Tepelcorrectie

De tepel speelt een belangrijke rol in het beeld van uw lichaam. Indien de vorm van de tepel afwijkt kan dit emotionele problemen opleveren. Een te grote tepelhof of ingetrokken tepels kunnen als zeer onaangenaam worden ervaren.

Meestal kan dit probleem verholpen worden door een relatief kleine operatieve tepelcorrectie, zoals een tepelverkleining of een tepelhofverkleining.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de tepelcorrectie

 • AnesthesieLokale anesthesie
 • Operatieduur30 - 60 minuten
 • Hersteltijd4 -10 dagen

Wat kost een Tepelcorrectie

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Correctie ingetrokken tepel (per borst)
  L
  € 600,-
 • Tepelhofcorrectie (per borst)
  L
  € 750,-

  Informatie Tepelcorrectie

  Er bestaan twee verschillende types ingetrokken tepels.
  Het eerste type is een ingetrokken tepel die normaal gevormd is maar soms naar binnen trekt. De plastisch chirurg voorkomt dit door een ringetje onder de huid te plaatsen. Bij een normale vorm van de tepel is dit een snelle en efficiënte ingreep zonder littekens. De melkgangetjes blijven intact waardoor u probleemloos borstvoeding kunt geven.

  Het tweede type is de slecht aangelegde ingetrokken tepel. Deze ingetrokken tepel is moeilijker te behandelen. Dit probleem begint vooral vanaf de puberteit. Hier maakt de plastisch chirurg een incisie in de tepel om de melkgangetjes los te krijgen. Op deze manier wordt er vermeden dat de kanaaltjes de tepel naar binnen trekken. Na deze ingreep kan het zijn dat u enkele weken last heeft van korstvorming en is borstvoeding soms niet meer mogelijk.

  Het gemiddeld tepelhof is ongeveer 4,5 cm groot en kan gemakkelijk door de plastisch chirurg worden gecorrigeerd. De tepelhofverkleining gebeurt dan ook onder lokale verdoving. Een te groot tepelhof gaat echter dikwijls gepaard met doorgezakte borsten. Indien er wordt geopteerd voor borstlift of borstverkleining past de plastisch chirurg het tepelhof onmiddellijk aan tot de gewenste grootte.

  U kan ook kiezen voor een tepelhofverkleining zonder bijkomende chirurgie. Bij deze relatief eenvoudige ingreep wordt een kleine incisie rond de buitenkant van het tepelhof gemaakt. Nadien verwijdert de plastisch chirurg een stukje van de gepigmenteerde huid. Na de tepelhofverkleining houdt u een klein litteken over rond het tepelhof. U kunt na de ingreep probleemloos borstvoeding geven, aangezien de melkgangetjes intact worden gehouden.

  Consult Tepelcorrectie

  Informatie over uw tepelcorrectie bij Boerhaave Medisch Centrum

  Plastisch chirurg

  Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
  Eerst heeft u een persoonlijk adviesgesprek met uw plastisch chirurg over de medisch inhoudelijke zaken en uw wensen ten aanzien van uw tepelcorrectie. Er worden er foto’s gemaakt voor in het medisch dossier en zal hij uw tepels onderzoeken. U krijgt voor de spiegel de gelegenheid om uw wensen kenbaar te maken ten aanzien van uw tepelcorrectie en de plastisch chirurg zal aangeven of hij aan uw verwachtingen kan voldoen.

  De plastisch chirurg zal u voor en na foto’s laten zien van tepelcorrecties die hij zelf heeft uitgevoerd en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Ook worden de voor- en nadelen van de tepelcorrectie, mogelijke complicaties en eventuele risico’s met u besproken. Het consult zal in totaal ongeveer 45 minuten duren.

  Consulente

  Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw tepelcorrectie. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

  Behandeling Tepelcorrectie

  U wordt een half uur voor uw behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

  Tepelhofverkleining

  Een chirurgische correctie van een vergroot tepelhof wordt uitgevoerd door het verwijderen van de gepigmenteerde huid rond de tepel of rond de tepelhof. Dit kan door een kleine insnijding rond de buitenkant van het tepelhof of rond de tepel. Hierdoor kan men een klein littekentje hebben rond het tepelhof. Deze ingreep kan perfect onder plaatselijke verdoving gebeuren. De borstklier en de melkgangetjes blijven hier onaangeroerd, waardoor u na deze ingreep nog borstvoeding kunt geven.

  Tepelverkleining

  Te ver vooruit stekende tepels kunnen chirurgisch verkleind worden. Deze ingreep gebeurt onder lokale verdoving en laat geen littekentjes na. Borstvoeding blijft mogelijk, de melkgangetjes blijven intact. Bij meer uitgesproken lange tepels kan bij een tepelverkleining een deel van de melkgangetjes verloren gaan. Indien u achteraf nog borstvoeding wenst te geven, is het belangrijk dit aan te geven tijdens uw consult.

  Ingetrokken tepel

  Te grote tepels kunnen eveneens verkleind worden. Hierbij gaat meestal wel een deel van de melkgangetjes verloren. Indien u achteraf nog borstvoeding wenst te geven, dient u dit aan de plastisch chirurg mee te delen. Soms kan hij dan voor een andere methode kiezen welke een minder spectaculaire verkleining biedt, maar waarbij de melkgangetjes wel bewaard blijven. Er wordt een insnede rondom de tepel gemaakt om vervolgens de melkgangetjes door te nemen. Deze trekken de tepel namelijk naar binnen. Borstvoeding is na deze behandeling niet meer mogelijk.

  Nazorg en herstel Tepelcorrectie

  Bij plaatselijke verdoving mag u vaak een half uur na de ingreep naar huis. Onder algehele anesthesie (narcose) kunt u naar huis wanneer de plastisch chirurg en de verpleegkundige het verantwoord vinden. Dit zal ongeveer drie uur na de operatie zijn, tenzij u een operatie hebt ondergaan waarbij u moet overnachten.

  Herstel

  U heeft in het algemeen 7 tot 14 dagen nodig om te herstellen van een tepelcorrectie. Na de behandeling zal de huid rond de tepel wat strak aanvoelen. Ook kunt u kleine zwellingen en bloeduitstortingen waarnemen. Er kunnen gevoelsveranderingen plaatsvinden. Dit kan enkele weken duren en zal in de loop van de tijd normaliseren.

  Nazorg

  Onze medewerkers doen hun uiterste best om een voor u zo goed mogelijk resultaat te behalen, ook tijdens de nazorg. Daarbij is uw eigen inbreng van groot belang. Houdt u zich daarom na de tepelcorrectie aan de instructie die u heeft meegekregen.

  Littekencrème

  Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencremè. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

  Resultaat Tepelcorrectie

  Zoals bij iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. De tepels en het gebied eromheen kunnen in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen littekens direct na de ingreep rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.

  Littekens

  De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. Het is nuttig om te weten dat een litteken een tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens goed in te smeren met de littekencrème en uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor boven Factor 30 om uw huid te beschermen.

  Risico's en complicaties Tepelcorrectie

  Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Hoe klein de ingreep ook lijkt. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering.

  Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt bij een tepelcorrectie heel klein. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw tepelcorrectie goed op te volgen.

  Enkele mogelijke complicaties van een tepelcorrectie kunnen zijn:

  • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
  • Negatieve reactie op de verdoving
  • Nabloeding
  • Infectie
  • Gevoelsverandering
  • Blijvende littekens
  • Schade aan onderliggende structuren
  • Onbevredigend esthetisch resultaat.

  Roken

  Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

  Meest gestelde vragen

  Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  Heeft u vragen voor ons?

  Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.