Speel video af

Maagballon behandeling

Overgewicht is een probleem dat voor menigeen het dagelijks leven beheerst. Afslanken door het gebruik van pillen of een dieet is niet eenvoudig. Als er al resultaat wordt behaald, is dat vaak niet blijvend. Voor iemand met een ernstig overgewicht is het vaak erg moeilijk om goed af te vallen. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals bijvoorbeeld het moeilijk kunnen bewegen of sporten door het overgewicht of er kan sprake zijn van een negatief zelfbeeld waardoor u troost gaat zoeken in lekker eten.

Verloren gewicht door het afvallen komt er daardoor weer bij en u valt terug in uw oude gewoonten van verkeerd of teveel eten en te weinig bewegen. Dit is erg frustrerend. Met een maagballon kunnen in korte tijd opmerkelijke resultaten worden geboekt. Gemiddeld verliezen zowel mannen als vrouwen met een maagballon 20% van hun gewicht. Een maagballon kan daarom voor u een uitkomst zijn.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de maagballon behandeling

 • Operatieduur1 uur- 1,5 uur
 • Hersteltijd5 - 7 dagen

Wat kost een Maagballon behandeling

Prijzen maagballon

 • Maagballon half jaar
  € 2.750,-
 • Maagballon 365 dagen
  € 4.500,-

Informatie

Mensen met een overgewicht aan vet van meer dan vijftien tot twintig kilo kunnen met behulp van een maagballon snel veel kilo’s afvallen. De maagballon zweeft/drijft in de maag en geeft daardoor sneller een verzadigd gevoel. Bovendien vertraagt de maagballon het voedseltransport van de slokdarm naar de maag. Hierdoor zult u minder gaan eten en daardoor gewicht verliezen. De maagballon is een veilige methode om veel kilo’s af te vallen.

Het plaatsen van de maagballon alleen is niet de oplossing. Bij de behandeling hoort een uitgebreid voedingsadvies van de diëtiste die u gedurende zes maanden of twaalf maanden begeleidt. De maagballon is dus slechts een onderdeel van het hele behandeltraject.

Het voordeel van een maagballon ten opzichte van andere behandelingen zoals bijvoorbeeld een maagband of een maagverkleining is dat het plaatsen van een maagballon geen operatieve behandeling is. Bovendien is de maagballon niet blijvend. De maagballon wordt na zes maanden of twaalf maanden verwijderd, afhankelijk van de ballon die u heeft laten plaatsen.

Wat is een maagballon?

Een maagballon is een zachte siliconen ballon die via de mond en de slokdarm in de maag wordt geplaatst om overgewicht tegen te gaan.

Waarom een maagballon?

De strijd tegen de kilo’s is voor veel mensen een langdurig en frustrerend proces. De maagballon is een effectieve methode om niet alleen veel kilo’s af te vallen maar ook uw hele eetpatroon en leefstijl te veranderen.

Mensen met een overgewicht aan vet van meer dan vijftien tot twintig kilo kunnen met behulp van een maagballon snel veel kilo’s afvallen. De maagballon zweeft/drijft in de maag en geeft daardoor sneller een verzadigd gevoel. Bovendien vertraagt de maagballon het voedseltransport van de slokdarm naar de maag. Hierdoor zult u minder gaan eten en daardoor gewicht verliezen. De maagballon is een veilige methode om veel kilo’s af te vallen.

 

Voor wie

De maagballon is een goed hulpmiddel voor iedereen die veel kilo’s wil kwijtraken. Bij een overgewicht aan vet van meer dan 15-20 kilo komt u in aanmerking voor een maagballon. Met een speciale weegschaal kan eenvoudig uw overgewicht aan vet worden bepaald.

De maagballon is daarnaast uitermate geschikt voor mensen die al van alles hebben geprobeerd om af te vallen maar daarna nog meer zijn aangekomen (het zogeheten jojo-effect). De maagballon in combinatie met het dieet helpt om het streefgewicht vast te houden. De maagballon is ook geschikt voor mensen met een extreem overgewicht die niet voor een operatieve ingreep willen kiezen.

Alternatieven

De belangrijkste alternatieven voor de maagballon zijn de maagband en de maagverkleining. Zowel de maagband als de maagverkleining zijn operatieve ingrepen, in tegenstelling tot de maagballon waarbij niet gesneden wordt. Bij de maagband wordt via een kijkoperatie de toegang tot de maag verkleind door middel van een band/ring. Bij de maagverkleining wordt eveneens via een kijkoperatie de maag operatief verkleind, alsook het darmtraject aangepast. Dit is een ingrijpende chirurgische behandelmethode. Zowel de maagband als de maagverkleining zijn meer risicovolle behandelmethoden dan de maagballon.

Consult maagballon

Als u overweegt om een maagballon te laten plaatsen, kunt u een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend consult bij de behandelend internist. Dit consult zal ongeveer 30 minuten duren.

Consult

Voor de plaatsing van de maagballon heeft u altijd een persoonlijk gesprek met de internist die de maagballon zal plaatsen en verwijderen. Onze zeer ervaren internist heeft al meer dan tien jaar ervaring met de maagballon en heeft al meer dan 5.000 maagballonnen geplaatst.

Omdat iedereen verschillend is kan pas op het consult bij de internist worden beoordeeld of een maagballon bij u kan worden geplaatst en ook het voor u het gewenste resultaat kan opleveren.

Belangrijk is om in eerste instantie na te gaan hoeveel gewicht u wenst te verliezen met de maagballon. Na het vaststellen van uw huidige gewicht kunt u dan samen met de internist een realistisch haalbaar gewicht bepalen.

De internist neemt een aantal zaken met u door zoals uw medisch verleden, welke medicijnen u gebruikt en of u eventuele allergieën heeft en dergelijke.

Ook worden de voor- en nadelen, mogelijke complicaties en eventuele risico’s van de behandeling met u besproken. U kunt ook al uw vragen over de behandeling tijdens het consult stellen. De internist zal met u uitgebreid de procedure van voor, tijdens en na het plaatsen van de maagballon bespreken. U kunt dan uiteraard vragen stellen.

Het consult heeft tot doel om u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren zodat u tot een weloverwogen beslissing voor een maagballon kunt komen. Als u besluit om een maagballon te laten plaatsen kunt u een afspraak maken bij de kliniek.

Voordat u een behandeling ondergaat wordt u gevraagd een toestemmingsformulier te ondertekenen. Bekijk hier alvast het formulier:

Toestemmingsformulier Maagballon

Voorzorg

Onze medewerkers zullen hun uiterste best doen om een voor u zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Een goed resultaat kan alleen worden bereikt als u zelf ervan overtuigd bent dat de behandeling kan gaan werken. De internist zal u tijdens het consult op de hoogte stellen van passende voorzorgsmaatregelen.

Verdoving

Eerst wordt met een keelspray de keel verdoofd om de zogeheten ”wurgreflex” tegen te gaan. Vervolgens krijgt u een licht slaapmiddel toegediend waardoor u niets van het plaatsen van de maagballon merkt.

Keelspray

Door de verdoving met keelspray voelt de keel dik aan. De keelspray is noodzakelijk omdat de maagballon via de mond in de keel wordt ingebracht.

Licht slaapmiddel

Via een infuusnaaldje in de arm krijgt u vervolgens een licht slaapmiddel toegediend. U voelt zich dan een beetje slaperig en merkt niets van het plaatsen van de maagballon. Dit roesje schakelt voor even uw korte termijn geheugen uit waardoor u zich achteraf van de behandeling niets herinnert.

De maag moet voor de behandeling leeg zijn omdat voedselresten het zicht tijdens het plaatsen van maagballon kunnen belemmeren. Daarom zult u vooraf met een aantal dingen rekening moeten houden:

 • U dient nuchter te zijn. Dat wil zeggen: als u voor 12:00 uur in de middag behandeld wordt mag u vanaf 24:00 uur de nacht ervoor niets meer eten. Het is wel verstandig om die avond tussen 22:00 en 23:00 uur nog iets te eten, bijvoorbeeld een broodmaaltijd. Het drinken van twee glazen water of thee is toegestaan tot twee uur voor de behandeling.
 • Vindt de maagballonplaatsing na 12:00 uur in de middag plaats dan mag u ’s ochtends om 07:00 uur nog twee beschuiten met jam eten. Het drinken van twee glazen thee of water is toegestaan tot twee uur voor de behandeling.

Naar de kliniek

Meer algemene adviezen voordat u naar de kliniek gaat zijn:

 • Laat sieraden en horloge thuis of geef ze aan uw begeleider. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal.
 • Trek gemakkelijk zittende kleding aan.

Begeleiding

Zorg er altijd voor dat iemand u naar de kliniek brengt en weer ophaalt en dat u thuis de eerste dagen hulp krijgt als dat nodig is.

Behandeling maagballon

Het plaatsen van een maagballon is een poliklinische, niet-operatieve ingreep waarbij de patiënt een licht slaapmiddel krijgt toegediend.

Om te kijken of uw slokdarm, middenrif en maag in orde zijn gaat een slangetje met een ingebouwde kleine camera door uw mond naar binnen. Patiënten met een middenrifbreuk of een maagzweer kunnen wij namelijk niet helpen met een maagballon. Als alles in orde is kan de arts beginnen met het plaatsen van de maagballon.

Bij het plaatsen van een maagballon brengt de arts een lege opgerolde maagballon aan een vulslang via de mond en de slokdarm naar de maag. In de maag wordt de maagballon via de vulslang gevuld met ongeveer 500 ml fysiologische zoutoplossing. Dan wordt de maagballon gesloten door de vulslang uit het ventiel te trekken. Vervolgens wordt de vulslang via de slokdarm en de mond weer verwijderd. De maagballon blijft achter in de maag. Hij zweeft/drijft los in de maag en vormt zo circa tweederde van de maaginhoud. Het plaatsen van een maagballon duurt ongeveer twintig minuten.

De maagballon
De maagballon is gemaakt van duurzaam, elastisch en hoge kwaliteit siliconenmateriaal. De buitenkant van de ballon is spiegelglad om zodoende geen beschadigingen te veroorzaken aan de binnenkant van de maag. Wij bieden de watergevulde maagballon aan.

Watergevulde maagballon
Het vocht van de watergevulde maagballon bestaat uit een fysiologische zoutoplossing en een lichaamsvriendelijke blauwe kleurstof. Beide zijn onschadelijk voor het menselijk lichaam. De kleurstof dient ervoor om eventuele lekkage op te kunnen sporen. Mocht de maagballon gaan lekken dan zal de blauwgekleurde vloeistof op normale wijze het lichaam verlaten en daarbij de urine blauw/groen verkleuren. In dat geval is niets ernstigs aan de hand maar moet zo snel mogelijk contact worden opgenomen met de kliniek om de maagballon te laten verwijderen. De kans op lekkage is minimaal, maar bij lekkage is snelle verwijdering heel belangrijk.

Video animatie over de maagballon bij Boerhaave Medisch Centrum

Nazorg en herstel bij een maagballon

Klachten

Misselijkheid, overgeven en soms maagkrampen beginnen een paar uur na de ingreep en zijn in de eerste dagen na de plaatsing van de maagballon normale verschijnselen. Deze klachten verminderen bij de meeste mensen na twee à drie dagen. U hebt hiervoor een recept meegekregen voor zetpillen tegen kramp en misselijkheid. Het lichaam ziet de maagballon als een vreemd voorwerp en heeft tien tot veertien dagen nodig om zich aan te passen aan de maagballon. Naast misselijkheid kunt u de eerste week ook pijn in uw schouders voelen. Dit komt doordat de maagballon tegen het middenrif aanligt. Over het algemeen heeft u na de eerste drie à vier dagen na de ingreep geen last meer van de maagballon, de maag heeft zich dan verder aangepast aan de maagballon.

U kunt in de periode na plaatsing van de maagballon last hebben van een slechte adem en slokdarmklachten hebben. De maagballon kan de lediging van de maag verstoren waardoor voedselresten in de maag achterblijven. Dit kan de oorzaak zijn van een slechte adem. Dit kunt u voorkomen door zowel direct na de maaltijden als bij een lege maag veel te drinken en uw tanden en tong frequent te poetsen.

U voelt de maagballon na plaatsing niet zitten. Alleen tijdens snelle bewegingen en draaien in bed kunt u de maagballon opmerken.

Medicatie

Na de ingreep krijgt u een recept mee voor maagzuurremmers en zetpillen tegen pijn en misselijkheid. Gedurende de hele periode van zes maanden na de ingreep moet u de maagzuurremmers slikken. Teveel aan maagzuur kan er bij braken voor zorgen dat de slokdarm gaat ontsteken. De zetpillen zijn voor de eerste paar dagen om de pijn en misselijkheid te verlichten.

Nazorg

Om de behandeling succesvol te laten zijn is vooral uw eigen inbreng heel belangrijk. Probeert u zich daarom zo goed mogelijk aan het voorgeschreven voedingsadvies te houden, veel te bewegen en te rusten waar dat nodig is.

Rust

Gedurende tien dagen moet u rustig aan doen om het lichaam de tijd te geven zich aan te passen aan de maagballon. Na deze tien dagen kunt weer alles doen wat u daarvoor ook deed. Als u zwaar inspannend werk verricht kunt u de eerste week beter thuis blijven.

Dieet

De behandeling eindigt niet na het plaatsen van de maagballon maar begint dan pas. Een maagballon is alleen een effectief middel tegen overgewicht in combinatie met een goed dieet en voldoende lichaamsbeweging. In de periode dat de maagballon zich in uw maag bevindt zal u uw leefstijl en eetpatroon moeten aanpassen. U wordt in deze periode intensief begeleid door een aan Boerhaave Medisch Centrum verbonden diëtiste. In samenspraak met de diëtiste stelt u een voedingspatroon samen dat u ook blijft volgen na het verwijderen van de maagballon. Elke vier weken zal de diëtiste een afspraak met u maken. Tijdens deze afspraken wordt u gewogen, wordt het dieet met u besproken en worden de vorderingen doorgenomen.

Voor optimaal resultaat is het belangrijk dat u zich houdt aan het voedingsadvies. Dat betekent dat u zich moet houden aan een 1000 calorieën dieet. U eet dan iedere twee uur iets en drinkt voor en na iedere maaltijd.

Na het plaatsen van de maagballon zult u merken dat u sneller een verzadigd gevoel heeft. Dit kan na het eten van één boterham al het geval zijn. In het begin van de behandeling kunnen de porties van het voorgeschreven dieet te groot zijn. U eet dan eerst iets minder en bouwt de hoeveelheid langzaam op. Het belangrijkste van het dieet is regelmaat. Probeert u zich dan ook strikt aan de tijden waarop u mag eten te houden. Wel kunt u variëren in de onderdelen van het dagmenu. U wisselt bijvoorbeeld het fruit van 10:00 uur met de yoghurt van 16:00 uur. Hieronder geven we u een voorbeeld van een 1000 calorieën dagmenu zodat u zich een voorstelling kunt maken van het dieet.

Voorbeeld van een 1000 calorieën dagmenu*

08:00 1 Snee bruin- of volkorenbrood of 2 stuks bruin knäckebröd onbesmeerd.
Beleg: 20+/30+ (smeer) kaas of magere vleeswaren of jam.
1 Glas karnemelk of halfvolle melk of Mona Optimel drink of 1 glas ongezoet vruchtensap
10:00 1 Stuk fruit
12:00 1 Snee bruin- of volkorenbrood of 2 stuks bruin knäckebröd onbesmeerd.
Beleg: 20+/30+ (smeer) kaas of magere vleeswaren of jam.
Rauwkost naar wens.
1 Glas karnemelk of halfvolle melk of Mona Optimel drink.
14:00 1 Stuk fruit
16:00 1 Schaaltje magere yoghurt of Mona Optimel yoghurt of 1 kop heldere soep (bv. Heldere tomatensoep, groentesoep, kippensoep).
18:00 75 Gram (gaar) mager vlees of vis of kip.
Bij de bereiding mag 10 gram bak- en braadvet/margarine of 1 eetlepel olie verwerkt worden
1 Aardappel of 1 opscheplepel zilvervliesrijst/meergranen rijst/volkoren macaroni.
200 Gram groente of rauwkost (een deel van de groente/rauwkost kan al bij de lunch of tussendoor genomen worden).
20:00 1 Stuk fruit of 1 schaaltje magere yoghurt of Mona Optimel yoghurt.

* Let op! Dit is een voorbeeld en geen specifiek op u afgestemd dieet. In samenspraak met de diëtiste kan pas een specifiek op u afgestemd voedingsadvies worden gegeven.

Lichaamsbeweging

Aan lichaamsbeweging kunt u niet genoeg doen. Na de ingreep bent u in staat om vrijwel iedere vorm van beweging of inspanning te doen. Probeer wat vaker de fiets in plaats van de auto te pakken. En gewoon meer te lopen. Een dagelijkse wandeling is goed voor uw conditie en stofwisseling.

Wegen

Het is belangrijk om iedere week te wegen om zo het resultaat van de behandeling goed te kunnen volgen. Doe dit door op de weegschaal te gaan staan en uw gewicht te noteren. U krijgt hiervoor een speciaal boekje mee waarin u dit kunt bijhouden. Mocht u geen weegschaal hebben, laat u dan bij uw huisarts wegen, zo nodig kunt u ook in onze kliniek terecht.

Afspraken

In de periode na het plaatsen van de maagballon zult u nog meerdere malen terugkeren in de kliniek. De eerste afspraak met de diëtiste maakt u direct na het plaatsen van de maagballon, voordat u de kliniek verlaat. Daarna maakt de diëtiste gedurende de periode van plaatsing iedere vier weken met u een afspraak om te wegen en de vorderingen te bekijken. Zes of twaalf maanden na het plaatsen heeft u een afspraak bij de internist om de maagballon te laten verwijderen. Ook na de behandeling is het belangrijk dat uw gewicht onder controle blijft. Wij vragen patiënten dan ook om twee maal een antwoordkaart met daarop uw dan actuele gewicht op te sturen naar de kliniek. Eerst zes maanden na het verwijderen van de maagballon en zes maanden daarna nog een keer. Zo kunnen wij nauwgezet uw behandeling blijven volgen en begeleiden.

Maagballon verwijderen

Verwijderen van de maagballon

Zes of twaalf maanden na het plaatsen heeft u een afspraak bij de arts voor het verwijderen van de maagballon. Deze termijn is gekozen omdat de fabrikant, afhankelijk van de bij u geplaatste ballon, garandeert dat de maagballon gedurende zes of twaalf maanden in de maag niet zal gaan lekken. Mocht de maagballon bij een langduriger verblijf in de maag gaan lekken als gevolg van aantasting door het maagzuur dan zou hij het lichaam op natuurlijke wijze kunnen verlaten. De maagballon zou dan in het darmkanaal kunnen blijven steken en een darmafsluiting kunnen veroorzaken. Een operatieve ingreep kan dan noodzakelijk zijn.

Het is dus heel belangrijk om de maagballon op tijd, na zes of twaalf maanden, door de arts te laten verwijderen.

Voor het verwijderen van de maagballon neemt u precies dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor het plaatsen van de maagballon. Er geldt dus ook hetzelfde nuchterbeleid als bij het plaatsen van de maagballon.

Het verwijderen van een maagballon gebeurt op dezelfde wijze als het plaatsen ervan. Via een gastroscoop prikt de internist de maagballon lek, laat hem leeglopen en verwijdert hem. Ook van deze ingreep merkt u helemaal niets omdat u weer een licht slaapmiddel heeft gekregen.

Na het verwijderen van de maagballon kan uw keel gevoeliger zijn dan bij het plaatsen van de maagballon. Het verwijderen gaat namelijk tegen de natuurlijke slikbeweging in en is daardoor iets moeizamer dan het plaatsen.

Resultaat van een maagballon

Met een maagballon kunnen in zes maanden tot een jaar tijd opmerkelijke resultaten worden geboekt. Zowel vrouwen als mannen verliezen gemiddeld 20% van hun lichaamsgewicht.

Een maagballon geeft echter alleen langdurig resultaat als u na verwijdering van de maagballon uw nieuwe eet- en leefpatroon weet vast te houden. Daarbij hoort ook voldoende lichaamsbeweging. Laat u niet verleiden om weer meer te gaan eten dan tijdens de periode van de maagballon. Als u vervalt in uw oude voedingspatroon en leefstijl is de kans groot dat de verloren kilo’s weer terugkomen.

Meest gestelde vragen

Maak een gratis afspraak

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.