Liposuctie in 2 minuten

Liposuctie

Liposuctie is de meest uitgevoerde plastisch chirurgische ingreep in Nederland, maar ook wereldwijd. Wij vertellen u graag meer over deze behandeling.

Liposuctie is een procedure waarbij de lichaamscontouren verbeterd worden door het verwijderen van vetcellen tussen de huid en de onderliggende spieren.

Liposuctie dijen Boerhaave AmsterdamVet (lipo) kan zich plaatselijk ophopen op bepaalde plaatsen waar dit veelal niet gewenst is. Bekende plaatsen waar dit kan voorkomen, zijn de heupen, buik, billen, knieën en de zijkanten van de bovenbenen. Vaak betreft het vetophopingen die ook met een dieet of met regelmatige sportactiviteit niet willen verdwijnen.

Indien uw lichaamscontouren niet voldoen aan het gewenste beeld dat u daarvan heeft, dan kan liposuctie of ook wel liposculpture genoemd uitkomst bieden.

In de meeste gevallen zal de behandeling onder narcose uitgevoerd worden, de meerprijs daarvoor is € 500.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de liposuctie

 • Anesthesielokale of algehele anesthesie
 • Operatieduur30 minuten - 3 uur
 • Hersteltijd7 - 14 dagen

Wat kost een Liposuctie

Beste verhouding prijs / kwaliteit

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Kin
  L
  € 900,-
 • Hals
  L
  € 900,-
 • Nek
  L
  € 1.100,-
 • Schouderbladen
  L
  € 1.100,-
 • Voorkant armen
  L
  € 1.300,-
 • Achterkant armen
  L
  € 1.400,-
 • Borsten
  L
  € 1.400,-
 • Rollen bij BH-band
  L
  € 1.000,-
 • Oksels
  L
  € 1.000,-
 • Maag
  L
  € 1.200,-
 • Rug
  L
  € 1.100,-
 • Buik
  L
  € 1.400,-
 • Boven stuitje
  L
  € 1.100,-
 • Flanken
  L
  € 1.300,-
 • Heupen
  L
  € 1.400,-
 • Venusheuvel
  L
  € 1.100,-
 • Billen
  L
  € 1.400,-
 • Onderkant billen
  L
  € 1.100,-
 • Binnenkant bovenbenen
  L
  € 1.300,-
 • Voorkant bovenbenen
  L
  € 1.500,-
 • Achterkant bovenbenen
  L
  € 1.500,-
 • Zijkant bovenbenen
  L
  € 1.400,-
 • Voorkant knieën
  L
  € 1.100,-
 • Binnenkant knieën
  L
  € 1.200,-
 • Scheenbenen
  L
  € 1.200,-
 • Kuiten
  L
  € 1.300,-
 • Enkels
  L
  € 1.200,-

Korting bij meerdere locaties

 • Korting bij 2 locaties
  € 200,-
 • Korting bij 3 locaties
  € 500,-
 • Korting bij 4 locaties
  € 850,-
 • Korting bij 5 locaties
  € 1.250,-
 • Korting bij 6 locaties
  € 1.650,-
 • Korting bij 7 locaties
  € 2.050,-

Informatie liposuctie

Liposuctie is geschikt voor u als u op uw streefgewicht bent, of zeer dicht in de buurt bent daarvan, maar toch last heeft van plaatselijke vetophopingen. Een liposuctie behandeling kan zeer effectief zijn bij het weghalen van vetophopingen die niet reageren op dieet en lichaamsbeweging zoals bijvoorbeeld vet op de buik, taille, heupen en dijen, de kin en de hals. Liposuctie is één van de meest populaire cosmetische procedures en kan drastisch verbetering aanbrengen aan de rondingen en contouren van uw lichaam. Het is echter geen effectieve behandeling voor cellulitis, striae of verslapping van de huid. De elasticiteit van de huid moet voldoende zijn om zich na de liposuctie weer strak te kunnen spannen.

Liposuctie van de buik is een veelvoorkomende ingreep

Liposuctie van de buik is een populaire liposuctie regio, maar ook de dijen, binnenkant van de benen en de bovenbenen zijn veelvoorkomende plaatsen waarop de liposuctie procedure wordt toegepast. Liposuctie kan ook worden gebruikt om borstverkleining bij mannen met gynaecomastie uit te voeren.

Liposuctie na zwangerschap

Na een zwangerschap verandert het lichaam. Het kan een tijd duren voordat uw lichaam weer terug is op uw oude gewicht. Vooral bij vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad of na aanzienlijk afvallen kan er naast een vetoverschot ook sprake zijn van een verslapping van de buikhuid. In dit geval kan een combinatie van een liposuctie met een buikwandplastiek het beste resultaat geven. Soms kiest men ervoor om in dezelfde procedure een borstcorrectie te ondergaan. We spreken dan van een: Mommy makeover.

Liposuctie prijs

De kosten van een liposuctie behandeling zijn afhankelijk van de locaties die u zou willen laten behandelen. De prijzen zoals aangegeven op deze pagina geven alle regio’s weer.

In de meeste gevallen zal de plastisch chirurg u liposuctie onder narcose aanbieden. Niet alleen is dit comfortabeler voor u maar er kan een veel beter resultaat bereikt worden. Een beter resultaat van liposuctie kan onder narcose bereikt worden omdat de plastisch chirurg dan het gehele gebied kan behandelen en niet belemmerd wordt door de voor u voelbare randgebieden van de locale verdoving.

Een consult bij een van onze plastische chirurgen kan duidelijkheid bieden over de verschillende liposuctie regio’s, welke voor u het meest geschikt zijn en de narcose. Direct na uw consult kunnen wij u met zekerheid een prijs van uw liposuctie behandeling geven.

Consult liposuctie

Informatie over uw liposuctie consult bij Boerhaave Medisch Centrum

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens dit eerste consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van uw lichaam het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. Hierna zal uw plastisch chirurg samen met u voor een spiegel uw wensen ten aanzien van uw liposuctie en de regio’s met u bespreken. Naar aanleiding hiervan zal hij de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen en dit met u bespreken. Voor de spiegel wordt u dan uitgelegd wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Zo zal de herstelperiode en zullen de eventuele risico’s met u worden besproken.

Op deze manier kunt u weloverwogen een goede beslissing nemen. De plastisch chirurg zal u voor en na foto’s laten zien van liposuctie behandelingen die hij zelf heeft uitgevoerd. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden. Het consult heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw liposuctie. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

Regio’s liposuctie

zones liposuctie boerhaave

Behandeling liposuctie

U wordt een half uur voor uw liposuctie behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Afhankelijk van de omvang van de liposuctie wordt deze uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of onder algehele anesthesie (narcose). Een kleine liposuctie kan plaatsvinden onder plaatselijke verdoving, een grotere liposuctie wordt onder narcose uitgevoerd. De duur van de liposuctie is afhankelijk van het aantal te verwijderen vetcellen en het aantal locaties waar vet verwijderd wordt. Wanneer er sprake is van een grotere liposuctie van meerdere gebieden, kan het zijn dat u moet overnachten.

Tumescent liposculpture

Wij maken gebruik van Tumescent liposculpture: door een of meerdere kleine insneden van ongeveer vijf millimeter wordt er een vloeistof in het vetweefsel gespoten die het vet vloeibaar maakt. Daarna kan de plastisch chirurg met fijne zuignaalden het overtollige opgeloste vet afzuigen.

Vooraf bepaalt de plastisch chirurg op welke plaatsen hij of zij het vet wil verwijderen. Deze plekken worden afgetekend. Vervolgens worden kleine sneetjes van ongeveer een halve centimeter gemaakt, zo mogelijk in de huidplooien, zodat deze achteraf nauwelijks zichtbaar zijn. In deze sneetjes spuit de plastisch chirurg een vloeistof die het bloedverlies vermindert en de vetcellen losweekt van het omliggende weefsel. Dit maakt het wegzuigen van het vet makkelijker. Dan brengt de plastisch chirurg via de sneetjes kleine zuignaalden in die zijn aangesloten op een sterke pomp. Via deze zuignaaldjes wordt het vet weggezogen. Na het wegzuigen van het overtollig vet worden de wondjes nauwkeurig gehecht met oplosbare hechtingen.

De duur van een liposuctie behandeling is afhankelijk van de omvang en het aantal locaties van de liposuctie en is dus per persoon verschillend. Tijdens het consult met de plastisch chirurg kunt u dit precies te weten komen.

Video animatie over de liposuctie bij Boerhaave Medisch Centrum

Nazorg en herstel bij een liposuctie

Bij een liposuctie behandeling onder plaatselijke verdoving mag u vaak een half uur na de ingreep naar huis. Bij een liposuctie behandeling onder algehele anesthesie (narcose) verblijft u na de behandeling meestal nog drie tot vier uur in de kliniek. Na de behandeling komt u op de uitslaapkamer waar onder andere de bloeddruk en hartslag in de gaten worden gehouden. Daar bent u ongeveer een half uur waarna u nog drie à vier uur in een bed op de dagbehandeling verblijft. U mag pas naar huis als de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden. Bij een behandeling onder narcose begint u thuis met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit. Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om veel te drinken.

De eerste 24 uur kan er wat vocht en soms wat bloed uit de wondgaatjes lekken. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit gaat vanzelf over.

Napijn

Na de behandeling voelt het behandelde gebied pijnlijk en kunt u druk op het behandelde gebied voelen. Pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel zijn normale klachten. Daarnaast kan er op sommige plaatsen een vochtophoping ontstaan. Vaak trekt dit na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. Daarbij kunt u spierpijn voelen alsof u intensief gesport heeft. Als u in beweging komt, kan er een pijnlijk brandend gevoel ontstaan rond het behandelde gebied.

Herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie flink gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de ingreep rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dat is een natuurlijke reactie van het lichaam.

De huid rondom het behandelde gebied kan blauw tot geel verkleuren. Daarnaast kan ook een verminderd gevoel van de huid optreden.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit tweemaal daags op de gesloten wond te smeren, vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat van een liposuctie

Met een liposuctie kunnen grote resultaten worden geboekt. Na de liposuctie behandeling zult u nog niet direct resultaat zien. De huid is gezwollen en opgezet waardoor het effect van de liposuctie nog niet zichtbaar is. De huid heeft tijd nodig om strak te trekken en zich aan te passen aan de nieuwe lichaamsvorm. Na een aantal weken zijn de zwellingen weggetrokken en is het vocht verdwenen. Pas na drie maanden is het goed te beoordelen of de liposuctie geslaagd is. Het uiteindelijke resultaat is pas een jaar na de behandeling goed zichtbaar. Pas dan is het lichaam volledig genezen van de ingreep.

Het effect van een liposuctie behandeling is vaak blijvend. Vetcellen die verwijderd zijn, zullen nooit meer terugkeren. Toch blijft er vlak onder de huid een dunne laag vet achter. Dit laagje vet is noodzakelijk voor een mooie lichaamsvorm en heeft een belangrijke functie voor de huid. Deze overgebleven vetcellen kunnen weer groter worden door bijvoorbeeld een ongezond voedingspatroon. Veel sporten en een goede voeding zijn dus belangrijk en verkleinen de kans op toename van het vet.

Door uw nieuwe lichaamsvorm is het vaak noodzakelijk om nieuwe kleding aan te schaffen. Houd hier van tevoren goed rekening mee.

Littekens

De littekens na een liposuctie zijn niet groot. Gemiddeld is de grootte van een litteken een halve centimeter. De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. De littekens zijn dan nog nauwelijks zichtbaar. Het is nuttig om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk eraan om de littekens goed in te smeren met de littekencrème en uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor boven factor 30 om uw huid te beschermen.

Wat zijn de risico's en complicaties van liposuctie?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Wekelijks ondergaan mensen bij het Boerhaave Medisch Centrum succesvol een liposuctie. Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw liposuctie goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een liposuctie kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.
 • Onregelmatigheden.
 • Slappe huid na liposuctie.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Meest gestelde vragen

Komt het vet op andere plekken terug na liposuctie?

Vet komt niet terug op een andere plek door de liposuctie uit te voeren in een bepaald ander gebied. Maar zodra u na een liposuctie van bijvoorbeeld de buik weer in gewicht toeneemt, zal het vet dat door deze gewichtstoename erbij komt naar een ander gebied gaan dan de buik. Het is daarom van belang dat u voor uw behandeling op uw streefgewicht bent en en na uw liposuctie uw streefgewicht in stand houdt.

Hoe lang blijft de zwelling na een liposuctie?

De grootste zwelling zal na een maand of twee verdwenen zijn. Houd er echter rekening mee dat zwellingen nog zeker 6 maanden aan kunnen houden. Het uiteindelijke resultaat van uw liposuctie behandeling zult u na 6 maanden tot een jaar kunnen beoordelen.

Wanneer kan ik weer aan het werk na een liposuctie?

Wij adviseren de meeste mensen een week vrij te nemen. Maar bij een kleine liposuctie kan 3 tot 4 dagen ook genoeg zijn. Bij een zeer uitgebreide liposuctie moet u toch zeker op 10 tot 14 dagen vrij rekenen. Daarnaast is het ook afhankelijk van hoe intensief uw werk is. Bukken en zwaar tillen zult u toch 6 weken achterwegen moeten laten.

Hoe lang duurt het herstel na een liposuctie?

Het herstel na een liposuctie is afhankelijk van hoe intensief de behandeling is geweest. De eerste 3 dagen zijn het moeilijkst. Dit is met pijnstilling goed onder controle te houden. De zwelling begint ongeveer 7 tot 10 dagen na de operatie af te nemen en men gaat meestal 1 week na de liposuctie weer terug aan het werk. De zwelling kan nog zeker 6 maanden aanhouden.

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.