen. Dit litteken kan in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. Het is nuttig om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen.
Denk er aan om de littekens uit de zon te houden en goed te verzorgen. U krijgt van de kliniek een speciale verzorgende crème voor de littekens mee. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor boven factor 30 om uw huid te beschermen.

Wat zijn de risico's en complicaties?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen vooarafgaand aan uw kapselectomie goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een kapselectomie kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Kapselcontractie
 • Ruptuur van het implantaat
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Kapselvorming

Kapselvorming kan echter ook weer terugkeren na deze chirurgische procedures. Overmatige stevigheid van de borsten kan al snel na een operatie optreden, maar ook pas jaren later. Het optreden van deze verstrakking is niet te voorspellen, maar de kans op het optreden ervan neemt met de tijd steeds meer toe (na 10 jaar is het percentage 10 tot 12 procent). Deze zogenaamde kapselvorming kan ontstaan aan een zijde of aan beide zijden. Het komt vaker voor bij plaatsing van het implantaat voor de borstspier.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Meest gestelde vragen

Wat is een DBIR-registratie?

Het registreren van de borstprothesen in de DBIR is vanaf 2017 een indicator van de IGZ. Wij zullen per 1 januari 2017 bij iedere patiënt waarbij borstprothesen worden gebruikt de registratie in de DBIR standaard verwerken en als meerprijs aan u factureren. U mag deze registratie weigeren, maar dat raden we u niet aan. Ook de geëxplanteerde borstprothesen dienen geregistreerd te worden in de DBIR.

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.