Ruglift

Door ouder worden of gewichtsverlies kan de huid op de rug te ruim worden en gaan hangen. Vaak wordt dit zichtbaar op de rug als overmatige huid wat vooral storend kan zijn tijdens het dragen van een BH. Bij een ruglift wordt het overschot aan huid ter plaatse van de BH-band verwijderd.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de ruglift

 • Anesthesiealgehele narcose
 • Operatieduur2 tot 3 uur
 • Hersteltijd7 tot 14 dagen

Wat kost een Ruglift

Beste verhouding prijs / kwaliteit

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Ruglift
  N
  € 3.000,-
 • Rug-oksellift
  N
  € 3.500,-

Informatie Ruglift

Ruglift

De ruglift is geschikt voor patiënten met matig tot ernstig huidoverschot.
uitleg tekening ruglift klassiekHet litteken loopt schuin of horizontaal naar gelang uw wens over het schouderblad of volledig onder de BH-band. Door het strakker opspannen van de huid krijgt de rug weer zijn platte en fraaie contour terug en heeft u geen last meer van extra huid wat zichtbaar is door de kleding heen als overschot aan huid.

 

Rug-oksellift

uitleg tekening ruglift met okselliftDe rug-oksellift (oftewel: BH-lijn-lift) is geschikt voor patiënten met ernstige huidoverschot van de rug waarbij de klassieke ruglift onvoldoende esthetische verbetering zou kunnen geven. Het litteken loopt van de oksel (zijkant van de borst), over de gehele rug in horizontale richting tot aan de andere oksel.

Een BH-lijn-lift geeft een duidelijke verbetering aan de esthetische verschijning van de gehele regio onder uw BH-band zonder een opvallend litteken tijdens het dragen van een BH of bikini.
U zult zich na de ingreep zekerder voelen in uw kleding en dus ’s zomers weer prettiger en dunner gekleed de deur uit kunnen. Wel moet u zich realiseren dat het litteken zonder kleding altijd zichtbaar zal blijven. De plastisch chirurg legt in het persoonlijke consult met u nadruk op de gevolgen van de ingreep. Hierbij komt bijvoorbeeld ook aan de orde dat – zelfs bij bijzonder zorgvuldig werken – nooit de volledige garantie te geven is dat de volledige huid weg te nemen is.

Consult Ruglift

Plastisch chirurg

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens dit eerste consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van de verslapping van uw rug en/of oksels het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. De plastisch chirurg zal uw medische geschiedenis afnemen en uw bovenlichaam onderzoeken. Naar aanleiding hiervan zal de plastisch chirurg de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen en dit met u bespreken.

Ruglift en liposuctie

In sommige gevallen wordt een aanvullende ingreep zoals een liposuctie voorgesteld. Hij zal u uitleggen wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat.
 Hij zal u het verschil uitleggen tussen een ruglift en een liposculpture van de rug en oksels. Daarna zal de herstelperiode en voor- en nadelen hiervan worden uitgelegd.
Op deze manier kunt u weloverwogen een goede beslissing nemen. Daarnaast laat de plastisch chirurg u voor en na foto’s zien van ruglift procedures die hij of zij zelf heeft uitgevoerd. Ook mogelijke complicaties en risico’s worden met u besproken en zal er een indicatie van de kosten worden gegeven.
Het consult heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw rug- of BH-lijn-lift. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum.

Behandeling Ruglift

U wordt een half uur voor uw behandeling in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Voor de operatie bespreekt uw plastisch chirurg nogmaals de operatieprocedure met u. Hij tekent dan uw rug en oksels af conform het operatieplan. Daarna wordt de algehele verdoving toegediend. De operatie wordt verricht in buikligging.

Om een ruglift uit te voeren, zal uw plastisch chirurg een incisie schuin over de schouderbladen of horizontaal onder de BH-band creëren. De locatie en de lengte van de incisie is afhankelijk van de hoeveelheid huid die verwijderd zal moeten worden.Deze kan lopen van uw linkeroksel tot aan uw rechteroksel in de meest uitgebreide variant.
Met deze langere incisie, kan uw plastisch chirurg optimaal uw overtollige huid verwijderen.
De plastisch chirurg gebruikt een moderne operatietechniek waarbij soms gestart wordt met liposuctie en waarna maximaal de overtollige huid kan worden verwijderd. De huid wordt hierna met hechtingen gesloten.
De behandeling duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Nazorg en herstel Ruglift

Gedurende zes week draagt u het elastische vest dag en nacht behalve tijdens het douchen. Na de ruglift moet u uiteraard voorzichtig zijn. Gedurende zes weken mag u niet intensief sporten, niet zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten. Vooral buigen of bukken waarbij er spanning op het litteken komt te staan moet voorkomen worden. U mag juist wel op de rug slapen, hierbij drukt u de huid goed tegen de onderlaag aan en kan er zich minder vocht onder het litteken ophopen.

Herstel

U heeft in het algemeen 7 tot 14 dagen nodig om te herstellen van een ruglift. U kan zwellingen en bloeduitstortingen waarnemen. De zwelling neemt de eerste dagen toe en zal na een week weer gaan afnemen. Er kan een behoorlijke vochtophoping bij het laagste punt, de flanken ontstaan. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en in het algemeen niet zorgwekkend. Dit kan enkele weken duren en zal in de loop van de tijd wegtrekken.

Nazorg

Onze medewerkers doen hun uiterste best om een voor u zo goed mogelijk resultaat te behalen, ook tijdens nazorg. Daarbij is uw eigen inbreng van groot belang. Houdt u zich daarom na uw ruglift aan de instructie die u heeft meegekregen.

Littekencrème

Tijdens uw eerste controle krijgt u een verzorgende crème voor de littekens mee naar huis. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen mag u beginnen met het smeren van de littekencrème. Door dit twee maal daags op de gesloten wond te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Resultaat Ruglift

De ruglift procedure geeft een uitstekend resultaat dat al direct na de operatie zichtbaar en voelbaar zal zijn. Echter zal het uiteindelijke resultaat het best te beoordelen zijn vanaf 3 maanden na de operatie, nadat alle zwelling is weggetrokken. Uw rug en/of oksels zullen een slanker en strakkere aanblik hebben.

Het beste resultaat wordt verkregen als u een gezond en stabiel gewicht heeft en dit weet te behouden. Het is belangrijk om op te merken dat uw huid door het ouder worden aan elasticiteit gaat verliezen maar het resultaat blijft zichtbaar.

Littekens

Bij een ruglift heeft u een vrij lang litteken op een zichtbare plek als u geen kleding, of als vrouw, geen BH draagt. In kleding is hier echter niets van te zien. Deze littekens kunnen in het begin rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken vanzelf weg.

De eerste maanden na de ruglift mag u de littekens niet blootstellen aan de zon. Ook mag u met de littekens niet onder de zonnebank. U mag de littekens wel bedekken of insmeren met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Het is nuttig om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen. U krijgt van de kliniek een speciale verzorgende crème voor de littekens mee.

Risico's en complicaties Ruglift

Een ruglift is een steeds vaker uitgevoerde operatie. In ervaren handen is het risico op complicaties zeer klein maar kunnen ondanks zeer zorgvuldig werken helaas altijd optreden.
Elk jaar ondergaan vele mensen bij het Boerhaave Medisch Centrum succesvol een ruglift. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw ruglift goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een borstlift kunnen zijn:

 • Infectie
 • Wonddehiscentie (openen van de wond langs de incisielijn)
 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die de verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Vertraagde wondgenezing
 • Littekenverbreding
 • Nabloeding
 • Dogears (bij de oksels)
 • Seromen
 • Asymmetrie
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Allergische reacties op tape, hechtmateriaal en pleisters
 • Pijn
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.
 • Gevoelsverandering

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie en met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Meest gestelde vragen

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.