Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening die vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt en waarbij sprake is van een ongelijkmatige verdeling van het onderhuidse vet over het lichaam. Vaak zijn de benen aangedaan, maar het kan ook de armen betreffen en het is altijd symmetrisch. Er kan tevens sprake zijn van lymfoedeem (een ophoping van vocht).

Maak een gratis afspraak

Feiten over de lipoedeem

 • Anesthesielokale of algehele anesthesie
 • Operatieduur1 -3 uur
 • Hersteltijd7 - 14 dagen

Wat kost een Lipoedeem

Beste verhouding prijs / kwaliteit

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)

Lipoedeem

 • Bovenarmen
  L
  € 2.900,-
 • Onderarmen
  L
  € 2.900,-
 • Billen
  L
  € 2.500,-
 • Bovenbenen
  L
  € 3.900,-
 • Onderbenen
  L
  € 3.500,-
 • Boven- en onderbenen
  L
  € 7.000,-

Informatie Lipoedeem

De oorzaak van lipoedeem is onbekend maar heeft in ieder geval niet te maken met het voedingspatroon. Wel kunnen hormonale wisselingen of een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) een rol spelen. Vanwege de relatieve onbekendheid van deze aandoening wordt deze niet of erg laat herkend en hebben de patiënten die hieraan lijden vaak al een lange en frustrerende weg achter de rug met adviezen en behandelingen die over het algemeen geen effect hebben op het primaire probleem, de vetophopingen.

Kenmerken lipoedeem

lipoedeem

Er zijn verschillende typen en stadia. Kenmerken van lipoedeem zijn, behalve de specifieke vetophopingen in de benen en soms de armen, onder meer: (druk-)pijn van de huid, sinaasappelhuid (cellulitis), een zwaar en drukkend gevoel, krampen, snel blauwe plekken en het ontbreken van zwellingen aan handen en voeten.

Consult Lipoedeem

Plastisch chirurg


Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit eerste consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw lichaam het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. Hierna zal uw plastisch chirurg samen met u voor een spiegel uw wensen ten aanzien van uw behandeling van lipoedeem met u bespreken. Naar aanleiding hiervan zal hij de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen en deze met u bespreken. Voor de spiegel wordt u dan uitgelegd wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Zo zullen onder meer de herstelperiode en de eventuele risico’s en complicaties met u worden besproken.

Op deze manier kunt u weloverwogen een goede beslissing nemen. De plastisch chirurg zal u voor- en nafoto’s laten zien van lipoedeem behandelingen die hij zelf heeft uitgevoerd. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden. Het consult heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw operatie. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

Behandeling Lipoedeem

Mogelijkheden lipoedeem

Behandeling van lipoedeem bestaat uit het bestrijden van overgewicht (eventueel met behulp van een diëtist), voldoende lichaamsbeweging en in geval van oedeem het dragen van steunkousen. Helaas nemen de vetophopingen niet of nauwelijks af indien men afvalt zodat de enige manier om de ongelijke vetverdeling te reduceren uit liposuctie bestaat.

Liposuctie vermindert de lokale vetophoping, de pijn en eventuele bewegingsbeperking. Ook komt hiermee het aangedane gebied weer meer in verhouding met de rest van het lichaam.

Vanwege de mogelijke uitgebreidheid van het gebied kan de ingreep eventueel onder narcose uitgevoerd worden. Naast het feit dat zo de behandeling voor u pijnvrij is, kan de plastisch chirurg vaak ook beter het volledige gebied behandelen (de plastisch chirurg hoeft dan namelijk geen rekening te houden met de beperkingen van de lokale verdoving in de randen van het te behandelen gebied).

De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op lokale verdoving. Indien wordt gekozen voor een algehele narcose zult u rekening moeten houden met aanvullende kosten van €500,-. Wanneer een overnachting wordt geadviseerd door de plastisch chirurg dient u rekening te houden met aanvullende overnachtingskosten van €500,-

Beperkingen lipoedeem

Wel zitten er beperkingen aan liposuctie bij lipoedeem:

 1. Uit veiligheidsoverwegingen zit er een maximum aan de hoeveelheid vet die in 1 keer verwijderd kan worden. Hierbij moet u denken aan zo’n 4 liter, het is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Dit houdt in dat er soms meerdere operaties nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Indien er in overleg met de plastisch chirurg wordt afgesproken dat er toch meer vet verwijderd wordt, is het mogelijk nodig dat u moet overnachten.
 2. Omdat er zoveel mogelijk van het aangedane vetweefsel verwijderd dient te worden is de ingreep meestal beperkt tot 1 of 2 regio’s per behandeling.
 3. Een onzekere factor is hoe de huid zich na de liposuctie zal houden. Het kan voorkomen dat de huid los en bobbelig wordt omdat er veel vet onder vandaan gehaald is en de huid te uitgerekt is.
 4. Het is van groot belang dat de adviezen, zoals het dragen van de drukkleding, gedurende de nabehandeling gevolgd worden.

Nazorg en herstel Lipoedeem

In veel gevallen is het noodzakelijk om een nacht in onze kliniek te verblijven. Zodoende kunt u in een volledig verzorgde setting de eerste nacht doorbrengen en kan de plastisch chirurg bij u de volgende dag langskomen om u te controleren en verantwoord naar huis te sturen.

De eerste 24 uur kan er wat vocht en soms wat bloed uit de wondgaatjes lekken. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit gaat vanzelf over.

Napijn

Na de behandeling voelt het behandelde gebied pijnlijk en kunt u druk op het behandelde gebied voelen. Pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel zijn normale klachten. Daarnaast kan er op sommige plaatsen een vochtophoping ontstaan. Vaak trekt dit na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. Daarbij kunt u spierpijn voelen, alsof u intensief gesport heeft. Als u in beweging komt kan er een pijnlijk brandend gevoel ontstaat rond het behandelde gebied.

Herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie flink gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de ingreep rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dat is een natuurlijke reactie van het lichaam.

De huid rondom het behandelde gebied kan blauw tot geel verkleuren. Daarnaast kan ook een verminderd gevoel van de huid optreden.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit tweemaal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat Lipoedeem

De resultaten van liposuctie bij lipoedeem zijn dat de hoeveelheid overtollig vetweefsel drastisch vermindert, de aangedane delen weer in proportie komen met de rest van het lichaam, de pijnklachten verminderen of verdwijnen, mensen  beter in staat zijn te sporten, men weer meer gemotiveerd is om het gewicht in toom te houden en zich weer zekerder voelt door een hersteld zelfbeeld.

Risico's en complicaties Lipoedeem

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw liposuctie goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een liposuctie kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.
 • Onregelmatigheden.
 • Slappe huid na liposuctie.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Meest gestelde vragen

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.