Oorcorrectie in 2 minuten

Oorcorrectie

De stand van uw oren kan zodanig opvallend zijn dat u het als storend kan ervaren. Afstaande oren ofwel flaporen zijn het gevolg van een aangeboren vervorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Een oorcorrectie kan hierin een duidelijke verbetering brengen.

Het is mogelijk deze stand te corrigeren, zodanig dat de oren meer langs het gelaat komen te staan in plaats van uit te steken. Onze ervaren chirurgen geven u graag meer informatie tijdens een gratis en vrijblijvend eerste consult.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de oorcorrectie

 • AnesthesieLokale anesthesie
 • Operatieduur45 minuten
 • Hersteltijd7 - 14 dagen

Wat kost een Oorcorrectie

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Normale correctie aan één oor
  L
  € 900,-
 • Normale correctie aan beide oren
  L
  € 1.400,-
 • Uitgebreide correctie aan één oor
  L
  € 1.250,-
 • Uitgebreide correctie aan beide oren
  L
  € 1.900,-

Informatie

Met een oorcorrectie kan de vorm, grootte en stand van het oor worden veranderd. Een oorcorrectie heeft als doel de oren beter in verhouding te brengen met de rest van het gezicht. Afstaande oren of flaporen zijn vaak een bron van irritatie, soms zelfs met psychische problemen tot gevolg. Door een kleine oorcorrectie kan de stand van de oren zodanig worden aangepast, dat de ergernis en de gevoelens van onzekerheid tot het verleden behoren.

De oren zijn net als de neus erg bepalend voor uw voorkomen. Afwijkende grootte, stand en vorm van het oor springen nu eenmaal makkelijk in het oog. Zo kunnen grote oren, of flaporen, al gauw als buitengewoon storend worden ervaren.

Afstaande oren komen veel voor. Flaporen ontstaan door een aangeboren vervorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. De oorschelp staat dan haaks op het hoofd. Doordat de stand van de oorschelp veranderd wordt is een oorcorrectie een uitstekende oplossing. Een oorcorrectie is een kleine ingreep die tot grote verbeteringen kan leiden. Een oorcorrectie kan op een betrekkelijk eenvoudige manier uw voorkomen in positieve zin veranderen en minder commentaar van anderen oproepen.

Prijs oorcorrectie

De prijs van een oorcorrectie verschilt per behandeling:
– Bij een normale oorcorrectie is de vorm van de oorschelp normaal. Bij deze ingreep wordt het oor dichter tegen de schedel geplaatst.
– Bij een uitgebreide oorcorrectie wijkt de vorm van de oorschelp af en moeten er extra handelingen uitgevoerd worden. Tijdens de uitgebreide oorcorrectie wordt er aan de achterzijde van het oor een hechting onder de huid in het kraakbeen geplaatst én aan de voorzijde van het oor om de contour te corrigeren.

Beide procedures kunnen ook gecombineerd worden met elkaar. Een belangrijke variabele voor de kosten van de oorcorrectie is de techniek die gebruikt wordt om de oorcorrectie uit te voeren. De uitgebreide oorcorrectie is een ingewikkeldere en langdurigere operatietechniek. Dit is dan ook de reden dat deze operatietechniek duurder is.

Consult oorcorrectie

Informatie over uw oorcorrectie consult bij Boerhaave Medisch Centrum

De chirurg

Bij het Boerhaave Medisch Centrum hebben wij een team van KNO artsen en plastisch chirurgen. Het consult vindt altijd plaats bij de chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit eerste consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw oren het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. Hierna zal uw chirurg foto’s maken voor het medisch dossier en zal hij uw oren onderzoeken. Daarna zal hij samen met u voor de spiegel uw wensen ten aanzien van uw oorcorrectie met u bespreken. Naar aanleiding hiervan zal hij de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen en dit met u bespreken. Voor de spiegel wordt dan uitgelegd wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Daarbij zullen ook de herstelperiode en de eventuele risico’s en complicaties met u worden doorgenomen.

Op deze manier kunt u weloverwogen een goede beslissing nemen. De chirurg zal u voor- en na foto’s laten zien van oorcorrecties die hij heeft uitgevoerd en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden. Het consult zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen en heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw oorcorrectie. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

Behandeling oorcorrectie

U wordt een half uur voor uw oorcorrectie in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Een oorcorrectie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Voorafgaand aan de ingreep tekent de chirurg af wat hij gaat doen. Daarna wordt de lokale verdoving toegediend.

Op de operatiekamer neemt u in een rugligging plaats op de operatietafel. Uw oren worden door de chirurg met enkele prikjes verdoofd. Vanaf dat moment zult u niets meer voelen terwijl u volledig bij kennis blijft.

Door de chirurg is voorafgaand aan uw behandeling het teveel aan huid en kraakbeen met een steriele stift afgetekend. Met een klein mesje maakt hij een insnede achter het oor. Het teveel aan kraakbeen wordt verwijderd en hij brengt de oorschelp van binnenuit in positie en in de gewenste vorm. Indien de normale plooi in het oor ontbreekt dan kan deze opnieuw worden gemaakt door het kraakbeen te vormen met een permanente hechting of door het kraakbeen in de juiste vorm te schrapen. Soms is een combinatie van beide technieken nodig om het gewenste resultaat te bereiken. De wondjes worden met oplosbare hechtinkjes gesloten en afgeplakt met kleine pleisters.

Bij een oorcorrectie mag u een half uur na de ingreep naar huis. Dit gebeurt alleen als de verpleging en de arts dit verantwoord vinden.

Hoofdverband

Ter bescherming van uw oren en het behoud van de vorm en stand van de oren krijgt u direct na de ingreep een elastische hoofdband om. Deze band draagt u de eerste week dag en nacht. Na één week worden de knoopjes van de hechtingen verwijderd. De hoofdband draagt u nog vijf weken ’s nachts.

Video animatie over de oorcorrectie bij Boerhaave Medisch Centrum

Nazorg en herstel bij een oorcorrectie

Vlak na de oorcorrectie kunt u een toenemende pijn rond de oren ervaren. De verdoving verliest dan zijn werking. Dit is vervelend, maar de pijn is meestal matig. Ook kunt u de eerste week last hebben van hoofdpijn en een trekkende pijn rond de oren ervaren. De huid en het kraakbeen staan dan nog onder spanning.

Bij plaatselijke verdoving mag u vaak een half uur na de oorcorrectie naar huis. Bij een oorcorrectie onder algehele anesthesie (narcose) kunt u naar huis wanneer de KNO arts of de plastisch chirurg en de verpleegkundige het verantwoord vinden. Dit zal ongeveer drie uur na de operatie zijn, tenzij u een operatie hebt ondergaan waarbij u moet overnachten.

Herstel

U heeft in het algemeen 7 tot 14 dagen nodig om te herstellen van een oorcorrectie. Het behandelde gebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Het kan voorkomen dat de oorschelpen nog wekenlang rood, gezwollen en gevoelig of juist gevoelloos zijn. Deze waarnemingen zijn niet zorgelijk en verdwijnen meestal na een paar weken. Ook kunnen de littekens direct na de oorcorrectie rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Dit kan enkele weken duren en zal in de loop van de tijd wegtrekken.

Nazorg

Onze medewerkers doen hun uiterste best om een voor u zo goed mogelijk resultaat te behalen, ook tijdens de nazorg. Daarbij is uw eigen inbreng van groot belang. Houdt u zich daarom na de oorcorrectie aan de instructies die u heeft meegekregen.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencreme. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat van een oorcorrectie

Na een aantal weken zal de huid strakker trekken, zullen de verkleuringen verdwijnen en zal het resultaat goed beoordeeld kunnen worden. Resultaten van een oorcorrectie zijn meestal voor het leven, behoudens eventuele incidenten die van invloed kunnen zijn op de vorm de oren.

Een oorcorrectie biedt verbetering, maar geen perfectie. Voor de correctie van flaporen is daarvoor geen 100 procent garantie te geven. Het kraakbeen van de oorschelp is een weerbarstig soort weefsel en heeft soms de neiging om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Een oorcorrectie kan een grote verbetering opleveren, maar symmetrie van de oren is niet in alle gevallen volledig te garanderen. Vooraf is het resultaat van een oorcorrectie moeilijk voor te stellen. Vooral een correctie van flaporen kan uw voorkomen sterk veranderen. Dit is een kwestie van gewenning maar u zult verstelt staan van het eindresultaat.

Littekens

De chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. Het is nuttig om te weten dat een litteken een tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens goed in te smeren met de littekencrème en uit de zon te houden.

Wat zijn de risico's en complicaties?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij een oorcorrectie gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Elk jaar ondergaan vele mensen bij het Boerhaave Medisch Centrum succesvol een oorcorrectie. Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw oorcorrectie goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een oorcorrectie kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering rondom aan het oor en in het aangezicht rondom de oren
 • Blijvende littekens
 • Asymmetrie van de oren wat postoperatief kan ontstaan
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie en heeft het eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Voor en na foto's

Meest gestelde vragen

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.