Herstel na een buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie is geen geringe operatie. Het verwijderen van een overschot aan buikhuid is een uitgebreide operatie die daarom ook een behoorlijke herstelperiode van u vergt. Op deze pagina willen wij u zo uitgebreid mogelijk informeren, zodat u zich terdege kunt voorbereiden op het herstel na een buikwandcorrectie. Zo wil Boerhaave Medisch Centrum ervoor zorgen dat u precies weet hoe u het beste kunt omgaan met de gevolgen van de buikwandoperatie. Het naleven van de adviezen die u van uw plastisch chirurg en de verpleegkundige krijgt zal hierbij bijdragen aan een zo optimaal mogelijk resultaat.

Herstel na een buikwandcorrectie

In totaal duurt het herstel na een buikwandcorrectie ongeveer zes weken. Tijdens deze herstelperiode zijn er twee zaken die om voorrang vragen: enerzijds wilt u zo snel mogelijk na de buikwandoperatie weer normaal kunnen functioneren en het dagelijkse leven weer oppakken, anderzijds is het voor een optimaal resultaat van een buikwandcorrectie belangrijk dat u de eerste weken na de operatie uw lichaam de rust geeft die het nodig heeft om te herstellen. Het is begrijpelijk dat u zo snel mogelijk weer aan de slag wilt, maar voor het beste resultaat is het van belang dat u het herstel van uw buikwand de tijd biedt die het nodig heeft.

De eerste dagen

Zeker de eerste week is het daarom belangrijk dat de nadruk ligt op het herstel na een buikwandcorrectie. Neem dus in deze eerste periode verspreid over de dag voldoende rust. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat u in de eerste week na de buikwandcorrectie uw lichaam zo min mogelijk belast. Hierbij dient u ook op uw houding te letten: liefst licht gebogen en nooit helemaal gestrekt. Zo voorkomt u een teveel aan spanning op de te herstellen wond. Om deze ontspannen houding voor de huid te garanderen, is het zaak om in deze eerste week zo min mogelijk te bewegen. Wij adviseren de eerste 3 dagen bedrust. Beperk het lopen de eerste week zoveel mogelijk tot kleine wandelingetjes binnenshuis. Deze zorgen er zo ook voor dat uw bloedsomloop op gang blijft.

In de dagen direct na de operatie zult u onder meer een zwelling ervaren, en in sommige gevallen ook blauwe plekken. Dit is volkomen normaal, u hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Ook de pijn die u wellicht de eerste dag nog voelt is gangbaar en de pijn neemt na de eerste dag gelukkig al snel af, net zoals spierpijn dat in andere gevallen doet. Tegen de ergste pijn kunt u twee tabletten paracetamol (500 mg) innemen om de vier à zes uur.

De eerste controle bij de plastisch chirurg.

Na 1 week komt u op controle bij de plastisch chirurg. Uw pleisters worden verwijderd en uw wond wordt gecontroleerd. Uw hechtingen worden niet verwijderd, deze lossen vanzelf op de komende weken. U krijgt instructies voor het verder herstel en ook een litteken crème mee.

Na de eerste week

U zult merken dat na een dag of vijf de zwelling is verminderd. Het kan echter nog een paar weken duren voordat de zwelling volledig is verdwenen. Het is goed als u beseft dat uw lichaam een flinke inspanning moet leveren gedurende het herstel van de buikwandoperatie. Daarom moet u de wat grotere inspanningen, zoals bijvoorbeeld zwaar tillen en veelvuldig bukken in de dagen na de operatie zoveel mogelijk proberen te vermijden. Voor fietsen, sporten en niet te vergeten autorijden geldt zelfs dat dit deze eerste periode volledig vermeden dient te worden.

Vanaf de tweede week kunt u echter al wel een deel van uw werkzaamheden hervatten en weer meer bewegen dan in de eerste week. Als u in deze fase uw pijnbestrijding al grotendeels hebt teruggebracht, is uw eigen lichaam vaak een goede indicatie van wat het op dat moment aankan. Toch is het pas na zes weken dat u weer tot alles in staat bent, dus ook zwaar tillen, sporten en autorijden. Het kan natuurlijk nooit kwaad om ook in deze periode op te blijven letten en te voorkomen dat u uw lichaam, en dan met name het gebied rondom het litteken, te zwaar belast. Risico’s vermijden blijft hierbij de kortste weg naar een optimaal resultaat.

Korset na een buikwandcorrectie

In deze periode van zes weken draagt u de eerste vier weken dag en nacht een korset. Vanaf de vijfde week hoeft u dit enkel nog overdag te dragen. Dit korset zorgt ervoor dat het resultaat van de buikwandcorrectie zo goed mogelijk is en tegelijkertijd het herstel van uw lichaam optimaal verloopt. Het is daarom erg belangrijk dat u dit korset draagt zoals voorgeschreven.

Weer aan het werk na een buikwandcorrectie

In welke week u weer aan het werk kunt, is voor een groot deel afhankelijk van het werk dat u doet. Logischerwijs geldt dat wanneer u fysieke arbeid verricht het langer duurt voordat u weer volledig inzetbaar bent op uw werk. U kunt er in ieder geval vanuit gaan dat het herstel de eerste twee à drie weken zoveel energie kost, dat het niet alleen beter is voor het herstel om thuis te blijven, maar dat het fysiek ook niet haalbaar is.

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.