Over de recente berichtgeving rondom borstimplantaten

Over de recente berichtgeving rondom borstimplantaten

In Nederland worden er jaarlijks bij zo’n 20.000 tot 30.000 vrouwen borstimplantaten geplaatst. Dit kan een medische reden hebben of vanuit esthetisch oogpunt worden gedaan. Net als aan elke andere chirurgische procedure met lichaamsvreemde voorwerpen zijn aan een borstvergroting ook risico’s verbonden. Overweegt u een borstvergroting met prothesen te ondergaan of heeft u een operatie bij ons gepland staan? Lees onderstaande tekst dan goed door.

Gezien de recent toegenomen berichtgeving over borstimplantaten willen wij u graag toelichting geven over de mogelijke complicaties. Bij Boerhaave Medisch Centrum stellen wij onszelf ten doel de hoogste kwaliteit zorg te bieden en duidelijke voorlichting is daarbij van groot belang. Naast de informatie over risico’s en complicaties die u krijgt tijdens het consult met uw plastisch chirurg willen wij u nog eens extra wijzen op de termen die momenteel in de media voorbijkomen. Ook wijzen wij u graag op de bijsluiter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), waar u nog meer informatie kunt vinden over de mogelijke risico’s en complicaties. 

Scheuren

Borstimplantaten kunnen, net als andere medische hulpmiddelen, kapot gaan. Wanneer een siliconen borstimplantaat scheurt, komt de gel rondom het implantaat terecht. Uit onderzoek blijkt dat na 8-10 jaar 10-14% van de patiënten een gescheurde prothese hebben. De implantaten kunnen slijten en er kan niet gegarandeerd worden dat ze een leven lang mee gaan. Daarom kan in de toekomst een operatie nodig zijn om de implantaten te vervangen en raden wij u aan om na tien jaar langs te komen bij uw plastisch chirurg. 

Zweten van siliconen

Er kan na verloop van tijd sprake zijn van het zweten van de implantaten. Hierbij kunnen kleine hoeveelheden materiaal van de siliconengel de buitenste laag van het implantaat passeren. Dit wordt ook wel ‘gel bleed’ genoemd. Er is op het moment geen wetenschappelijk bewijs dat je hier ziek van wordt.  Het lichaam is in staat om een deel van de siliconendeeltjes af te voeren. Wij krijgen namelijk ook siliconen binnen via bepaalde voedingsmiddelen of cosmetica. 

BIA-ALCL
Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma (BIA-ALCL) is één van de ziektebeelden die momenteel veel in de media wordt genoemd. Dit is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, gerelateerd aan implantaten. Het kan zich in de borst voordoen als een vochtophoping of als een knobbeltje. Vaak ontstaat het pas langere tijd na implantatie, na zo’n 8-10 jaar. In 2018 werd BIA-ALCL onderzocht in Nederland. Hieruit bleek dat vrouwen met borstimplantaten een verhoogd risico hebben op BIA-ALCL ten opzichte van vrouwen zonder borstimplantaten. Tegen de tijd dat een vrouw 50 jaar is, is de kans dat zij deze ziekte heeft gekregen ongeveer 1 op de 35.000. Het RIVM heeft aangegeven dat er een verhoogd risico is op het krijgen van BIA-ALCL bij de ruwe Biocell-implantaten van Allergan. Deze implantaten zijn niet meer in de handel. 

Breast Implant Ilness (BII) en ASIA syndroom
Borstimplantaat- of siliconenziekte omvat een combinatie van atypische klachten, waaronder pijnlijke gewrichten, spierpijn, chronische vermoeidheid, geheugen- en concentratiestoornissen, slaapproblemen, huiduitslag, e.a. Er wordt al meer dan 50 jaar onderzoek gedaan naar BII. Op dit moment is het nog geen officiële diagnose. Het ASIA syndroom is een klachtenpatroon. Het staat voor een verzameling aan auto-immuun gerelateerde klachten die ontstaan na het plaatsen van een lichaamsvreemd voorwerp. Op dit moment is er geen wetenschappelijk bewijs dat borstimplantaten een auto-immuunziekte kunnen veroorzaken. Ook er is geen bewijs dat het verwijderen van borstimplantaten de klachten doen verminderen of verdwijnen. Wel geeft 65% van de vrouwen die hun borstimplantaten verwijderd hebben aan dat hun klachten minder zijn geworden. Op dit moment is de schatting dat het risico op het krijgen van BII kleiner is dan 1 procent. 

Borstkanker
De huidige medische wetenschap toont geen verhoogd risico op borstkanker voor vrouwen met borstimplantaten. Wel kan een borstimplantaat een mammografie bemoeilijken, omdat de siliconen geen röntgenstralen doorlaten.

Mentor en Motiva
Bij Boerhaave Medisch Centrum maken wij gebruik van de borstimplantaten van Mentor en Motiva. Deze implantaten voldoen aan de hoogst mogelijke veiligheidseisen. De implantaten van Mentor zijn goedgekeurd door de FDA, een orgaan dat toeziet op de veiligheid van medische hulpmiddelen. De implantaten van Motiva zitten in een lopende FDA-trial. Beide prothesen zijn goedgekeurd door het RIVM en het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt ook toezicht op fabrikanten van medische hulpmiddelen. Er wordt vanuit de IGJ veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van implantaten. Dit onderzoek wijst uit dat mogelijke complicaties, zoals het scheuren of lekken van de implantaten of het risico op aandoeningen, acceptabel zijn ten opzichte van de voordelen die de implantaten hebben. Op het moment wijst het onderzoek uit dat de risico’s niet zo ernstig zijn of zo vaak voorkomen dat ze niet meer gebruikt mogen worden. De IGJ geeft aan dat borstimplantaten voldoen aan de geldende regelgeving en dat borstimplantaten niet preventief verwijderd hoeven te worden. 

Het verwijderen van de prothesen
Het kan zijn dat u toch besluit om uw implantaten te laten verwijderen. In dit geval adviseren wij u eerst een goed gesprek met een plastisch chirurg in te plannen. Gezien duidelijk wetenschappelijk bewijs op het moment ontbreekt is het lastig te zeggen wie baat heeft bij het verwijderen van de prothesen en wie niet. Het verwijderen van de prothesen is geen garantie voor het verdwijnen van de klachten. Daarnaast brengt het mogelijk risico’s met zich mee. Denk hierbij aan een groter litteken, een verhoogd bloedingsrisico, of schade aan de borstspier. De verzekering zal in vele gevallen het verwijderen van de prothesen niet vergoeden. Mocht u toch besluiten de implantaten te verwijderen, dan helpen wij u uiteraard graag. 

Alternatieven voor siliconen borstimplantaten
Het is bij Boerhaave Medisch Centrum ook mogelijk om een borstvergroting te doen met lichaamseigen vetweefsel, dit wordt Lipofilling genoemd. Middels liposuctie wordt er elders in het lichaam vet weggenomen. Omdat er met lichaamseigen materiaal wordt gewerkt is de kans op complicaties beperkt. Meer informatie over lipofilling van de borsten vindt u hier. 

Heeft u naar aanleiding van deze tekst nog vragen? U kunt elke dag tussen 7:00 en 22:00 contact met ons opnemen. Wij helpen u graag. 

Bronnen:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport : de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de veiligheid van borstimplantaten. 

Chirurgische bijsluiter siliconen borstimplantaten – Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie NVPC. 

Gezondheidsrisco’s van siliconen borstimplantaten. Evaluatie van een selectie van recente literatuur. RIVM briefrapport 2014. 

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.