Lipofilling

Lipofilling is een bewezen techniek waarbij de middels liposuctie geoogste vetcellen, na bewerking, elders worden ingespoten ter opvulling van defecten of rimpels of ter vergroting van bijvoorbeeld borsten of billen.

In de eerste periode na de lipofilling zal een gedeelte van de vetcellen oplossen, maar de overige ingebrachte cellen geven een blijvend resultaat.

In de meeste gevallen zal de behandeling onder narcose uitgevoerd worden, de meerprijs daarvoor is € 500. Ook zal er hoogstwaarschijnlijk een Puregraft- of Revolve-systeem nodig zijn.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de lipofilling

 • AnesthesieLocale anesthesie
 • Operatieduur1 - 1,5 uur
 • Hersteltijd7 - 14 dagen

Wat kost een Lipofilling

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Gelaat (met 1 donorlocatie)
  L
  € 1.500,-
 • Buitenste schaamlippen (met 1 donorlocatie)
  L
  € 2.150,-
 • Borsten (met 1 donorlocatie)
  L
  € 3.250,-
 • Aanvullende lipofilling in combinatie met een borstvergroting met prothesen
  L
  € 2.000,-
 • Billen (met 1 donorlocatie)
  L
  € 3.250,-
 • Heupen (met 1 donorlocatie)
  L
  € 3.250,-
 • Meerprijs Puregraft-systeem
  € 500,-
 • Meerprijs Revolve-systeem
  € 750,-
 • Meerprijs bij meerdere donorlocaties
  vanaf € 1.400,-

Informatie

Erfelijkheid, veroudering of ziekte kunnen plaatselijk volume verlies veroorzaken. Veel voorkomende problemen zijn ingevallen wangen, holle oogkassen, plattere billen en slappe of asymmetrische borsten. Een oplossing voor dit volume verlies is lipofilling. Het is een unieke manier om met lichaamseigen vet uw contouren te verbeteren. Omdat er bij lipofilling gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet is deze methode erg veilig en is er geen risico op afstoting.

Tevens is het zo dat er bij liposuctie (het weghalen van vetcellen) naast vetcellen ook zogenaamde stamcellen meekomen. Hierdoor geeft lipofilling (het inbrengen van de vetcellen) een versoepeling van het weefsel bij bijvoorbeeld littekens, trauma, brandwonden of na bestraling.

Om de lipofilling behandeling uit te voeren zal er gebruikt gemaakt worden van het Puregraft-systeem of het Revolve-systeem. Dit is afhankelijk van de behandeling.

Het Puregraft-systeem

Het Puregraft-systeem is een steriel systeem dat gebruikt wordt voor het terugplaatsen van lichaamseigen vet. Het Puregraft-systeem wordt gebruikt om kleinere volumes vet te verwerken (zoals bij het gelaat en kleine behandelgebieden). De plastisch chirurg kan er voor kiezen om bij uw operatie gebruik te maken van het Puregraft-systeem.

Het Revolve-systeem

Het Revolve-systeem is een steriel systeem dat gebruikt wordt voor het terugplaatsen van lichaamseigen vet. Het Revolve-systeem wordt gebruikt om grotere volumes vet te verwerken (zoals bij lipofilling van de borsten, billen of heupen). Hierdoor kan uw operatieduur worden ingekort. De plastisch chirurg kan er voor kiezen om bij uw operatie gebruik te maken van het Revolve-systeem.

Lipofilling van de billen

Vermindering van de elasticiteit van uw huid, gewichtsverlies of zwangerschap zijn mogelijke oorzaken voor verslapping of ondervulling van uw billen. Een bilvergroting door middel van lipofilling kan voor u een oplossing bieden. Met lichaamseigen vetweefsel worden de billen vergroot en verstevigd. U moet wel over voldoende lichaamsvet beschikken.

Lipofilling van de borsten

Steeds vaker kiezen mensen voor een borstvergroting met lichaamseigen vetweefsel. Middels liposuctie wordt er elders in het lichaam vet weggenomen. Vervolgens worden de vetcellen met canules geïnjecteerd in de borsten. Dit heeft als voordeel dat een vergroting met lipofilling geen grote littekens achterlaat. Omdat er met lichaamseigen materiaal wordt gewerkt is de kans op complicaties beperkt. Afstoting of inkapseling komt na de lipofilling behandeling niet voor.

Specifiek voor vrouwen die in het verleden een lumpectomie of borstsparende operatie met nabestraling hebben ondergaan heeft lipofilling meerdere voordelen:

 • Het tekort aan volume wordt aangevuld en de borsten voelen soepeler aan
 • Vormverstoringen en asymmetrie zullen sterk verbeteren

Er kleven ook nadelen aan een borstvergroting door middel van de lipofilling techniek. Het volume dat ingebracht kan worden is vaak beperkt en na de ingreep zal een percentage van het ingebrachte vet nog verdwijnen. Wanneer u zichtbaar grotere borsten wenst is een borstvergroting met implantaten vaak een oplossing. Het voordeel is dat onze plastisch chirurgen beide ingrepen vaak uitvoeren en daarom een goed advies kunnen geven wat voor uw specifieke geval de beste oplossing is. Belangrijk is dat u rekening houdt met de gewenste toename in volume van uw borsten en de hoeveelheid lichaamseigen vet die hiervoor benodigd is. Bij Boerhaave Medisch Centrum gaan wij uit van een BMI groter dan 25 om een significante toename in het volume van de borsten te bewerkstelligen.

Lipofilling van het gelaat

Lipofilling is een goed alternatief voor synthetische fillers.
Veroudering, aanleg of ziekte kunnen oorzaken zijn voor volumeverlies, rimpels en andere onregelmatigheden in het gelaat. Lipofilling is een relatief duurzame en veilige manier om deze klachten op te lossen. Omdat er wordt gewerkt met lichaamseigen vet is de kans op complicaties beperkt. De eerste maanden na de lipofilling zal het ingebrachte volume nog afnemen. Ongeveer 60% tot 80% van het ingebrachte vet geeft een blijvend resultaat. We kunnen uw natuurlijke verouderingsproces niet stopzetten dus kan het zijn dat u in de toekomst de behandeling wilt herhalen.

Lipofilling van de buitenste schaamlippen

Correctie van de schaamlippen neemt in populariteit toe. Meestal vindt correctie van de binnenste schaamlippen plaats door het deel dat uitsteekt buiten de buitenste schaamlippen te verwijderen.  Het doel is dan ook vaak om de binnenste en buitenste schaamlippen op het zelfde niveau te laten aansluiten op elkaar. Het kan soms zijn dat de buitenste schaamlippen kleiner zijn dan gewenst. Dit kan aangeboren zijn, of er kan gaandeweg verlies van volume hebben plaatsgevonden door veroudering, gewichtsverlies of hormonale veranderingen. Hierdoor lijkt het dan alsof de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste. Het verkleinen van de binnenste schaamlippen is dan niet altijd de juiste oplossing. Een goed en veilig alternatief hiervoor is om volume aan te brengen in de buitenste schaamlippen. Dit kan ook middels lipofilling. Dit vet wordt door middel van liposuctie verwijderd van de binnenzijde van het bovenbeen of van de onderbuik. Uw plastisch chirurg bespreekt met u of deze ingreep onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose plaatsvindt.

Consult lipofilling

Informatie over uw lipofilling consult bij Boerhaave Medisch Centrum

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit eerste consult wordt bepaald of een lipofilling behandeling uw klachten kan oplossen en of de behandeling aan uw verwachtingen kan voldoen. De plastisch chirurg neemt een aantal zaken met u door zoals uw medisch verleden, welke medicijnen u gebruikt en of u eventuele allergieën heeft.

De plastisch chirurg zal nagaan waar vet wordt weggenomen en wat de kwaliteit van uw huid is. Oudere mensen hebben vaak een lagere huidelasticiteit waardoor na het verwijderen van het vet het resultaat minder kan zijn. Eventueel kan de plastisch chirurg een behandeling adviseren waarbij ook de huid wordt strak getrokken. Dit zal per geval moeten worden beoordeeld.

De voor- en nadelen, mogelijke complicaties en eventuele risico’s van de lipofilling behandeling worden met u besproken en de plastisch chirurg zal u voor en na foto’s laten zien van lipofilling procedures die hij heeft uitgevoerd en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen.

De ervaring leert ons dat het nog wel eens voorkomt dat mensen te hoge verwachtingen hebben van het resultaat van een lipofilling behandeling. Lipofilling levert vaak verbetering van de lichaamsvorm op. Lipofilling is echter wel een moeilijk te doseren methode waardoor na de behandeling onregelmatigheden in het huidoppervlak kunnen ontstaan. Onze plastisch chirurgen zijn zeer bedreven in de lipofilling behandeling, maar zij hebben niet altijd invloed op het herstel van het behandelde gebied. Het is dus belangrijk tijdens het consult uitgebreid stil te staan bij uw verwachtingen omtrent het resultaat van een lipofilling behandeling.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw behandeling. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

Behandeling lipofilling

U wordt een half uur voor uw behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Afhankelijk van de omvang van de lipofilling wordt deze uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of onder algehele anesthesie (narcose). Een kleine lipofilling in bijvoorbeeld het gelaat kan plaatsvinden onder plaatselijke verdoving, een grotere lipofilling wordt onder narcose uitgevoerd. De duur van de lipofilling is afhankelijk van het gewenste volume en de locatie waar de vetcellen verwijderd en ingebracht worden.

Vooraf bepaalt de plastisch chirurg in samenspraak met u op welke plaatsen het vet wordt weggenomen, vaak bij de buik of bovenbenen. Deze plekken worden afgetekend. Vervolgens worden kleine sneetjes van ongeveer een halve centimeter gemaakt, zo mogelijk in de huidplooien, zodat deze achteraf nauwelijks zichtbaar zijn.

De plastisch chirurg brengt via die sneetjes met een kleine naald een vloeistof in die de vetcellen losweekt, bloedingen vermindert maar ook het onderhuidse weefsel verdoofd. Deze vloeistof heeft ongeveer twintig minuten nodig om in te werken. Na twintig minuten brengt de plastisch chirurg een zuignaaldje via de sneetjes vlak onder de huid in. Door deze heen en weer te bewegen kan het vet worden verwijderd. Als de correctie naar tevredenheid is van de plastisch chirurg worden de sneetjes gesloten met kleine oplosbare hechtingen.

Het zojuist verkregen vet door middel van liposuctie wordt direct bewerkt door middel van het Revolve- of Puregraft-systeem, waarbij het losse vet en vocht worden gescheiden van de levende vetcellen. Deze levende vetcellen worden vervolgens voorzichtig overgebracht in injectiespuiten en via canules gelijkmatig ingebracht op de vooraf gemarkeerde gebieden. Hierdoor zal de onderhuidse vetlaag verdikt worden. Doordat een gedeelte van de vetcellen nog oplossen, zullen er wat meer vetcellen ingebracht worden dan nodig lijkt.

Voor de lipofilling techniek is het belangrijk dat de ingebrachte vetcellen voorzien worden van zuurstoffen en voedingstoffen. De aanvoer hiervan komt van nabijgelegen bloedvaten. Niet alle ingebrachte cellen zullen voldoende zuurstof krijgen en worden afgevoerd door het lichaam. De duur van een lipofilling behandeling is afhankelijk van de omvang van de lipofilling. Een meer uitgebreide lipofilling duurt uiteraard langer.

Nazorg en herstel bij een lipofilling

Bij een lipofilling behandeling onder plaatselijke verdoving mag u vaak een half uur na de ingreep naar huis. Bij een lipofilling behandeling onder algehele anesthesie (narcose) verblijft u na de behandeling meestal nog drie tot vier uur in de kliniek. Na de behandeling komt u op de verkoever kamer waar onder andere uw bloeddruk en hartslag in de gaten worden gehouden. Daar bent u ongeveer een half uur waarna u nog drie à vier uur in een bed op de dagopname verblijft. U mag pas naar huis als de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden. Bij een behandeling onder narcose begint u thuis met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit. Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om veel te drinken.

De eerste 24 uur kan er wat vocht en soms wat bloed uit de wondgaatjes lekken. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit gaat vanzelf over.

Napijn

Na de behandeling voelt het behandelde gebied pijnlijk en kunt u druk op het behandelde gebied voelen. Pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel zijn normale klachten. Daarnaast kan er op sommige plaatsen een vochtophoping ontstaan. Vaak trekt dit na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. Daarbij kunt u spierpijn voelen alsof u intensief gesport heeft. Als u in beweging komt kan er een pijnlijk brandend gevoel ontstaan rond het behandelde gebied. Daar waar het vet weggenomen is, zult u meer pijn ervaren dan daar waar het vet ingebracht is.

Herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie flink gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de ingreep rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dat is een natuurlijke reactie van het lichaam.
De huid rondom het behandelde gebied kan blauw tot geel verkleuren. Daarnaast kan ook een verminderd gevoel van de huid optreden.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat van een lipofilling

Met lipofilling kunnen grote resultaten worden geboekt. Na de lipofilling behandeling is het uiteindelijke resultaat niet meteen zichtbaar. De huid is gezwollen en opgezet en de hoeveelheid ingebrachte vetcellen zal nog afnemen. Van het ingespoten volume blijft ongeveer 60% tot 80% over, vocht en dode cellen worden door het lichaam afgevoerd.

Na een aantal weken zijn de zwellingen weggetrokken en is eventueel vocht verdwenen. Pas na drie maanden is goed te beoordelen of de lipofilling geslaagd is. Het uiteindelijke resultaat is pas een jaar na de behandeling goed zichtbaar. Pas dan is het lichaam volledig genezen van de ingreep.

Het effect van een lipofilling behandeling is vaak blijvend. Wanneer het ingespoten vetweefsel zijn definitieve vorm heeft aangenomen zal dit niet meer verdwijnen. Het natuurlijke verouderingsproces blijft doorgaan dus kan het zijn dat je na verloop van tijd een nieuwe behandeling moet ondergaan.

Littekens

De littekens na een lipofilling zijn niet groot. Gemiddeld is de grootte van een litteken een halve centimeter. De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. De littekens zijn dan nog nauwelijks zichtbaar. Het is nuttig om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens goed in te smeren met de littekencrème en uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor boven factor 30 om uw huid te beschermen.

Wat zijn de risico's en complicaties?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Wekelijks ondergaan mensen bij het Boerhaave Medisch Centrum succesvol een lipofilling. Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw lipofilling goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een chirurgische behandeling kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Ervaringen lipofilling bij Boerhaave Medisch Centrum

Meest gestelde vragen

Wat is lipofilling?

Lipofilling is een techniek waarbij uw eigen (overtollige) lichaamsvet gebruikt wordt om extra volume te creëren in bepaalde gebieden van het lichaam, zoals het aangezicht, de borsten of de billen. Het ongewenste lichaamsvet van het ene lichaamsdeel wordt dus zo verplaatst naar een lichaamsdeel waar u graag wat meer volume zou willen creëren.

Hoe weet ik of ik een goede kandidaat ben voor lipofilling van mijn borsten?

U zou in aanmerking kunnen komen voor lipofilling als u uw borsten iets groter zou willen hebben of van vorm zou willen veranderen. Een voorwaarde hiervoor is wel dat u elders genoeg volume aan vet heeft om uw borsten mee te vullen. We gaan hiervoor uit van een BMI groter dan 25.

Waarom kiezen mensen voor lipofilling in plaats van implantaten?

Lipofilling biedt twee aanzienlijke voordelen ten opzichte van ‘gewone’ implantaten. Allereerst natuurlijk dat er een dubbele slag wordt geslagen: niet alleen verdwijnt er vet op een deel van het lichaam, ook wordt dit ongewenste vet gebruikt om een deel van het lichaam op te vullen waar dit het lichaam juist mooier kan maken. Daarnaast is er het voordeel van lichaamseigen vet. Een aantal mensen vinden het idee van implantaten niet aangenaam en kiezen daarom voor het alternatief van lipofilling

Hoeveel toename in volume kan ik verwachten na lipofilling?

Doordat er bij lipofilling gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet is lipofilling een behandeling waarbij de toename in volume haar grenzen kent. Zo is het dus erg afhankelijk van de hoeveelheid lichaamseigen vet die van het zogeheten ‘donorgebied’ (het gebied waar het vet vandaan wordt gehaald) afkomt. Daarnaast is het zo dat een deel van het getransporteerde vet wordt geabsorbeerd en daarom dient u er rekening mee te houden dat een deel hiervan nog verdwijnt. Lipofilling is daarom niet geschikt als u een grote toename in volume wenst.

Is lipofilling pijnlijk?

Een lipofilling vindt afhankelijk van de omvang van de gekozen behandelgebieden plaats onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. De ervaring leert dat het voor de patient rustiger en comfortabeler is de behandeling onder narcose te laten uitvoeren.

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.