Ooglidcorrectie in 2 minuten

Ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie (ook wel een blepharoplastiek of ooglift genoemd) is een behandeling waarbij de overtollige huid van de oogleden chirurgisch wordt verwijderd. Hangende oogleden kunnen niet alleen uw zicht belemmeren, maar kunnen u ook een vermoeid en verouderd uiterlijk geven.

Ooglidcorrectie Boerhaave medisch centrumDit effect kan versterkt worden als ook uw onderoogleden slapper zijn geworden en er zich wallen onder uw ogen hebben gevormd. Een ooglidcorrectie kan uw aangezicht weer een frisse, jeugdige aanblik geven.

Een bovenooglidcorrectie, onderooglidcorrectie of een combinatie van een boven- en onderooglidcorrectie worden door de plastisch chirurgen van het Boerhaave Medisch Centrum wekelijks uitgevoerd. Zij kunnen daarom uitstekend bepalen of een ooglidcorrectie bij u mogelijk is en of het door u gewenste resultaat bereikt kan worden. Tijdens het bezoek aan onze kliniek in Amsterdam krijgt u van de plastisch chirurg vrijblijvende informatie.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de ooglidcorrectie

 • Anesthesielokale of algehele anesthesie
 • Operatieduur30 - 90 minuten
 • Hersteltijd3 - 10 dagen

Wat kost een Ooglidcorrectie

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Correctie bovenoogleden
  L
  € 600,-
 • Uitgebreide bovenooglidcorrectie
  L
  € 1.000,-
 • Levatorplastiek
  L
  € 1.100,-
 • Correctie onderoogleden
  L
  € 1.000,-
 • Uitgebreide onderooglidcorrectie
  L
  € 1.750,-
 • Korting bij combinatie boven- en ooglidcorrectie
  € 100,-
 • Meerprijs levatorplastiek
  € 1.000,-
 • Meerprijs Artiss (weefsellijm)
  € 250,-

Informatie over ooglidcorrectie

Door veroudering, erfelijke aanleg en leefstijl kunnen uw huid en de spieren rondom uw ogen in meer of mindere mate gaan verslappen. U kunt er daardoor meer vermoeid en ouder uitzien dan u zich voelt. Wallen onder de ogen geven vooral een vermoeid uiterlijk.

Door het wegnemen van het teveel aan huid, vet- en soms spierweefsel rondom uw ogen krijgt u weer een open, fris en uitgerust aangezicht. Een ooglidcorrectie (Blepharoplastiek) is een van de meest voorkomende behandelingen binnen de cosmetische plastische chirurgie.

Bovenooglidcorrectie

Met de jaren verliest de huid aan elasticiteit. Omdat de huid rondom de ogen dun is, wordt dit verlies aan elasticiteit hier vaak eerder zichtbaar door middel van overhangende bovenoogleden. Bij een standaard bovenooglidcorrectie zal de plastisch chirurg een kleine strook van de huid van het bovenste ooglid verwijderen. Hierdoor zal bij velen al reeds het gewenste effect bereikt worden. Heeft u last van meer uitgesproken hangende oogleden dan zal er ook een beetje vet en spierweefsel verwijderd moeten worden.

De plastisch chirurg let niet alleen op overschot aan huid bij de bovenoogleden. Vorm en contour van het ooglid zijn belangrijk voor een jeugdige uitstraling. Dit kan soms worden veroorzaakt door een teveel of gebrek aan vet, of het ontbreken van een duidelijke plooi in het bovenooglid. Bij deze uitgebreide bovenooglidcorrectie zal er meer worden gedaan dan alleen het weghalen van huidoverschot, om het gewenste effect te bereiken. Dit zal de plastisch chirurg met u duidelijk tijdens het consult bespreken.

Ook kan zich een situatie voordoen waarbij het ooglid zelf, aan één of beide kanten, (deels) over de pupil heen gaat hangen (zgn “slaapkamerogen”).

levatorplastiek bovenooglidcorrectie Dit is te wijten aan een verslapping van het hefspiertje van het bovenooglid (m.levator) en geeft de aanblik van iemand die erg moe is of net uit bed komt. Dit spiertje is iets strakker te maken (levatorplastiek) waardoor het beter zijn functie kan uitoefenen en het oog beter open gaat. Deze ingreep kan alleen, of in combinatie met een bovenooglidcorrectie worden uitgevoerd en gaat via dezelfde snijlijn als de bovenooglidcorrectie. Vaak gaat een verslapping van de bovenoogleden ook gepaard met een verslapping van de onderoogleden. Het kan zijn dat indien u dan alleen kiest voor het corrigeren van de bovenoogleden er een disbalans ontstaat in het aangezicht. In dit geval is het misschien verstandiger te kiezen voor een combinatie van een boven- en onderooglidcorrectie.

Onderooglidcorrectie

Bij de onderoogleden ontstaat door het verslappen van de huid een overschot aan huid. Deze verslapping gaat soms samen met het uitpuilen van het vetweefsel dat zich onder de oogkas bevindt. Hierdoor ontstaan zogenaamde wallen onder uw ogen. Deze wallen kunnen u een vermoeid en ouder uiterlijk geven. Wanneer u zich hieraan stoort, kan dat een goede reden zijn om een onderooglidcorrectie te overwegen. Bij een onderooglidcorrectie wordt het teveel aan huid verwijderd en eventueel het uitpuilende vet teruggebracht.

Bij een uitgebreide onderooglidcorrectie wordt naast het verwijderen van het overschot aan huid en eventueel vet ook de kringspier van het oog verstevigd om naar beneden hangen van het onderooglid (zgn “hondenogen”) te voorkomen, of wordt het vet vanuit de oogkas verplaatst om de traangootjes op te vullen. Soms vindt een combinatie van technieken plaats om het gewenste effect te bereiken.

Een onderooglidcorrectie vraagt iets meer techniek van de plastisch chirurg en gaat daarom bij voorkeur dan ook onder een lichte anesthesie.

Gerelateerde behandelingen

Veel mensen die een ooglidcorrectie overwegen ook een wenkbrauwlift, facelift en injectables.

Het consult

Informatie over uw ooglidcorrectie consult bij Boerhaave Medisch Centrum

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw oogleden het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. Hierna zal uw plastisch chirurg foto’s maken voor het medisch dossier en gaat hij daarna samen met u voor een spiegel uw wensen ten aanzien van uw ooglidcorrectie met u bespreken. Naar aanleiding hiervan zal de plastisch chirurg de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen en dit met u bespreken. Voor de spiegel wordt u vervolgens uitgelegd wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Zo zullen de herstelperiode en de eventuele risico’s en complicaties met u worden besproken.

Op deze manier kunt u weloverwogen een goede beslissing nemen. De plastisch chirurg zal u voor en na foto’s laten zien van zijn eigen resultaten van een ooglidcorrectie. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden. Het consult heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw ooglidcorrectie. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

De behandeling

U wordt een half uur voor uw ooglidcorrectie in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg af wat hij gaat doen. Daarna wordt de lokale of algehele verdoving toegediend.
Bij lokale verdoving gaat de verdoving in de losse huid rond het oog en niet in het oog zelf. Indien u een boven- met een onderooglidoperatie combineert wordt er met de bovenste oogleden begonnen.

De plastisch chirurg maakt een insnede net onder de wimperlijn. Overtollig vet, spieren en huid worden verwijderd. Een fijne, niet-oplosbare hechting wordt gebruikt om de incisie te sluiten. De hechtingen worden 7 dagen na de operatie verwijderd.

Indien u geen last heeft van losse huid, maar alleen vetzakjes heeft onder de ogen, dan zal er een insnede gemaakt worden, niet onder de wimperlijn, maar in het onderste ooglid. Deze operatie heet een transconjunctivale ooglidcorrectie en wordt meestal uitgevoerd bij jongere patiënten met alleen vetwallen van de onderste oogleden. Transconjunctivale ooglidcorrectie maakt de huid onder de ogen niet strakker, maar vermindert de wallen van de onderste oogleden zonder zichtbare littekens.

Tijdens de ooglidcorrectie onder narcose worden naast de polsslag onder andere hartritme en ademhaling gecontroleerd en in de gaten gehouden.

Duur ooglidcorrectie

Een onderooglidcorrectie duurt gemiddeld drie kwartier. Bij een gecombineerde onder- en bovenooglidcorrectie duurt de ingreep ongeveer één tot anderhalf uur.

Video animatie over de ooglidcorrectie bij Boerhaave Medisch Centrum

Nazorg en herstel

Bij plaatselijke verdoving mag u vaak een half uur na de ooglidcorrectie naar huis. Bij een ooglidcorrectie onder algehele anesthesie (narcose) kunt u naar huis wanneer de plastisch chirurg en de verpleegkundige het verantwoord vinden. Dit zal ongeveer drie uur na de operatie zijn, tenzij u een operatie hebt ondergaan waarbij u moet overnachten.

Koelbril

Na de ooglidcorrectie krijgt u een speciale koelbril. Deze koelbril neemt u mee naar huis zodat u thuis het behandelde gebied goed kunt koelen. Let daarbij goed op de gebruiksinstructies die u van de verpleegkundige krijgt.

Napijn

De ogen kunnen na de behandeling wat branderig aanvoelen. Er zal in de eerste dagen na de ooglidcorrectie extra zwelling ontstaan die na dag 3 weer af zal nemen. Het is dan ook verstandig om regelmatig de speciale koelbril te gebruiken. In eerste instantie gebruikt u de bril om zwellingen rondom de ogen tegen te gaan (de eerste 24 uur na de ingreep). Later kunt u de bril gebruiken om uw ogen te ontspannen. In het algemeen ervaart men na een ooglidcorrectie nagenoeg geen pijn.

Herstel

U heeft in het algemeen 7 tot 14 dagen nodig om te herstellen van een ooglidcorrectie. Een bovenooglidcorrectie zal doorgaans iets sneller genezen dan een onderooglidcorrectie. Na de behandeling zal de huid rond de ogen wat strak aanvoelen. Ook kunt u kleine zwellingen en bloeduitstortingen waarnemen. Daarbij kunt u een aantal weken last hebben van geïrriteerde ogen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en in het algemeen niet zorgwekkend. Ook kunt u vooral bij een gecombineerde boven- en onderooglidcorrectie last hebben van wazig zicht. Dit kan enkele weken duren en zal in de loop van de tijd wegtrekken.

Resultaten ooglidcorrectie

Na een ooglidcorrectie zult u versteld staan van het resultaat. Uw blik zal weer open en fris zijn en uw vermoeide uiterlijk zal tot het verleden behoren. In de eerste maanden na de ooglidcorrectie kan het behandelde gebied nog wat gezwollen en rood zijn. Hier moet u niet van schrikken. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van een chirurgische ingreep. Na een aantal weken zal de huid strakker trekken en zal het resultaat al goed beoordeeld kunnen worden. Het resultaat van een ooglidcorrectie is doorgaans langdurig. Echter, het verouderingsproces gaat gewoon door. De duurzaamheid van uw resultaat is afhankelijk van uw huidverzorging en persoonlijke aanleg.

Littekens

De littekens zullen zo goed als onzichtbaar genezen. Dit komt doordat de hechtingen in de huidplooi (boven) en vlak onder de wimpers zijn aangebracht. De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. Het is nuttig om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk eraan om de littekens uit de zon te houden en goed te beschermen en verzorgen. De littekens zullen uiteindelijk vervagen tot dunne, bijna onzichtbare lijntjes.

Wat zijn de risico's en complicaties van een ooglidcorrectie?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Elk jaar ondergaan vele mensen bij het Boerhaave Medisch Centrum succesvol een ooglidcorrectie. Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen vooarafgaand aan uw ooglidcorrectie goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een ooglidcorrectie kunnen zijn:

 • Doof gevoel van het ooglid
 • Kleurverschil van de huid
 • Droogheid ogen
 • Opengaan wond
 • Infectie
 • Pijn
 • Nabloeding
 • Allergische reactie op pleisters
 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende storende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat
 • Specifiek voor het onderooglid: Ectropion, het naar buiten draaien van het onder ooglid

Ervaringen ooglidcorrectie bij Boerhaave Medisch Centrum

Bekijk hier alle ervaringen van de ooglidcorrectie.

Plastisch chirurg

“Heel lang rondgelopen met wallen onder mijn ogen. Altijd maar die vermoeide blik. Vanwege een vroegere medische behandeling in de Boerhaave kliniek contact opgenomen. ”
Lees de hele ervaring

Meest gestelde vragen

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk na een ooglidcorrectie?

De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie, afhankelijk van het soort werk dat zij doen, weer het werk oppakken. Genezing en dus rust blijft gedurende enkele weken na de operatie belangrijk voor een goed herstel.

Wat kost een ooglidcorrectie?

De prijs van een ooglidcorrectie is afhankelijk van het soort ooglidcorrectie. Zo is een bovenooglidcorrectie goedkoper dan een onderooglidcorrectie.
Voor meer informatie over de tarieven die Medisch Centrum Boerhaave hanteert, kunt u terecht op de tarievenpagina.

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.