Schaamlipcorrectie

Bij sommige vrouwen zijn de binnenste ofwel de kleine schaamlippen erg groot. Ze zijn dan zichtbaar en langer dan de buitenste schaamlippen. Veel vrouwen vinden dit lichamelijk ongemakkelijk of erg ontsierend.

schaam lip correctie Boerhaave Medisch CentrumBij een schaamlipcorrectie, ook wel schaamlipverkleining of labiacorrectie genoemd, wordt het overtollige weefsel weggenomen. Schaamlipverkleiningen worden verricht om esthetische, maar ook om praktische redenen. Zo zou u bijvoorbeeld last kunnen hebben bij het fietsen, sporten en het dragen van strakke broeken.

Veel vrouwen schamen zich of voelen zich ongemakkelijk bij het douchen of intiem contact met hun partner. U moet zich ervan bewust zijn dat u niet alleen bent en vele vrouwen u voor zijn gegaan in het corrigeren van dit ook voor u vervelende probleem. Wij begrijpen dat het een hele stap voor u zal zijn om een afspraak te maken voor een eerste consult. Onze plastisch chirurgen zijn discreet en bekwaam en helpen u met al uw vragen omtrent uw wens voor een schaamlipcorrectie.

Maak een gratis afspraak

Feiten over de schaamlipcorrectie

 • AnesthesieLokale anesthesie
 • Operatieduur30 minuten
 • Hersteltijd7 - 14 dagen

Wat kost een Schaamlipcorrectie

 • L
  Ingreep onder lokale verdoving
 • O
  Ingreep vereist een overnachting (prijs inclusief overnachting)
 • N
  Ingreep onder algehele anesthesie (prijs inclusief narcose)
 • Correctie binnenste schaamlippen enkelzijdig
  L
  € 750,-
 • Correctie binnenste schaamlippen
  L
  € 900,-
 • Correctie buitenste schaamlippen
  L
  € 1.550,-
 • Correctie binnenste en buitenste schaamlippen
  L
  € 2.150,-
 • Uitgebreide binnenste schaamlipcorrectie
  L
  € 1.800,-
 • Uitgebreide binnenste schaamlipcorrectie en correctie buitenste schaamlippen
  L
  € 2.900,-
 • Lipofilling van de buitenste schaamlippen
  L
  € 2.150,-

Informatie schaamlipcorrectie

Te grote schaamlippen kunnen hinderlijk zijn. Met een kleine operatieve ingreep, de schaamlipcorrectie, kan uw probleem verholpen worden.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de grote, ook wel buitenste, schaamlippen en de kleine schaamlippen, die ook wel de binnenste schaamlippen worden genoemd.

Kleine schaamlippen

Een binnenste schaamlipverkleining is de meest voorkomende operatie aan de schaamlippen. Bij deze schaamlipcorrectie, die meestal onder lokale verdoving plaatsvindt, zal de plastisch chirurg het overtollige weefsel van de binnenste schaamlippen wegnemen. Bij de binnenste schaamlipcorrectie kan er ook een uitgebreide correctie worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de lengte van de binnenste schaamlippen die worden gecorrigeerd.

Schaam lipcorrectie Boerhaave Amsterdam Het is een dankbare ingreep aangezien in een korte periode een ongemak waarmee men al lang rondloopt verholpen kan worden. Deze schaamlipcorrectie wordt in onze kliniek in Amsterdam zeer frequent uitgevoerd.

Grote schaamlippen

De labia majora oftewel de buitenste schaamlippen kunnen vergroot zijn door overschot aan huid en/of weefsel. Dit overschot kan storend zichtbaar zijn in strakke broeken en sport- en zwemkleding.

De buitenste schaamlippen kunnen vergroot zijn sinds uw geboorte of als gevolg van een bevalling of een aanzienlijk gewichtsverlies, zoals bijvoorbeeld na een maagband of gastric bypass. Wanneer u te grote schaamlippen heeft, kan dit leiden tot ongemak, een toename aan (schimmel)infecties of een onaangename geur.

Soms lijkt het alsof de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste schaamlippen. U kunt er dan voor kiezen om de buitenste schaamlippen op te vullen middels lipofilling voor een toename van volume. Op deze manier is het mogelijk om de binnenste en buitenste schaamlippen mooier op elkaar te laten aansluiten. Een deel van het vet kan echter weer verdwijnen, waardoor soms een tweede behandeling noodzakelijk is om het gewenste resultaat te behalen.

Verdoving schaamlipcorrectie

De schaamlipcorrectie kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele anesthesie(narcose) worden uitgevoerd. De plastisch chirurg zal het overtollige weefsel van de lange schaamlippen wegnemen en de wond nauwkeurig hechten met een oplosbare hechting die niet hoeft te worden verwijderd. De littekens zijn meestal niet zichtbaar.

Kosten van een schaamlipcorrectie

De kosten van een schaamlipcorrectie is afhankelijk van de gekozen ingreep. Samen met de plastisch chirurg wordt gekeken welke schaamlipcorrectie voor u het meest geschikt zou zijn.

Aanvullende behandeling

Bij sommige vrouwen is er ook een wens om de verhoogde venusheuvel te corrigeren. Dit kan met behulp van liposuctie.

Consult schaamlipcorrectie

Informatie over uw schaamlipcorrectie consult bij Boerhaave Medisch Centrum

Het consult vindt altijd plaats bij de plastisch chirurg die u gaat behandelen.
Tijdens het consult kunt u aangeven waar u zich ten aanzien van schaamlippen het meest aan stoort en wat u hieraan wenst te veranderen. Hierna zal uw plastisch chirurg naar uw medische achtergrond informeren. De plastisch chirurg zal u vragen om op de behandelbank te gaan liggen. Vervolgens zal de plastisch chirurg samen met u met behulp van een spiegel uw schaamlippen onderzoeken. Hierbij kunt u uw wensen ten aanzien van uw schaamlipcorrectie met de chirurg bespreken. Naar aanleiding hiervan zal hij de voor u meest geschikte operatietechniek voorstellen en deze met u bespreken. Voor de spiegel wordt u dan uitgelegd wat deze techniek inhoudt en wat u kunt verwachten ten aanzien van het eindresultaat. Nadat u zich weer heeft aangekleed, zullen ook de herstelperiode en de eventuele risico’s en complicaties met u worden doorgenomen.

U krijgt nog de gelegenheid om vragen te stellen. Hierna wordt uw consult samengevat in een behandelplan en zullen de totale kosten hiervan direct met u besproken worden. Het consult zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen en heeft als doel u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren.

Consulente

Aansluitend op uw eerste consult met uw plastisch chirurg heeft u een gesprek met uw consulente. Het doel van dit gesprek is u op de hoogte te brengen van de algemene gang van zaken die geregeld moeten worden rondom uw schaamlipcorrectie. Wilt u meer lezen over uw eerste consult? Meer informatie over uw eerste consult in het Boerhaave Medisch Centrum

Behandeling schaamlipcorrectie

U wordt een half uur voor uw schaamlipcorrectie in de Boerhaave kliniek verwacht. Lees hier hoe een dag van een behandeling in het algemeen verloopt.

Verdoving schaamlipcorrectie

Een schaamlipcorrectie is een poliklinische ingreep. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis mag. Een schaamlipcorrectie kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele anesthesie (narcose) worden uitgevoerd. U kunt van tevoren aangeven wat uw voorkeur heeft. De meeste vrouwen kiezen voor een plaatselijke verdoving. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u voorafgaand aan de operatie een verdovende crème zodat u de prikjes van de lokale verdoving als minder ongemakkelijk ervaart.

Operatie schaamlipcorrectie

Vooraf bepaalt de plastisch chirurg hoeveel weefsel van de schaamlippen voor uw schaamlipcorrectie verwijderd moet worden. Dit wordt met een steriele stift afgetekend op de schaamlip. Vervolgens verwijdert de plastisch chirurg met een klein mesje zorgvuldig het teveel aan huid van de lange binnenste schaamlippen. Doorgaans gaat het om een reepje huid van maximaal drie centimeter. De plastisch chirurg sluit de wond door de bloedvaatjes dicht te branden (diathermie) en te hechten met oplosbare hechtingen. Daarna worden de wondjes afgedekt met een maandverband en een netbroekje. De schaamlipcorrectie duurt gemiddeld één uur.

Videoanimatie van een labiacorrectie bij Boerhaave Medisch Centrum

Nazorg en herstel bij een schaamlipcorrectie

Bij een schaamlipcorrectie onder plaatselijke verdoving mag u een half uur na de ingreep naar huis. Bij algehele anesthesie (narcose) verblijft u na de behandeling nog ongeveer drie tot vier uur in de kliniek. Na het wakker maken wordt u een half uur gemonitord op de verkoeverkamer waarna u nog drie à vier uur in een bed op de dagbehandeling verblijft.

U mag pas naar huis als de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden. Als u een schaamlipcorrectie onder een narcose heeft ondergaan, begint u thuis met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit. Probeert u daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond.

Napijn

De meeste mensen ondervinden weinig pijn na een schaamlipcorrectie. Wel kunnen de schaamlippen na een schaamlipcorrectie pijnlijk en gezwollen zijn. Vooral de eerste dagen na de ingreep moet u hier rekening mee houden. Koude kompressen kunnen veel pijnklachten wegnemen en zwelling tegengaan. Ook kunt u een lichte gevoelloosheid van het behandelde gebied ervaren.

Herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het gebied rond de schaamlippen zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de ingreep rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken, dat is een natuurlijke reactie van het lichaam.

De schaamlippen zijn goed doorbloed waardoor de wond snel zal genezen. Gemiddeld neemt de genezing twee weken in beslag. Tot die tijd kan het behandelde gebied ongemakkelijk, strak en gespannen aanvoelen. Dit is heel normaal en niet zorgwekkend. Bloeduitstortingen en zwellingen op en rond de schaamlippen beginnen na ongeveer drie dagen langzaam af te nemen en zijn in de meeste gevallen na een aantal weken verdwenen.

Na een schaamlipcorrectie kan soms wat bloedverlies optreden. Dit kan de eerste week aanhouden, dat is normaal en niet zorgwekkend. Van de littekens zult u uiteindelijk weinig last hebben.

Resultaat van een schaamlipcorrectie

Verwacht niet meteen resultaat na de schaamlipcorrectie. In het begin is het wondgebied meestal gespannen. Hiervan moet u niet schrikken. Na een aantal weken zijn alle zwellingen en bloeduitstortingen verdwenen en ziet u al goed het resultaat. Het uiteindelijke resultaat is pas na enkele maanden zichtbaar. De binnenste schaamlippen vormen dan meestal een natuurlijker geheel met uw lichaam.

Littekens

Omdat de snede van een schaamlipcorrectie aan de binnenkant naast de grote schaamlippen ligt, zijn de littekens van een schaamlipcorrectie nauwelijks zichtbaar. Ook zult u vrijwel geen last hebben van de littekens van een schaamlipcorrectie. Het is nuttig om te weten dat een litteken één tot anderhalf jaar nodig heeft om volledig tot rust te komen.

Wat zijn de risico's en complicaties van een schaamlipcorrectie?

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Wekelijks ondergaan mensen bij het Boerhaave Medisch Centrum succesvol een schaamlipcorrectie. Gelukkig is de kans dat er een complicatie optreedt zeldzaam. U kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw schaamlipcorrectie goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een chirurgische behandeling kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare en of voelbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie en met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Meest gestelde vragen

Kan een schaamlipcorrectie doorgaan als ik ongesteld ben?

Absoluut. Het is volkomen veilig om door te gaan met een schaamlipcorrectie als u ongesteld bent. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor u ongemakkelijk overkomt, maar het is dus niet nodig de behandeling hiervoor uit te stellen. Wel vragen wij u maandverband te dragen tijdens de herstelperiode en geen tampon te gebruiken.

Mag ik een tampon dragen na een schaamlipcorrectie?

Het is belangrijk het gebied zeker 6 weken te beschermen tegen activiteiten zoals fietsen, paardrijden en geslachtsgemeenschap. Tampons kunnen voorzichtig geplaatst worden 4 weken na de behandeling. Het is belangrijk het jonge wondgebied schoon te houden, dus zorg ervoor dat u de tampons regelmatig wisselt.

Wilt u meer informatie? Maak een gratis afspraak of stel uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.