Hoofdpijncentrum

Hoofdpijn als verschijnsel of aandoening

Hoofdpijn; een serieuze aandoening

In Nederland lijden miljoenen mensen aan een vorm van chronische hoofdpijn. Mensen die last hebben van hoofdpijn zoeken vaak geen medische hulp. Als de hoofdpijn zorgt voor een belemmering van uw dagelijks leven kan behandeling bij de huisarts of specialist de kwaliteit van uw leven echter sterk verbeteren.

Hoofdpijnexpert

Aan Boerhaave Medisch Centrum zijn twee hoofdpijndeskundigen verbonden. De neurologen Drs. E.G.M. Couturier en Drs. N. Vlam. Drs. Couturier is een landelijke deskundige op het gebied van de diagnose en behandeling van hoofdpijn. Als u last heeft van hoofdpijn of als u onvoldoende baat heeft bij uw huidige behandeling kunt u een afspraak maken bij ons hoofdpijncentrum.

Hoofdpijn als aandoening

Hoofdpijn is er in verschillende varianten. Hoofdpijn kan voorkomen als verschijnsel (zoals bij een hersenschudding) maar kan ook op zichzelf een aandoening zijn. Zoals bijvoorbeeld migraine en spanningshoofdpijn. Deze aandoeningen worden als groep primaire hoofdpijnen genoemd. In het merendeel van de gevallen zijn primaire hoofdpijnen goed behandelbaar.

Typen hoofdpijn

Onze specialisten behandelen mensen met de meest uiteenlopende hoofdpijnklachten. Migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn zijn de meest voorkomende hoofdpijnaandoeningen. Naast de genoemde hoofdpijnen behandelen wij ook andere hoofdpijnen zoals bijvoorbeeld medicatieafhankelijke hoofdpijn, menstruele migraine en aangezichtspijn.

Diagnose hoofdpijn

De behandeling van uw hoofdpijn is afhankelijk van de diagnose en de oorzaak van de hoofdpijn. Het is onmogelijk om een advies te geven dat voor alle hoofdpijnsoorten en iedereen geldt. Daarom is het gesprek met de neuroloog heel belangrijk. Een aantal hoofdpijnen brengen zeer kenmerkende symptomen met zich mee. Tijdens het consult met de neuroloog krijgt u uitgebreid de mogelijkheid om uw klachten te bespreken.

Wat zijn uw klachten?

Voor het stellen van een eerste voorlopige diagnose zijn verschillende vragen belangrijk. Is de hoofdpijn ernstig? Hoe vaak komt de hoofdpijn voor? Hoe lang duurt de hoofdpijn? Op welke plek komt de hoofdpijn voor? Hoe snel komt de hoofdpijn opzetten? Is er sprake van verschijnselen als misselijkheid of overgeven? Ook uw leefwijze en ziektegeschiedenis zijn hierbij van belang.

Houd een dagboek bij

Veel hoofdpijnvarianten hebben kenmerkende symptomen. Daarom vragen wij u als u een afspraak maakt om voordat u bij ons op consult komt een hoofdpijndagboek bij te houden en een vragenlijst in te vullen. De neuroloog kan dan voor het intakegesprek al een inschatting maken van uw klachten. Het consult kan op deze manier nuttiger worden besteed.

De behandeling van uw hoofdpijn is afhankelijk van het type hoofdpijn en de oorzaak daarvan. In veel gevallen zal de neuroloog uw klachten met medicatie kunnen wegnemen. Ook kan hij u adviezen meegeven (voeding, slaap) of doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een specialist binnen de kliniek (internist, waak-slaapdeskundige, diëtiste).

Afspraak maken

Als u een afspraak wilt maken met de neuroloog neemt u contact op met de kliniek. De doktersassistente zal u vragen een aantal voorbereiding te treffen voordat u naar de kliniek komt. U kunt onderstaande documenten uitprinten en invullen voordat u naar het spreekuur bij de neuroloog komt.

Ook vragen wij u een overzicht van uw medicijngebruik op te vragen bij uw apotheek en mee te nemen naar de afspraak bij uw specialist.

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.