Obesitas

Een ander woord voor obesitas is overgewicht. Naar schatting heeft één op de tien Nederlanders obesitas. Obesitas brengt vaak andere ziektebeelden met zich mee. Mensen met ernstig overgewicht hebben vaak bijkomende complicaties zoals bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol. Naast het terugbrengen van het lichaamsgewicht zijn deze factoren een belangrijk aandachtspunt voor de internist.

Oorzaken obesitas

De oorzaken van overgewicht zijn divers en niet eenduidig te benoemen. Overgewicht ontstaat doordat het lichaam meer energie binnen krijgt dan het verbruikt. Factoren die daarin mogelijk een rol spelen zijn een te energierijk dieet, te weinig lichaamsbeweging en een zittende levensstijl. Maar onderschat ook stress, te weinig slaap, genetische aanleg en eetziekten niet. Dit kunnen mogelijke achterliggende oorzaken zijn van overgewicht. Daarnaast kunnen mensen meer eten door gewoonte, een ongelukkig gevoel of een depressie. Om het probleem van overgewicht op te lossen is dus niet alleen het terugbrengen van het gewicht belangrijk. De internist zal ook veel aandacht besteden aan de mogelijke oorzaken van het overgewicht.

Diagnose obesitas

Hoe bepaal je of iemand overgewicht heeft? Een indicator daarvoor is de zogenaamde Body Mass Index (BMI). Mensen met overgewicht hebben een BMI van 25 of hoger. De Body Mass Index berekent u door uw gewicht in kilo’s bijvoorbeeld 96kg te delen door uw lengte in het kwadraat in meters (1,80 * 1,80 = 3,24). 96/3,24 = 29,6. Bij een BMI tussen de 19 en 25 spreken we van een normaal gewicht.

Body Mass Index
< 19 Ondergewicht
19-25 Normaal gewicht
25-35 Obesitas
> 35 Morbide obesitas

Let wel op! De Body Mass Index is slechts een indicatie en geen definitieve diagnose. Het zegt niets over de gewichtsverhouding van vet, spieren en botten in uw lichaam.

Behandeling obesitas

Allereerst wordt er gestreefd naar een stabiel en gezond gewicht. Snel aankomen en afvallen is heel ongezond voor een mens. Hulp van een diëtiste of fysiotherapeut kan uitkomst bieden voor het bereiken van een gezond gewicht. De internist zal u begeleiden hierin en kan eventueel een behandeling zoals de maagballon adviseren.

Daarnaast kan de internist door zijn brede kennis van het menselijk lichaam goed het risico op bijkomende complicaties inschatten. Obesitas gaat vaak samen met een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en diabetes type 2. De internist heeft ook aandacht voor de behandeling van deze ziektebeelden. Hij kan bijvoorbeeld bloeddrukverlagende medicijnen voorschrijven.

De internist is bij uitstek een specialist die door zijn brede kennis van het menselijk lichaam goed kan inschatten waar de mogelijke oorzaken liggen. Daarna kan hij u eventueel naar andere specialisten verwijzen voor verdere behandeling.

Maagballon

Bij mensen met ernstig overgewicht kan het plaatsen van een maagballon of een maagverkleinende operatie een goede oplossing zijn. De maagballon is uiterst geschikt voor wie een operatie (zoals een maagverkleining) te gevaarlijk is. Doordat de maag gevuld is ontstaat een vol gevoel waardoor de eetlust vermindert. Een maagballon in combinatie met een gezond voedingspatroon behaalt voor veel mensen uitstekende resultaten.

Heeft u vragen voor ons?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.