Welke facelift varianten zijn er?

Varianten van facelift operaties in het Boerhaave Medisch CentrumEr bestaat veel verwarring rondom de termen die gebruikt worden bij een facelift. Hieronder vindt u de uitleg van de drie facelift varianten die mogelijk zijn en wat u ervan kunt verwachten.

S-lift

De minst ingrijpende facelift is de S-lift (soms ook mini facelift of mini lift genoemd). Hierbij wordt een sneetje in de huid voor het oor langs in de vorm van een S gemaakt. Nadat een beperkt deel van de huid is losgemaakt van het onderliggende weefsel wordt de huid richting het oor getrokken zodat de kaaklijn zijn oorspronkelijke contour terugkrijgt. Een reepje huid in de vorm van een S wordt verwijderd waarna de huid wordt gehecht. Een S-lift geeft uitsluitend resultaat voor het gebied net boven de kaaklijn. Met een S-lift kunnen zogeheten hamsterwangen gecorrigeerd worden. De contour van de kaaklijn wordt strakker maar rimpels rond de mond, de lippen en de ogen verdwijnen niet na een S-lift. Bij de S-lift wordt alleen oppervlakkig huidweefsel gelift, geen onderliggend spierweefsel.

Een S-lift gebeurt tijdens een dagopname en kan plaatsvinden onder lokale verdoving. Als het uw voorkeur heeft kunt u ook kiezen voor een S-lift onder narcose (algehele anesthesie). Na de behandeling mag u in de regel dezelfde dag naar huis.
Facelift

MACS-lift

Anders dan bij de oppervlakkige huidcorrectie van de S-lift worden met een MACS-lift naast de gezichtshuid ook de dieper gelegen weefsellagen strakgetrokken. Dit zogenaamde SMAS-weefsel (SMAS: Superficial Muscular Aponeurotic System) heeft meer gewicht dan de huid zelf en kan ervoor zorgen dat de bovenste weefsellagen (huid- en vetweefsel) gaan hangen.

Bij een MACS-lift maakt de plastisch chirurg een snede vanaf de slaap in de haarlijn naar beneden voor de oorschelp langs. Nadat de huid en het spierweefsel zijn losgemaakt van de onderliggende weefsellaag worden eerst de gezichtspieren aan beide kanten strakgetrokken in de richting van het oor en de slaap. De plastisch chirurg hecht dit spierweefsel zodanig dat het weer in zijn oorspronkelijke positie terecht komt. Dit wordt ook wel reven genoemd. De spieren in het gezicht worden ingekort door ze dubbel te vouwen en vast te hechten. Het straktrekken van de bovenliggende huid gebeurt in dezelfde richting. Overtollig huidweefsel wordt verwijderd en op de plaats van de snede wordt de huid weer met hechtingen gesloten.

Doordat bij een MACS-lift ook dieper gelegen weefsellagen worden gelift is het een veel duurzamere oplossing dan een S-lift. Met een facelift kunnen diepe plooien rondom de mond en zogenaamde hamsterwangen worden weggenomen. Een MACS-lift vindt altijd plaats tijdens een dagopname. Dit betekent dat u in de regel dezelfde dag naar huis mag.

Face/halslift

De gecombineerde face-halslift is de meest uitgebreide facelift en geeft ook de meest toereikende resultaten. De plastisch chirurg maakt net als bij een MACS-lift een snede vanaf de slapen naar beneden voor het oor langs. De snede loopt onder de oorlel door omhoog en eindigt in de haargrens achter het oor. Op die manier is het mogelijk om ook het weefsel van de hals strak te trekken. Hierdoor geeft een face-halslift zowel resultaat in het gezicht als het gebied onder de kaaklijn. Een face-halslift levert de meest toereikende resultaten op. Diepe plooien in het gezicht en in de hals kunnen verdwijnen door een gecombineerde hals-facelift. Aanvullend op een face-halslift kan ook een ooglidcorrectie worden uitgevoerd.

Een face-halslift vindt altijd plaats onder algehele anesthesie (narcose) en is altijd inclusief een overnachting. In de meeste gevallen mag u de volgende ochtend weer naar huis.

Halslift

Voor overtollige hangende huid in de hals onder de kin, een zogenaamde kalkoennek, is een halslift (ook wel Z-plastiek genoemd) een goede oplossing. Door het maken van een kleine snede (in de vorm van Z) vlak onder de kin kan de huid worden ingenomen. Deze behandeling geeft alleen resultaat voor de hals en laat een zichtbaar litteken achter. Mensen die last hebben van afhangende huid onder de kin (de zogeheten kalkoenennek) kiezen voor deze behandeling. Slechts in weinig gevallen geeft een halslift het gewenste resultaat. Meestal gaat het bij de hals niet alleen om verslapte huid maar ook om verslapte halsspieren. Dan is het aan te raden om een gecombineerde hals-facelift te ondergaan. Daarbij worden de huid en het onderliggende spierweefsel van achter het oor strakgetrokken en geeft resultaat voor de hele hals.

Een halslift (Z-plastiek) kan worden uitgevoerd onder lokale verdoving en de ingreep vindt plaats tijdens een dagopname. Dit betekent dat u in de regel dezelfde dag naar huis mag.
Gecombineerde hals-facelift

Voorhoofdslift

Een facelift kan rimpels op het voorhoofd niet wegnemen. Daarvoor is een voorhoofdslift een oplossing. Beide, een facelift en een (endoscopische) voorhoofdslift kunnen ook in combinatie worden uitgevoerd.

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.