}

Mommy makeover

Een Mommy makeover verwijst naar een combinatie van chirurgische procedures bij de vrouw zoals het corrigeren van de borsten, buik, heupen en dijen.

De term Mommy makeover is vaak genoemd in het nieuws en de media. Hoewel deze term meer een marketing term is dan een technische term, blijft het feit dat veel vrouwen lichamelijke veranderingen ervaren na een zwangerschap. Uw borsten kunnen aan volume verloren hebben, uw buikspieren kunnen door de zwangerschap uitgerekt zijn en de huid rond de maagstreek kan overtollig en verslapt zijn. Vaak doet dit afbreuk aan het algemeen jeugdig uiterlijk van uw lichaam.

Een Mommy makeover dient om deze esthetisch problemen die zich voordoen als het directe gevolg van een zwangerschap te corrigeren. De Mommy makeover omvat dus twee ingrepen tegelijkertijd. Dit gaat vaak om een buikwandcorrectie in combinatie met een borstvergroting en/of borstlift.

Plan uw vrijblijvend consult

Feiten over de mommy makeover

 • AnesthesieAlgehele anesthesie
 • Operatieduur3 - 6 uur
 • Hersteltijd7 - 14 dagen

Wat kost een Mommy makeover

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Mommy makeover
  O
  N
  Vanaf: € 5.450,-

Informatie Mommy makeover

Een Mommy makeover heeft als doel de esthetische problemen die zich voordoen na een zwangerschap te corrigeren. Hoe het lichaam veranderd is na een zwangerschap is voor iedereen anders.

De gevolgen van zwangerschap kunnen zijn: een uitgerekte buikhuid, verzwakte en wijkende buikspieren, een verslapping van de borst, volume afname van de borst en overtollige vetophopingen op bepaalde gebieden. Een Mommy makeover bestaat niet uit een specifieke set van procedures. Het is eerder een combinatie van procedures die na de zwangerschap gecombineerd kunnen worden.
Deze combinatie is voor iedereen specifiek maar de meest voorkomende combinaties zijn een:

Deze combinaties worden eventueel aangevuld met andere procedures zoals een liposculpture, neuscorrectie, ooglidcorrectie en/of facelift. Of de behandeling in één keer kunnen worden uitgevoerd, hangt af van de zwaarte van de te combineren ingrepen.

Consult Mommy makeover

Informatie over uw Mommy makeover bij Boerhaave Kliniek

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens het consult kunt u aangeven wat u wensen zijn ten aanzien van uw Mommy makeover. Uw plastisch chirurg zal uw eerste vragen beantwoorden en uw medische geschiedenis met u doornemen. Hierna worden foto’s gemaakt voor het medisch dossier en zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Aangezien een Mommy-makeover meestal een combinatie van een borst en buikcorrectie betreft zal de plastisch chirurg uw borsten en buik onderzoeken. De plastisch chirurg zal de maten opnemen van uw borsten en de dikte van uw huid meten. Afhankelijk of het een borstvergroting of borstlift betreft zal de plastisch chirurg met u de gekozen techniek overleggen.

Daarna zal de plastisch chirurg uw buikregio bekijken. Nagegaan wordt in welke mate de buik verslapt is, of de spieren versterkt moeten worden en of de buikwandcorrectie eventueel aangevuld moet worden met een liposculpture van de bovenbuik/ maagstreek. Ook zal de plastisch chirurg met u bespreken of het mogelijk is de verschillende ingrepen in één behandeling uit te voeren. In sommige gevallen wordt er met het oog op uw gezondheid en herstel voor gekozen om de mommy makeover in twee behandelingen op te splitsen. Dit is afhankelijk van de grootte van de door u gewenste ingrepen. Ook is het mogelijk dat de plastisch chirurg u doorverwijst naar de anesthesioloog voor een preoperatieve screening. Dit om de door u gewenste behandeling zo veilig en verantwoord mogelijk uit te kunnen voeren.

De plastisch chirurg zal u voor en na foto’s laten zien van resultaten van de door hem/haar uitgevoerde behandelingen en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden. Het consult zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen en heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw Mommy Makeover. 
Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in Boerhaave Kliniek

Behandeling Mommy makeover

U wordt een half uur voor uw behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt. Een Mommy makeover wordt onder algehele anesthesie uitgevoerd en meestal  met een opname van één dag gerealiseerd. Dit wil zeggen dat u de dag na de operatie weer naar huis mag. Voorafgaand aan de ingreep tekent de plastisch chirurg af wat hij/zij gaat doen. Daarna wordt algehele verdoving toegediend.

Buikwandcorrectie

Bij een buikwandcorrectie maakt de plastisch chirurg een snede rondom de navel. De navel komt dan los van het omliggende weefsel en blijft daardoor in positie. Een tweede snede wordt gemaakt net boven de schaamstreek en vlak onder de bikinilijn van heup tot heup.

Vervolgens maakt de plastisch chirurg het huidweefsel los van de onderliggende spieren tot aan de ribbenboog. De vaak verslapte buikspieren worden aan elkaar gehecht, het zogeheten reven. De huidflap, dat is de losgemaakte huid, wordt vervolgens naar beneden getrokken tot aan de snede. Na het wegnemen van het overtollig weefsel hecht de plastisch chirurg de wond nauwkeurig dicht.

Op de plaats waar de navel komt heeft de plastisch chirurg een klein gaatje in de huid gemaakt waarin hij de navel heeft vastgehecht. Zo is de positie van de navel weer in verhouding met de rest van de buik.

Borstvergroting

Er wordt een incisie gemaakt onder de borst in de toekomstige borstplooi. Hierna wordt door de plastisch chirurg een pocket (ruimte) vrijgemaakt waarin de prothese geplaatst wordt.

De implantaten kunnen op verschillende manier geplaatst worden. De plastisch chirurg kan ervoor kiezen om het implantaat geheel voor de borstspier te plaatsen, geheel achter de borstspier te plaatsen of half achter de borstspier te plaatsen. Het laatste wordt dual plane genoemd. Tijdens het consult met de plastisch chirurg wordt besproken welke plaatsing het mooiste resultaat voor u geeft.

De belangrijkste omstandigheid waarom een implantaat achter de borstspier wordt geplaatst heeft te maken met de dikte van de huid en de mate van vetweefsel. Indien de huid niet dik genoeg is kan een implantaat zichtbaar worden wanneer deze voor de borstspier wordt geplaatst. Hierdoor ontstaat er een ongewenst onnatuurlijk resultaat. Na het plaatsen van de borstprothese wordt de pocket gesloten waarna de huid wordt gehecht met een oplosbare hechting. De wond wordt afgeplakt met steristrips en daarover komt een waterafstotende transparante pleister.

Borstlift

Bij de meest gebruikte methode wordt gebruik gemaakt van drie incisies in de borst: rondom de tepelhof, van de onderrand van de tepelhof verticaal naar beneden en horizontaal in de natuurlijke curve. Deze methode wordt ook wel de ankermethode (naar de vorm van het litteken) genoemd. Dan wordt de huid losgemaakt van het onderliggende weefsel.

Hierna wordt het borstweefsel omhoog verplaatst en de overtollige huid verwijderd. Afhankelijk van de nieuwe positie van de borst wordt een gaatje gemaakt in de huid waar de tepel in wordt vastgehecht. Het hechten gebeurt vanaf de tepel recht naar beneden tot de borstplooi. Als de overtollige huid is verwijderd kan de borst weer worden opgebouwd. Het afdekken van de wond gebeurt met gaasjes en een steunverband. Eventueel kan de operatie worden gecombineerd met het plaatsen van een borstprothese.

De Mommy makeover kan aangevuld worden met andere behandelingen zoals een liposculture, ooglidcorrectie, neuscorrectie of facelift.

Nazorg en herstel Mommy makeover

Na een Mommy makeover verblijft u een nacht in de kliniek. Wanneer de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden mag u de volgende middag naar huis.

Napijn

De eerste dagen na de Mommy makeover zult u een trekkende pijn aan huid en spieren rond de buik ervaren. Het geopereerde gebied is gevoelig, beurs en het voelt strak aan. In de eerste week na de buikwandcorrectie kunt u niet veel ondernemen omdat flinke spierpijn uw dagelijkse gang van zaken belemmert.

Uw borsten zullen de eerste dagen wat opzwellen. Dit zal na ongeveer de derde dag weer afnemen.

De verpleegkundige zal u adviseren om elke vier tot zes uur twee tabletten Paracetamol (500 mg) in te nemen tegen de pijn. Wanneer u weer thuis bent, kunt u voor het bestrijden van eventuele pijn hiermee doorgaan. Met het afnemen van de pijn vermindert u dit naar één tablet om de 4 tot 6 uur.

Herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de behandeling rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dat is een natuurlijke reactie van het lichaam.

De huid zal enkele weken hard aanvoelen, dit heeft te maken met de littekenvorming. Soms is de huid meer of minder gevoelig, dit is een normale reactie op de operatie en zal geleidelijk verdwijnen. Zwellingen en bloeduitstortingen trekken langzaam weg.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat Mommy makeover

Het uiteindelijke resultaat van een Mommy makeover is pas na enkele maanden zichtbaar. Uw buik zal platter zijn en een strakkere vorm hebben.  Uw borsten zullen meer volume hebben. Het resultaat kan veel emoties opwekken aangezien veel vrouwen hun behandeling als “transformerend” ervaren.

Littekens

De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. De littekens zullen in eerste instantie rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weg. Het is nuttig om te weten dat een litteken een tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. Denk er aan om de littekens goed in te smeren met de littekencrème en uit de zon te houden. Gebruik daarnaast het eerste jaar altijd een zonnefactor boven factor 30 om uw huid te beschermen.

Risico's en complicaties Mommy makeover

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering.
Een Mommy makeover is een combinatie van procedures. Hierdoor kan de tijd dat u onder narcose bent oplopen. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Elk jaar ondergaan vele mensen bij Boerhaave Kliniek succesvol een Mommy makeover. Gelukkig is de kans op complicaties klein. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw behandeling goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een Mommy makeover kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Kapselvorming

Indien de behandeling een borstvergroting bevat bestaat er kans op kapselcontractie.
Littekenweefsel dat zich in het lichaam rond de implantaten vormt kan de borst verstrakken, stevig en mogelijk pijnlijk maken. Overmatige stevigheid van de borsten kan al snel na een operatie optreden, maar ook pas jaren later. Het optreden van deze verstrakking is niet te voorspellen, maar de kans op het optreden ervan neemt met de tijd steeds meer toe (na 10 jaar is het percentage 10 tot 12 procent). Deze zogenaamde kapselvorming kan ontstaan aan een zijde of aan beide zijden. Het komt vaker voor bij plaatsing van het implantaat voor de borstspier. Behandelmogelijkheden zijn een operatie, het vervangen of het verwijderen van het implantaat. Kapselvorming kan echter na chirurgische procedures om dit te behandelen, ook terugkomen.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Ervaringen Mommy Makeover bij Boerhaave Kliniek

VRIJBLIJVEND CONSULT

Wilt u meer informatie? Plan uw vrijblijvend consult of stel uw vraag

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 088 - 40 00 200 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Vrijblijvend consult