Maak een afspraak

Het vervangen van borstprothesen is een behandeling waar veel vragen over zijn. Als u in het verleden een borstvergrotende operatie met gebruik van implantaten heeft ondergaan kan het het zo zijn dat het verstandig is om uw borsten eens in de tien jaar bij een plastisch chirurg te laten controleren. Ook als u geen klachten heeft kan het geen kwaad om een bezoek te brengen aan de specialist.

Waarom zou u borstimplantaten willen vervangen?

Vooraf aan uw borstvergrotende operatie bent u geïnformeerd over de mogelijke complicaties die bij een borstvergroting na verloop van tijd kunnen optreden. De volgende redenen kunnen een aanleiding zijn om uw implantaten te laten vervangen:

  • Verminderde kwaliteit van de borstprothesen: oudere prothesen kunnen door de jaren heen poreus worden. De fabrikanten van Mentor en Natrelle garanderen dat dit bij de prothesen van nu niet meer voorkomt.
  • Kapselcontractuur: Het is normaal dat er zich om de prothese een bindweefsellaagje ofwel kapsel vormt. Indien er overmatige kapselvorming ontstaat kunt u hier last van krijgen. Minder dan 5% van onze patiënten krijgt last van overmatige kapselvorming.
  • Verslapping van uw huid en volumeverlies door veroudering, zwangerschap of gewichtsverlies;
  • Het verplaatsten van de borstprothesen;
  • U wilt geen borstimplantaten meer.
  • Kwaliteit van de borstprothesen

Merk borstprothesen: Mentor

Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten borstprothesen geplaatst.
In principe zijn deze implantaten, met name die van 10 jaar terug of ouder, niet bedoeld voor een levenslange implantatie.

Bij Boerhaave Kliniek werken wij uitsluitend met prothesen van het merk Mentor waarbij u van de fabrikant een levenslange garantie krijgt op de prothesen. Dit wil niet zeggen dat u uw borsten nooit meer hoeft te laten controleren want er kunnen nog wel andere complicaties optreden.

De prothesen van Mentor en hebben een soepele vaste (cohesieve) vulling die natuurlijk aanvoelt. Deze prothesen hebben een ruw oppervlak waardoor de kans op kapselvorming afneemt. Bij de keuze van het type implantaat zijn uw lichaamsbouw en de conditie van uw huid van belang. U maakt uw keuze in overleg met de plastisch chirurg.

Kapselvorming

Een prothese is een lichaamsvreemd object en wordt daarom door het lichaam voorzien van een dun laagje bindweefsel ter bescherming. Dit natuurlijke verschijnsel noemt men een kapsel.

Na het inkapselen kunnen de prothesen zich niet meer verplaatsen en voelen de borsten soepel aan. Het inkapselen van de prothesen gebeurt in de eerste zes weken na een borstvergroting. Tijdens deze zes weken is het van belang om sporten, zwaar tillen en intensief bewegen te vermijden.

Slechts een klein percentage van de vrouwen heeft kans op overmatige kapselvorming. Wanneer dit optreedt (dit kan kort na de operatie maar ook pas na 20 jaar gebeuren) zullen de borsten harder aanvoelen en zal het kapsel zich samentrekken. Dit kan leiden tot pijnklachten en vormverandering van de borsten.

Wanneer u last krijgt van kapselcontractuur kan dit operatief worden verholpen. Het kapsel wordt ingesneden of volledig verwijderd, dit noemt men capsulectomie. Tijdens een consult met de plastisch chirurg kunt u uw persoonlijke mogelijkheden bespreken.

Bij Boerhaave Kliniek is de afgelopen jaren gebleken dat het percentage cliënten met overmatige kapselvorming lager is dan het gemiddelde percentage. De moderne operatietechniek en het ruwe oppervlak van de prothesen zijn factoren die hieraan bijdragen.

Verslapping van uw huid en volumeverlies door veroudering, zwangerschap of gewichtsverlies

Ook niet-medische redenen kunnen een aanleiding zijn om over te gaan op het vervangen van uw borstimplantaten. Door veroudering neemt de huidelasticiteit af en kunnen de borsten gaan hangen. Ook na gewichtsverlies of zwangerschap kunt u te maken krijgen met een teveel aan huid waardoor de borsten verslappen. De plastisch chirurg kan tijdens een consult drie mogelijke oplossingen bespreken:

  • Vervangen van de borstimplantaten

Het vervangen van de borstprothesen is een veelvoorkomende ingreep. De plastisch chirurg zal samen met u bekijken of u hetzelfde volume kunt behouden of dat er meer volume nodig is om de borst op te vullen.

  • Vervangen van de borstimplantaten in combinatie met een borstlift

Indien er sprake is van ernstige ondervulling of huidverslapping kan een vervanging van de borstimplantaten in combinatie met een borstlift een goede oplossing bieden.

  • Verwijderen van de borstprothesen

Wanneer u uw borstprothesen definitief wilt laten verwijderen is dit mogelijk. Het verwijderen van prothesen is een relatief uitgebreidere operatie omdat u na de evacuatie huidoverschot heeft. De plastisch chirurg kan ervoor zorgen dat uw borsten er ook zonder prothesen weer fraai uitzien. Tijdens het consult kunt u uw wensen en de mogelijkheden bespreken. Lees er meer over op onze pagina over kapselcontractie.