}

Moedervlek verwijderen

Het verwijderen van een moedervlek kan uit esthetisch oogpunt wenselijk zijn. Soms is het medisch noodzakelijk.

De plastisch chirurg kan bepalen of het verwijderen van de moedervlek of moedervlekken bij u mogelijk is en of het door u gewenste resultaat bereikt kan worden. Tijdens dit bezoek kan de plastisch chirurg u foto’s van voor en na de behandeling laten zien.

Plan uw vrijblijvend consult

Feiten over de moedervlek verwijderen

 • AnesthesieLokale anesthesie
 • Operatieduur30 minuten
 • Hersteltijd4-7 dagen

Wat kost een Moedervlek verwijderen

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Moedervlek verwijderen
  L
  € 500,-

Informatie Moedervlek verwijderen

Moedervlekken ofwel naevi zijn in de meeste gevallen volstrekt onschuldige ophopingen van cellen met teveel pigment, maar kunnen in zeldzame gevallen ook kwaadaardig zijn. In dat laatste geval is operatief ingrijpen zo snel mogelijk geboden. Maar ook als er niets aan de hand is kan iemand wensen dat een moedervlek wordt verwijderd.

Consult Moedervlek verwijderen

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit eerste consult kunt u aangeven wat uw wensen zijn ten aanzien van het bekijken of weghalen van uw moedervlek of naevi. Hierna zal uw plastisch chirurg foto’s maken voor het medisch dossier en zal hij uw moedervlek of moedervlekken onderzoeken. Naar aanleiding hiervan zal hij de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen en dit met u bespreken. Voor de spiegel wordt dan uitgelegd wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Daarbij zullen ook de herstelperiode en de eventuele risico’s en complicaties met u worden doorgenomen. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden.

Het consult zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen en heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom het verwijderen van uw moedervlek(ken). Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in de Boerhaave Kliniek.

Behandeling Moedervlek verwijderen

U wordt een half uur voor uw ingreep in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

De operatie wordt meestal onder lokale verdoving verricht. Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg uw moedervlek af volgens het operatieplan. Daarna wordt de lokale of algehele verdoving toegediend.  De plastisch chirurg maakt een incisie in het afgetekende gebied en via deze insnijding wordt uw moedervlek verwijderd.

Het kan onvoldoende zijn om de wond gewoon te sluiten. De plastisch chirurg heeft technieken om het litteken onregelmatig te maken. Dit geneest beter, omdat het niet in een rechte lijn kan trekken. Vaak zijn dit technieken waar een w- of z-vorm gebruikt wordt. Na het verwijderen van uw moedervlek hecht de plastisch chirurg de wondjes met een zeer dunne, niet oplosbare, hechtdraad. Hier overheen komen een paar kleine pleisters. Uw moedervlek zal microscopisch worden onderzocht.

Nazorg en herstel Moedervlek verwijderen

Vlak na het verwijderen van uw moedervlek kunt u een toenemende pijn rondom het litteken ervaren. De verdoving verliest dan zijn werking. Dit is vervelend, maar de pijn is meestal matig.

Herstel

Het behandelde gebied kan iets blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens enige tijd na de behandeling rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Dit kan enkele weken duren en zal in de loop van de tijd verdwijnen.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat Moedervlek verwijderen

Wij streven er naar om u binnen een week de uitslag van het microscopisch onderzoek door te geven.

Littekens

De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. Het is nuttig om te weten dat een litteken een tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens goed in te smeren met de littekencreme en uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor boven factor 30 om uw huid te beschermen.

Risico's en complicaties Moedervlek verwijderen

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Ook al is het verwijderen van een moedervlek een kleine ingreep, door onze professionele werkwijze brengen wij de mogelijke risico’s en complicaties terug tot een absoluut minimum.

Enkele mogelijke complicaties van een moedervlekverwijdering kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die de verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Blijvende littekens
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Meest gestelde vragen

VRIJBLIJVEND CONSULT

Wilt u meer informatie? Plan uw vrijblijvend consult of stel uw vraag

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu +31 88 40 00 200 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.