Waakslaapcentrum

Slapen is zo gewoon dat we er pas over na gaan denken als we er problemen mee hebben. Slaapproblemen kunnen op den duur uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en de kwaliteit van uw leven flink aantasten.

Voor veel mensen is het een grote stap om met hun slaapprobleem naar de huisarts te gaan. Slaapproblemen kunnen zonder professionele hulp vanzelf overgaan maar als uw slaapproblemen langer dan drie weken aanhouden is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Bij ons waakslaapcentrum kunt u snel terecht voor een afspraak.

Deskundig op slaapgebied

Aan Boerhaave Medisch Centrum is een neuroloog verbonden met speciale aandacht voor slaapstoornissen: Dr. H.L. Hamburger. Hij behandelt mensen met de meest uiteenlopende waak- en slaapproblemen.

Slaapproblemen

Waak- en slaapproblemen kunnen variëren van in- en doorslaapproblemen, slaapapneu, nachtmerries en vreemde dingen die in de slaap gebeuren. We spreken van slaapstoornissen als de slaapproblemen langdurig zijn en het dagelijks leven ernstig verstoren vaak zijn mensen namelijk ook slaperig overdag.

Eerste gesprek met de neuroloog

Tijdens het eerste bezoek heeft u een intakegesprek met de neuroloog. Aan de hand van dit gesprek, uw verhaal en een aantal door u ingevulde vragenlijsten kunnen uw slaapproblemen in kaart worden gebracht. Ook bespreekt de neuroloog uw medische voorgeschiedenis. Het kan daarna nodig zijn dat u nog een bezoek brengt aan de andere specialisten van het waakslaapteam voor verder onderzoek.

Multidisciplinair behandelteam

Het behandelen van slaapstoornissen vergt vaak een aanpak vanuit verschillende vakgebieden. Denkt u hierbij aan kno-artsen, longartsen, klinisch psychologen, tandheelkundigen en technici die het slaaponderzoek uitvoeren. Het team bespreekt wekelijks de resultaten van alle slaaponderzoeken waarbij de teamleden gezamenlijk een behandelplan voor iedere patiënt opstellen.

Slaaponderzoek

Naar aanleiding van het eerste gesprek kan de neuroloog besluiten verder onderzoek te doen naar uw slaapproblemen. Dit onderzoek is gericht op het achterhalen van de oorzaken van uw slaapproblemen. Op basis van de uitkomsten van het slaaponderzoek kan dan een behandeling worden voorgesteld.

Voor het slaaponderzoek verblijft u een nacht in de Boerhaave kliniek. Tijdens uw slaap worden dan een aantal lichaamsfuncties geregistreerd zoals uw ademhaling, hartslag en hersenactiviteit om meer inzicht te krijgen in uw slaapgedrag.

Slaapadvies

Het is lang niet altijd mogelijk om perfect te slapen. Toch kunt u uw slaap al verbeteren door enkele richtlijnen met betrekking tot het slapen te volgen.

Behandeling

Het doel van de behandeling van gestoorde slaap is om de duur en de kwaliteit van de slaap te herstellen. Op basis van de uitslag van het onderzoek geeft de neuroloog u een advies.

Dit advies kan variëren van psychologische begeleiding, het gebruik van medicatie tot het aanpassen van het slaappatroon. Bij slaapapneu is vaak vermindering van het lichaamsgewicht van belang: afvallen. Ook kan een neusmasker of mondbeugel helpen, in sommige gevallen kan zelfs een operatie door de KNO arts worden verwacht.

Heeft u vragen voor ons?

Bel nu 020 - 30 500 30 of Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.