}

Littekencorrectie

Bij beschadiging van de huid als gevolg van een operatieve behandeling, ongeval of brandwond kan littekenvorming optreden. De mogelijkheden voor een plastisch chirurgische littekencorrectie zijn niet altijd optimaal, soms kan ook een ander alternatief worden aangeraden.

Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals b.v. de schouders en het borstbeen geven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam.

Plan uw vrijblijvend consult

Feiten over de littekencorrectie

 • AnesthesieLokale anesthesie
 • Operatieduur30 - 60 minuten
 • Hersteltijd3 -7 dagen

Wat kost een Littekencorrectie

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Littekencorrectie klein (tot 5 cm)
  L
  € 450,-
 • Littekencorrectie midden (tot 15 cm)
  L
  € 750,-
 • Littekencorrectie groot (vanaf 15 cm)
  L
  € 1.000,-

Informatie Littekencorrectie

Bepaalde lichaamsdelen zoals uw rug of schouder geven een verhoogde kans op littekenvorming. Daarnaast kan uw huidtype en de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen van invloed zijn op het uiterlijk verschijnen van het litteken . In het gelaat kan men deze duidelijk bekijken bij aanspannen van de gelaatsspieren.

Ook kan het ontstaan van het litteken en de spanning op de wondranden tijdens het herstel van invloed zijn. Een verhoogde spanning op de wond bij het sluiten geeft vaak een breed litteken.

Een littekencorrectie heeft als doel de aanblik van het litteken te verbeteren. U moet er echter rekening mee houden dat ook al wordt een littekencorrectie zorgvuldig uitgevoerd, het uiteindelijk resultaat niet kan worden gegarandeerd.

Behoudens littekencorrectie bestaan er ook andere methoden om dikke littekens te behandelen, zoals b.v. injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenfilm of bestraling. Bij deze laatste behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen, maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken.

Duidelijk zal zijn uit bovenstaand verhaal dat een littekencorrectie een litteken minder opvallend maakt, maar dat het litteken nooit zal verdwijnen.

Consult Littekencorrectie

Informatie over uw littekencorrectie consult bij Boerhaave Kliniek

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit consult kunt u aangeven waar u zich het meeste aan stoort ten aanzien van uw litteken. Hierna zal uw plastisch chirurg foto’s maken voor het medisch dossier en zal hij uw litteken onderzoeken. Naar aanleiding hiervan zal hij de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen en dit met u bespreken. Voor de spiegel wordt dan uitgelegd wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Daarbij zullen ook de herstelperiode en de eventuele risico’s en complicaties met u worden doorgenomen.
Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden. Het consult zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen en heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw littekencorrectie. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in de Boerhaave Kliniek.

Behandeling Littekencorrectie

De operatie wordt meestal onder lokale verdoving verricht. Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg af volgens het operatieplan. Daarna wordt de lokale of algehele verdoving toegediend. De plastisch chirurg maakt een incisie in het afgetekende gebied en via deze insnijding wordt het litteken verwijderd.

Het kan onvoldoende zijn om de wond gewoon te sluiten. De plastisch chirurg heeft technieken om het litteken onregelmatig te maken. Dit geneest beter, omdat het niet in een rechte lijn kan trekken. Vaak zijn dit technieken waar een w- of z-vorm gebruikt wordt. Na het verwijderen van het oude litteken hecht hij de wondjes met een zeer dunne niet oplosbare hechtdraad. Hier overheen komen een paar kleine pleisters.

Nazorg en herstel Littekencorrectie

Vlak na het corrigeren van uw litteken kunt u een toenemende pijn rondom het nieuwe litteken ervaren. De verdoving verliest dan zijn werking. Dit is vervelend, maar de pijn is meestal matig.

Herstel

Het behandelde gebied kan iets blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kan het nieuwe litteken enige tijd na de behandeling rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Dit kan enkele weken duren en zal in de loop van de tijd verdwijnen.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat Littekencorrectie

De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. Het is nuttig om te weten dat een litteken een tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens goed in te smeren met de littekencrème en uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor boven factor 30 om uw huid te beschermen.

Risico's en complicaties Littekencorrectie

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Ook al is corrigeren van een litteken een kleine ingreep, door onze professionele werkwijze brengen wij de mogelijke risico’s en complicaties terug tot een absoluut minimum.

Enkele mogelijke complicaties van een littekencorrectie kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die de verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Blijvende littekens
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie en het eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Ervaringen littekencorrectie bij Boerhaave Kliniek

Meest gestelde vragen

VRIJBLIJVEND CONSULT

Wilt u meer informatie? Plan uw vrijblijvend consult of stel uw vraag

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu +31 88 40 00 200 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.