}

Endoscopische voorhoofdslift

Een laagstand van de wenkbrauwen kan u een vermoeid en somber uiterlijk geven. Een endoscopische voorhoofdslift kan daar een oplossing voor bieden. Daarnaast kan het een extra druk geven op uw bovenoogleden wat kan leiden tot hoofdpijnklachten.

Wenkbrauwlift Boerhaave AmsterdamDoor middel van kleine insnedes in de behaarde hoofdhuid wordt via een scoop de huid boven uw ogen losgemaakt en wordt de laagstaand  en verslapping van de wenkbrauw verholpen

Uw plastisch chirurg kan bepalen of een endoscopische voorhoofdslift bij u mogelijk is. Ook kan de plastisch chirurg bepalen of het door u gewenste resultaat bereikt kan worden. Tijdens uw bezoek aan onze kliniek kan de plastisch chirurg u tevens foto’s van een endoscopische voorhoofdslift laten zien.

Plan uw vrijblijvend consult

Feiten over de endoscopische voorhoofdslift

 • AnesthesieAlgehele anesthesie
 • Operatieduur60 - 90 minuten
 • Hersteltijd1 tot 2 weken

Wat kost een Endoscopische voorhoofdslift

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Voorhoofdslift
  N
  € 2.900,-
 • Endoscopische voorhoofdslift
  N
  € 3.750,-
 • Korting bij combinatie met ooglidcorrectie
  € 100,-
 • Meerprijs Artiss (weefsellijm)
  € 850,-

Informatie Endoscopische voorhoofdslift

Na verloop van de tijd kan er, door de effecten van veroudering, een laagstand van de wenkbrauwen ontstaan. Deze laagstand kan gepaard gaan met diepe frons- en/of voorhoofdsrimpels, wat u een boze en norse uitdrukking kan geven. Een endoscopische voorhoofdslift kan het voorhoofd en de wenkbrauwen liften, zodanig dat u er jonger en meer uitgerust uitziet.

In tegenstelling tot de vroeger vaker toegepaste klassieke voorhoofdslifting – waarbij een snee (incisie) werd gemaakt van oor tot oor – worden bij een endoscopische voorhoofdslifting drie tot vijf kleine incisies in de behaarde hoofdhuid gemaakt.

Het is belangrijk te weten dat een voorhoofdslift hangende oogleden niet verhelpt. Een endoscopische voorhoofdslift kan daarom worden gecombineerd met een ooglidcorrectie. Er zijn meerdere factoren en elementen die uw uiterlijk bepalen, zoals uw leeftijd, de vorm van uw gezicht, uw ogen en uw voorhoofd. Tijdens het consult worden alle zaken besproken die verband houden met het toekomstige voorkomen van uw aangezicht.

De meeste mensen die een endoscopische voorhoofdslift overwegen vinden hun gezichtskenmerken niet meer corresponderen met hoe ze zich voelen. Ze zoeken een oplossing om er weer frisser en minder vermoeid uit te zien. Als u niet tevreden bent met de manier waarop uw voorhoofd, oogleden of wenkbrauwen staan en dit u een minder jeugdig of nors voorkomen geeft dan is een endoscopische wenkbrauwlift een geschikte behandeling voor u. Een endoscopische voorhoofdlift wordt vaak gecombineerd met een correctie van de bovenoogleden.

Consult Endoscopische voorhoofdslift

Informatie over uw Endoscopische voorhoofdslift consult bij Boerhaave

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit eerste consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw stand van uw wenkbrauwen het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. De plastisch chirurg zal uw medische geschiedenis afnemen en uw aangezicht onderzoeken. Tijdens dit onderzoek zal hij uw botstructuur, onderliggende huidstructuur, de dikte, textuur en de elasticiteit van uw huid beoordelen. Naar aanleiding hiervan zal de plastisch chirurg de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen. Hij zal samen met u voor een spiegel uitleggen wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Er zullen foto’s gemaakt worden voor het medisch dossier en de herstelperiode en eventuele risico’s en complicaties zullen met u worden besproken.

De plastisch chirurg zal u voor- en na foto’s laten zien van endoscopische voorhoofdsliften die hij zelf heeft uitgevoerd en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden. Het consult heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Aanvullende behandeling

In sommige gevallen kan de plastisch chirurg u een aanvullende operatie aanraden. Een endoscopische voorhoofdslift kan worden gecombineerd met een ooglidcorrectie, waardoor er een meer evenwichtig beeld van uw aangezicht ontstaat. Eventuele aanvullende procedures zoals een ooglidcorrectie of facelift kunnen gelijktijdig uitgevoerd worden met een endoscopische voorhoofdslift.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw endoscopische voorhoofdslift. Wilt u meer informatie over uw eerste consult lezen? Meer informatie over uw eerste consult bij Boerhaave.

Behandeling Endoscopische voorhoofdslift

U wordt een half uur voor uw behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Een endoscopische voorhoofdslift vindt onder algehele anesthesie plaats. Na de operatie blijft u nog enkele uren bij ons en daarna kunt u onder begeleiding weer naar huis.

Voor de operatie bespreekt uw plastisch chirurg nogmaals de operatieprocedure met u. Hij tekent dan uw voorhoofd en wenkbrauwen af conform het operatieplan. Hierna zal de anesthesist u onder narcose brengen. Er worden 3 tot 5 kleine incisies gemaakt in de behaarde hoofdhuid. Hierna brengt de plastisch chirurg een endoscoop (die een kleine camera bevat) via één van de incisies in en een prepereer-scoop via een andere incisie. De behandeling wordt uitgevoerd met gebruikmaking van het beeld op een monitor. Met geavanceerde apparatuur wordt de huid van het voorhoofd los gemaakt van het onderliggende weefsel. Hierdoor is het mogelijk om de wenkbrauwen te liften of de frons tussen de wenkbrauwen op te heffen. Het wondgebied blijft uiterst klein en de genezing verloopt sneller. De huid wordt gefixeerd met behulp van de weefsellijm Artiss. Hierbij wordt de huid spanningsvrij gehecht, waardoor de wenkbrauwen tijdens de genezingsfase in de juiste positie staan. Dit bevordert niet alleen het herstel, het zorgt ook voor een beter en langduriger resultaat.

Na de operatie, die afhankelijk van de gekozen procedure één tot anderhalf uur in beslag neemt, sluit hij de incisies. Hij legt geen verband aan. Door de kleine insnedes is de hersteltijd veel korter en is er in veel mindere mate sprake van littekenvorming.

In veel gevallen ondergaan mensen die een endoscopische voorhoofdslift wensen ook meteen een ooglidcorrectie, facelift, een behandeling van fijne rimpels in het aangezicht of een liposculptuur van de onderkin.

Nazorg en herstel Endoscopische voorhoofdslift

Enige zwellingen en blauwe plekken kunnen voorkomen na de endoscopische voorhoofdslift. Door de eerste twee dagen na de ingreep het aangezicht te koelen en ’s avonds in bed met een extra kussen hoger te liggen, kunt u het natuurlijke herstel hiervan bespoedigen. Zwellingen en bloeduitstortingen verergeren de eerste drie dagen na de ingreep meestal en nemen daarna weer langzaam af.

Herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Zwellingen en vocht zullen uitzakken rondom uw oogleden. Daar moet u niet van schrikken, dat is een natuurlijke reactie van het lichaam. De huid op uw voorhoofd zal enkele weken hard aanvoelen. Dit heeft te maken met het verkleven van de weefsellagen en littekenvorming. Soms is de huid ook meer of minder gevoelig. Dit is een normale reactie op de operatie en zal geleidelijk normaliseren. De hechtingen lossen vanzelf op en zwellingen en bloeduitstortingen trekken langzaam weg.

Nazorg

Onze medewerkers doen hun uiterste best om een voor u zo goed mogelijk resultaat te behalen, ook tijdens de nazorg. Daarbij is uw eigen inbreng van groot belang. Houdt u daarom na de endoscopische voorhoofdslift aan de instructie die u heeft meegekregen.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencreme. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat Endoscopische voorhoofdslift

Omdat het genezingsproces geleidelijk aan gaat, zult u een aantal weken moeten wachten om een goed beeld te krijgen van het uiteindelijke resultaat. Kleine veranderingen kunnen nog optreden gedurende de maanden na uw behandeling. Het duidelijke eindresultaat van uw operatie kunt u zes maanden na uw behandeling verwachten.

De endoscopische voorhoofdslift zal u weer een open en frisse uitstraling geven. Uw vermoeide, norse uiterlijk zal tot het verleden behoren.

 De meeste patiënten zijn verrast en tevreden met het resultaat, vooral als hun verwachtingen realistisch zijn. De endoscopische voorhoofdlifting wordt ook wel “opening the face” procedure genoemd. Vooral bij jongere mensen die een moe of boos voorkomen hebben door een laag voorhoofd of diepe frons lijnen kan een endoscopische wenkbrauwlift de schaamte of verlegenheid verminderen die zij hierdoor voelen.

Zwaartekracht en het doorlopende verouderingsproces zullen hun tol eisen in de jaren na uw behandeling. Maar de voorhoofdslijnen en fronsrimpels zullen niet meer zo gaan tekenen door de jaren heen. Bescherming van uw aangezicht tegen de zon en een gezonde levensstijl zullen ook bijdragen aan het in stand houden van het resultaat en uw jeugdige uitstraling.

Risico's en complicaties Endoscopische voorhoofdslift

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Elk jaar ondergaan vele mensen bij Boerhaave succesvol een endoscopische voorhoofdslift. Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw endoscopische voorhoofdslift goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een endoscopische voorhoofdslifting kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat
 • Ongelijke stand van de wenkbrauwen.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie en heeft het eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Voor en na foto's

Loading

Meest gestelde vragen

Hoe verloopt het herstel na een endoscopische voorhoofdslift lift?

De meeste mensen ervaren minimaal ongemak. De eerste dagen zal de zwelling in uw aangezicht toenemen dia na een dag of 3-4 weer zal afnemen. Eventuele blauwe plekken zullen na een week vervagen. Sommige mensen ervaren een tijdelijke gevoelloosheid in het aangezicht dat langzamerhand weer herstelt. De meeste mensen die een endoscopische voorhoofdslift ondergaan nemen 1 tot 2 weken vrij van hun werk afhankelijk van hun werkzaamheden.

Hoeveel pijn kan ik verwachten na een endoscopische voorhoofdslift?

De meeste mensen ervaren weinig tot geen pijn na een de behandeling. Indien er toch pijn of ongemak ervaren wordt is deze goed onder controle te krijgen met een pijnstilling zoals paracetamol.

Kan ik een endoscopische voorhoofdlift combineren met een ooglidcorrectie?

Dit kan zeker! Deze combinatie komt vaak voor. Naast dat het voorhoofd verslapt is kan het ook zo zij dat de huid boven en onder uw oogleden tekenen van verslapping vertonen. De behandeling van een voorhoofdlift wordt dan gecombineerd met alleen een boven- of met een boven- en onderooglidcorrectie.

Hoe lang houdt het resultaat van een endoscopische voorhoofdslift aan?

U zult jaren profiteren van het resultaat na uw endoscopische voorhoofdslift. U moet zich echter beseffen dat het proces van het ouder worden gewoon doorgaat. De nieuwe positie van het voorhoofd is permanent. Dat voordeel neemt u altijd mee.

VRIJBLIJVEND CONSULT

Wilt u meer informatie? Plan uw vrijblijvend consult of stel uw vraag

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 088 - 40 00 200 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Vrijblijvend consult