MACS-Lift in 2 minuten

MACS-lift

Uw huidtype, leeftijd en de mate van verslapping spelen een belangrijke rol bij de operatietechniek die toegepast zal worden. De MACS-lift is de tweede in de rij van de facelift varianten.

Een MACS-lift kan de gladheid en de contouren van uw gezicht en onderkaak zodanig herstellen zodat u er jonger uitziet. De MACS-lift staat voor Minimal Access Cranial Suspension lift. Deze lift is een uitgebreidere ingreep dan de S-lift of “mini-lift”, waarbij alleen de huid strakker wordt getrokken zonder de onderliggende weefsels erbij te betrekken.

Net als bij een face-halslift, wordt ook het onderliggend steunweefsel (S.M.A.S.) terug in de oorspronkelijke positie gebracht. De huid van de hals wordt hierbij echter niet meegenomen.

Een MACS-lift kan gecombineerd worden met een ooglidcorrectie, endoscopische voorhoofdslift, behandeling van fijne rimpels in het aangezicht of een liposculpture van de onderkin.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de macs-lift

 • AnesthesieAlgehele anesthesie
 • Operatieduur2 - 2,5 uur
 • Hersteltijd7 -14 dagen

Wat kost een MACS-lift

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Hals- en kaaklift
  O
  N
  € 3.500,-
 • S-lift/ Mini-facelift
  L
  € 2.500,-
 • Mid-facelift
  L
  € 2.900,-
 • Facelift/ MACS-lift
  O
  N
  € 5.000,-
 • Gecombineerde hals- en facelift
  O
  N
  € 7.000,-
 • Korting bij combinatie met ooglidcorrectie
  € 100,-
 • Meerprijs Artiss (weefsellijm)
  € 750,-

Facelift varianten

De facelift bestaat in verschillende varianten die in uitvoering en kosten van elkaar verschillen. U kunt het zien als een drietrap:

1. S-lift Bij een S-lift wordt via een S-vormige insnede alleen de huid van de wang gelift (ook wel minilift genoemd). Het onderliggende steunweefsel wordt hierbij niet gelift.
2. MACS-lift: Bij een MACS-lift (Minimal Access Cranial Suspension lift) wordt via dezelfde insnede niet alleen de de huid van de wang maar ook het onderliggende steunweefsel (SMAS) meegenomen en gelift. De hals wordt hierbij niet meegenomen.
3. Face-halslift: Bij een face-halslift wordt via een verlengde insnede achter het oor niet alleen de de huid van de wang en het onderliggende steunweefsel (SMAS) maar tevens ook een lifting van de hals uitgevoerd.

Op deze pagina vindt u de uitleg over de MACS-lift.  Wilt u meer informatie over de drie facelift varianten die mogelijk zijn en wat u ervan kunt verwachten?  Lees hier meer over de facelift varianten.

Informatie MACS-lift

macs-lift boerhaave medisch centrumAnders dan bij de oppervlakkige huidcorrectie van de S-lift worden met MACS-lift naast de huid van het aangezicht ook de dieper gelegen weefsellagen strakgetrokken. Dit zogenaamde SMAS-weefsel (SMAS: Superficial Muscular Aponeurotic System) heeft meer gewicht dan de huid zelf en kan ervoor zorgen dat de bovenste weefsellagen (huid- en vetweefsel) gaan hangen. Dit resulteert in de zogenaamde hamsterwangen.

Varianten Facelift

De facelift bestaat in verschillende varianten die in uitvoering en kosten van elkaar verschillen. U kunt het zien als een drietrap:

1. S-lift Bij een S-lift wordt via een S-vormige insnede alleen de huid van de wang gelift (ook wel minilift genoemd). Het onderliggende steunweefsel wordt hierbij niet gelift.
2. MACS-lift: Bij een MACS-lift (Minimal Access Cranial Suspension lift) wordt via dezelfde insnede niet alleen de de huid van de wang maar ook het onderliggende steunweefsel (SMAS) meegenomen en gelift. De hals wordt hierbij niet meegenomen.
3. Face-halslift: Bij een face-halslift wordt via een verlengde insnede achter het oor niet alleen de de huid van de wang en het onderliggende steunweefsel (SMAS) maar tevens ook een lifting van de hals uitgevoerd.

Op deze pagina vindt u de uitleg over de MACS-lift.  Wilt u meer informatie over de drie facelift varianten die mogelijk zijn en wat u ervan kunt verwachten?  Lees hier meer over de facelift varianten.

Consult MACS-lift

Informatie over uw MACS-lift consult bij Boerhaave Medisch Centrum

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit consult wordt bepaald of een MACS-lift uw klachten kan oplossen, dan wel aan uw verwachtingen kan voldoen. De plastisch chirurg neemt een aantal zaken met u door, zoals uw medisch verleden, welke medicijnen u gebruikt en of u allergieën heeft.

De plastisch chirurg en de consulente richten zich hierbij zo veel mogelijk op u persoonlijk, uw eventuele ziektegeschiedenis en uw specifieke omstandigheden. Dit alles in het kader van de beoogde ingreep. Neem daarom ook altijd voldoende tijd voor dit consult en houd er daarbij rekening mee dat het spreekuur soms kan uitlopen, ook al doen wij onze uiterste best om u zo min mogelijk te laten wachten. Ook na het consult staan wij voor u klaar voor uw eventuele vragen en is zo nodig een afspraak voor een aanvullend consult mogelijk.

Daarnaast kan de plastisch chirurg u voor- en na foto’s laten zien van zijn eigen resultaten van de MACS-lifting. Ook worden de voor- en nadelen, mogelijke complicaties en eventuele risico’s van de facelift met u besproken. Het consult heeft tot doel om u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren zodat u tot een weloverwogen beslissing kunt komen.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw MACS-lift. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

Behandeling MACS-lift

U wordt een half uur voor uw MACS lift in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.
De operatie wordt onder algehele anesthesie verricht. Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg af wat hij/zij gaat doen. Daarna wordt algehele verdoving toegediend. Bij een MACS-lift maakt de plastisch chirurg een snede vanaf de slaap in de haarlijn naar beneden voor en achter de oorschelp langs.

Nadat de huid en het laagje bindweefsel tussen huid en spieren (MACS) zijn losgemaakt brengt de plastisch chirurg eerst dit bindweefsel weer naar zijn oorspronkelijke positie terug. Ook zal hij het bindweefsel inkorten door het te plisseren ofwel dubbel te vouwen en vast te hechten aan de onderliggende lagen. Hierdoor krijgt u ook meer volume rondom uw kaaklijn. Het straktrekken van de bovenste huidlaag gebeurt in dezelfde richting. Op de plaats van de snede wordt de huid weer met zelf oplosbare hechtingen gesloten.

Nadat het overtollige huidweefsel is verwijderd wordt de huid weer rondom en achter het oor gehecht met een zelf oplosbare hechting. Op deze huid staat spanning omdat er huid is weggehaald. Door deze spanning op de huid en hechtingen ontstaat het risico dat de littekens niet zo mooi genezen.

Artiss (weefsellijm)

Daarom maakt de plastisch chirurg gebruik van een Artiss, oftewel huidlijm. Hiermee lijmt de plastisch chirurg voor het hechten eerst het onderliggende weefsel vast, waardoor er minder spanning op de hechtingen komt te staan. Het litteken geneest hierdoor zichtbaar mooier. Maar de lijm Tisseel doet nog meer. De lijm zorgt ook voor een goede hemostase, dat wil zeggen: kleine bloedinkjes worden gestopt waardoor je minder kans hebt op nabloedingen. Ook ontstaat er door het luchtdicht lijmen minder weefselvocht (oedeem), wat een beter herstel en sneller eindresultaat geeft. Zo krijgen bijna alle patiënten na een MACS-lift geen drains of drukverband meer (drains zijn kleine plastic buisjes die na een operatie vaak worden achtergelaten om het overtollige wondvocht af te voeren). U gaat met enkel een hoofdband enkele uren na uw behandeling onder begeleiding weer naar huis.

Doordat bij een MACS-lift ook dieper gelegen weefsellagen worden gelift is het een veel duurzamere oplossing dan een S-lift. Met een MACS-lift kunnen in tegenstelling tot een S-lift de diepe plooien rondom de mond en de zogenaamde hamsterwangen worden weggenomen. Na een MACS-lift blijft u overnachten in de kliniek.

Video animatie over de MACS-lift bij Boerhaave Medisch Centrum

Nazorg en Herstel MACS-lift

Bij een MACS-lift onder algehele anesthesie (narcose) verblijft u na de behandeling een nacht in de kliniek. Na de behandeling komt u op de uitslaapkamer waar onder andere de bloeddruk en hartslag in de gaten worden gehouden. Daar bent u ongeveer een half uur waarna u nog drie tot vier uur in een bed op de dagbehandeling verblijft.

De ochtend na de facelift wordt u gezien door de plastisch chirurg. Als u zich goed voelt en de plastisch chirurg het verantwoord vindt mag u onder begeleiding naar huis.

Napijn

Na de facelift kunt u een licht trekkende pijn ervaren. In ieder geval zult u een trekkend gevoel ervaren doordat de huid en het weefsel onder lichte spanning staan. Ook kan het gebied rond de oren gevoelig zijn. Dit is normaal en trekt na een paar dagen weg.

Herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de MACS-lift rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dat is een natuurlijke reactie van het lichaam. Zwellingen en bloeduitstortingen verergeren de eerste drie dagen na de ingreep meestal en nemen daarna weer langzaam af.

De huid zal enkele weken hard aanvoelen. Dit heeft te maken met het verkleven van de weefsellagen en littekenvorming. Soms is de huid ook meer of minder gevoelig. Dit is een normale reactie op de operatie en zal geleidelijk verdwijnen. De hechtingen lossen vanzelf op en zwellingen en bloeduitstortingen trekken langzaam weg.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencreme. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat MACS-lift

Een aantal weken tijdens het genezingsproces zal uw gezicht er vreemd voor u uitzien. Naarmate de zwellingen en kneuzingen verdwijnen, krijgt u meer kijk op uw meer jeugdig aangezicht. Omdat het genezingsproces geleidelijk aan gaat, zult u een aantal weken moeten wachten om een goed beeld te krijgen van uw “nieuwe look”. Kleine veranderingen kunnen nog optreden gedurende de maanden na uw MACS-lift. De meeste patiënten zijn tevreden met het resultaat, vooral als hun verwachtingen realistisch zijn.

Littekens

De littekens na een MACS-lift komen precies te liggen in de haargrens en een klein stukje voor het oor langs. De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. Het is nuttig om te weten dat een litteken een tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens uit de zon te houden en goed te verzorgen.

Risico's en complicaties MACS-lift

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Een MACS-lift is een veel uitgevoerde operatie. In ervaren handen is het risico op complicaties zeer klein. Een MACS-lift heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw MACS-lift goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een MACS-lift kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie en heeft het eventueel een verhoogd bloedingsgrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Ervaringen MACS-lift bij Boerhaave Medisch Centrum

“Mijn ervaring met de Boerhaave kliniek zijn bijzonder positief. Ik wilde een facelift laten doen en lipofilling om mijn wangen wat op te vullen.”

Lees de hele ervaring

Meest gestelde vragen

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.